dimecres, 9 d’octubre del 2024

SANTUARI MARE DE DÉU DE PUIG L'AGULLA- Comarca d'Osona


De Barcelona:
 
A 75 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d’avui serà l’àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per accedir-hi haureu d’estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà, l’autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta hi trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d’alimentació Bonpreu i Esclat. Atenció a l'indicador d'àrea de servei. L’entrada està a uns 200 metres desprès del polígon industrial.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autovia C-17 i agafar-la en direcció cap a Granollers i Vic. Passareu per Aiguafreda i Tona. Arribant a Vic s'ha d'enllaçar amb l’eix transversal C-25 en direcció cap a Girona, haureu d’estar atens a la sortida de Folgueroles, Vilanova de Sau i Sant Julià de Vilatorta.

A la sortida de  Sant Julià de Vilatorta en direcció a les Guilleries trobareu, a la dreta, un desviament que porta al poble de Vilalleons.

Història i Visita:

Sant Julià de Vilatorta està immers dins la Plana de Vic, però a la vegada fa frontera amb l’inici del massís de les Guilleries. A 4 quilòmetres de Sant Julià hi ha el poble de Vilalleons envoltat de boscos i del cim de Montagut-Puig l’Agulla de 810 metres d’alçada.

Des de 1945 els municipis de Sant Julià de Vilatorta i Vilalleons estan fusionats a efectes civils. Això no obstant,  conserven els trets diferencials de cadascun.

L’activitat industrial de Sant Julià és coneguda a la comarca des del segle XVII com un centre de fabricació de ceràmica vidrada per cuinar com: olles, cassoles, etc. A l’actualitat i malgrat la davallada del sector encara hi ha un obrador que s’hi dedica.

Al principi del segle XX la indústria turística d’estiueig entrà amb força al poble de Sant Julià i es començaren a edificar cases per a famílies adinerades de Barcelona. Actualment hi ha diverses urbanitzacions i una zona industrial al voltant del municipi. Val la pena passar una estona visitant el centre del poble.

Tal com he comentat al principi, a 4 quilòmetres de Sant Julià trobareu el poble de Vilalleons que està format per cases de pagès disseminades. Les característiques econòmiques d’aquest poble són el conreu i la ramaderia. Aquestes masies ja eren esmentades a finals de l’alta edat mitjana.

No obstant això, el centre urbà de Vilalleons està format per dues dotzenes de cases. A un extrem es troba una ermita d’estil romànic llombard dels segles XI i XII la qual està construïda d’una sola nau, amb un absis circular i en els laterals hi ha diverses capelles. Diferents modificacions arquitectòniques han alterat considerablement  l’estètica exterior original. Sobre l’absis construïren una torra amb un reduït espai habitable. A la façana principal trobareu  un campanar de planta quadrada.

A finals de 1654 l’exercit francès cremà l’església i destruí el valuós arxiu parroquial, el retaule i la talla romànica de la Mare de Déu. 

Lluny d’abandonar l’ermita i deixar-la a les inclemències del temps, els habitants de Vilalleons iniciaren la restauració de l’edifici. Però, abans començaren  la construcció d’una capella en un lloc situat a 1 quilòmetre del poble, a l’entorn de Puig l’Agulla, on segons la llegenda trobaren la imatge romànica de la Mare de Déu. 

Posteriorment en el lloc d’aquesta capella construïren una església d’estil renaixentista  que fou consagrada l’any 1775. Just al costat hi ha un hostal on podreu fer un bon dinar, com sempre caldrà encarregar taula.

A causa de la situació geogràfica del Santuari, surten des d’aquest punt diverses rutes per fer excursions a peu. 

Gastronomia:

La cuina d’aquesta zona és la clàssica de muntanya, realitzada amb productes de l’horta i animals de corral.

Es poden destacar les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i vedella, i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són  d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.

Restaurants:

Puig-l’Agulla

Tel. 93 888 82 10

Enllaços:

www.santjuliadevilatorta.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada