dimecres, 16 d’octubre del 2024

IGUALADA - MERCAT DEL REC (Comarca de l'Anoia)


De Barcelona:
A 67 Km.

Punt de trobada:

Serà a l’àrea de servei del Bruc a 1 quilòmetre  abans d’arribar al túnel del Bruc.

Per arribar-hi:

Haureu de localitzar a la sortida de Barcelona l’autopista B-23. A l’alçada de l’Estadi Johann Cruyff hi ha un desviament a la dreta que empalma amb l’autovia A-2 que porta a Lleida 

Continueu per l’autopista fins arribar al punt de trobada. Passareu per Esparraguera, Collbató i el túnel del Bruc. Després del túnel i passat el poble de Castellolí trobareu la sortida 555 i haureu de dirigir-vos en direcció al centre d’Igualada, concretament a la Pl. De La Creu o al Passeig de les Cabres on hi trobareu dos aparcaments subterranis.

El vostre vehicle quedarà aparcat a molt poca distància dels punts més turístics de la ciutat com l’Ajuntament, l’Església de Santa Maria, el Museu de la Pell, el Museu del Traginàire i del conegut barri del REC.

Per obtenir més informació podeu arribar-vos a l’Oficina de Turisme que la trobareu a un extrem de la plaça de La Creu. 

Història:

El naixement d’Igualada el situen sobre l’any 1000 a tocar del riu Anoia i enmig de la conca d’Òdena. Per la seva situació és un punt de cruïlla de camins, un de militar des de Manresa, l’altre que porta als castells de frontera de la Catalunya Nova i el camí Ral que uneix Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella.

A l’any 1003 es construir un dels primers edificis d’Igualada, una capella al costat d’una fortificació defensiva. La capella consta com a parròquia l’any 1059. A l’any 1381 la precària població d’Igualada rep el títol de carrer de Barcelona fet que representa estar al servei de al ciutat i disposar dels mateixos privilegis de Barcelona.

Als segle XIV i XV es construeixen dues muralles i el poble s’amplia pel Camí Reial en direcció a Lleida. Però no serà fins els segles XIX i XX que comença a reeixir gràcies a l’arribada del ferrocarril i rebre el títol de ciutat començant a instal·lar-s’hi industries de teixits i adoberies de pells, esdevenint el primer centre d’aquest tipus d’indústries al estat espanyol. Posteriorment apareixent les industries del gènere de punt. L’any 2005 la població ja superava els 35.000 habitants. 

Visita:

Després de recollir tota la informació possible de la ciutat a l’Oficina de Turisme arribeu-vos a la plaça de l’Ajuntament. Just d’arrere hi trobareu l’església de Santa Maria, coneguda també com l’Església Gran que és el conjunt històric més important de la ciutat. Els primers pobladors de la capital de la comarca de l’Anoia s’instal·laren al voltant de Santa Maria ja que era el punt de confluència dels camins que portaven a Aragó, la Catalunya Nova i la Catalunya Vella.

L’Església actual, fruit de diverses actuacions de remodelació i ampliació està situada sobre una antiga església d’estil romànic. A mesura que la població d’Igualada creixia es construïen noves capelles fins que a la disbauxa constructiva de anar afegint capelles es decidir de fer una nova església i l’any 1617 començar la nova construcció.

L’església de Santa Maria té una superfície aproximada de 1200 m2, és d’una sola nau amb capelles laterals, un absis i un cor alt que passa per sobre de les capelles que són d’estètica barroca. La coberta és de volta de creueria típica del gòtic. L’absis es de planta quadrangular i conté al seu interior l’altar i un magnífic retaule.

El campanar és de planta quadrada fou construït el segle XVI, la coberta és a quatre aigües i té una alçada de 4 pisos. En els dos primers hi han unes petites finestres dovellades, a la tercera planta las finestres són de grans dimensions ja que en el seu interior es troben les set campanes que guarda el campanar.

Sota de la rosassa situada a la façana principal hi ha l’orgue que està ubicat al cor, va ser construït el segle XVIII i se’l considera un dels més notables de Catalunya.

Durant la guerra civil Espanyola l’església fou utilitzada com a mercat. Després de la guerra va ser restaurada per l’arquitecte Cèsar Martinell. L’any 1949 va obtenir el títol de basílica menor, l’última reforma la varen fer als anys 80

La propera visita la podeu fer al Museu de la Pell que està al carrer del Dr. Joan Mercader,1. És un dels primers museus d’aquestes característiques existent a Europa. Va ser creat a l’any 1954 i està ubicat en dos edificis. El primer és la fàbrica tèxtil cotonera de Cal Boyer i el segon l’antiga adoberia de Cal Granotes, totes dues fàbriques situades en un mateix recinte.

La fàbrica tèxtil de Cal Boyer conserva dues naus i una xemeneia, a la planta hi té columnes de ferro i estructures de fusta a les plantes superiors, aquí hi podreu visitar el univers de la pell i la diversitat dels seus usos en la cultura mediterrània. En aquest espai hi podreu contemplar diverses temàtiques com: la pell a la prehistòria, la adoberia al llarg dels pobles de la mediterrània, el treball del pergamí per l’enquadernació, la sabateria i el guarnicioner.

En el  següent espai gaudireu de diversos temes monogràfics dins de l’àmbit quotidià. En el tercer àmbit podreu visualitzar la evolució tècnica de la producció del cuir i entrareu en el mont de l’adoberia de Cal Granotes.

Aquesta adoberia és pionera en el seu gènere. La van inaugurar al públic el desembre de 1990 i varen rehabilitar un edifici del segle XVIII. Cal Granotes mostra al visitant les dues plantes clàssiques d’una adoberia. La planta baixa on hi tenien lloc la preparació i adob de les pells, a la segona planta era l’estenedor lloc on les pells perdien la humitat. El producte resultant era suficientment gruixut per utilitzar principalment per a soles de sabates, les corretges dels embarrats de les màquines, guarniments per les cavalleries, etc. També podreu visitar la secció de l’Home i l’Aigua, el Museu del Traginer.

El barri industrial del REC d’Igualada és una zona que la trobareu per sota de la plaça de la Creu i de l’Ajuntament fins arribar al riu Anoia. Precisament el Museu de la Pell, Cal Granotes i també el Museu del Traginer estan enquadrats dins el barri del REC.

Uns dels millors moments per visitar Igualada és quan es celebra el Mercat del REC. Aquest mercat el celebren dos cops l’any, a la primavera i a l’hivern. Es tracte d’una gran exposició i venda d’articles de moda segons l’època que consisteix en liquidar tot el producte sobrant de les existències de la majoria de marques dedicades a la moda.

Per conèixer les dades exactes de la celebració del Mercat de REC haureu d’entrar a la WEB de l'Ajuntament d’Igualada.

Gastronomia:

La cuina d’aquesta zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l’horta i animals de corral. Podem destacar-ne les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i de vedella, i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són  d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.

Restaurants:

Rest. La Tagliatella

Rambla de Sant Isidre, 49

Tel.938 04 94 40

Rest. El Jardí

Rambla de Sant Isidre,12

Tel.938 03 18 64

Enllaços:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada