NOGUERA

*Ager i Parc astrònomic del Montsià


AGER I PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSIÀDe Barcelona:

180 Km.

Punt de trobada:
Avui, com a conseqüència de la distància que hi ha per arribar al destí, haureu de matinar.

El punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei de la Panadella.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge haureu de sortir de l’autovia per la sortida 532 i dirigir-vos a la Panadella on hi podreu fer un bon esmorzar. Podreu triar entre els dos restaurants que hi trobareu.

Un cop amb la panxa plena seguireu camí per l’A-2 en direcció cap a  Lleida. A l’alçada de Tàrrega sortireu  de l’autovia per la sortida 504 (Vilagrassa-Balaguer).

Sense deixar la carretera C-53 us dirigireu cap a Balaguer. Després de 34 quilòmetres arribareu a una rotonda situada a l’entrada de Balaguer. S’ha de seguir per la segona sortida i sense deixar la via principal arribareu al riu. Travesseu-lo pel pont que trobareu enfront  i tot seguit gireu a la dreta per  agafar la carretera C-12 en direcció cap a Àger.

Aquesta sortida requereix passar una nit fora de casa vostre ja que la visita al Parc Astronòmic s’ha de fer de nit i la tornada al punt de partida pot ser una mica tard.

Història i Visita:
L’excursió d’avui és especial ja que l’objectiu principal d’aquesta és el Parc Astronòmic del Montsec. La visita més espectacular del parc és la nocturna. L’horari de les visites guiades és variat i per aquest motiu l’hauríeu de consultar a la web www.parcastronomic.cat.

Com que el dia és molt llarg podeu aprofitar per  fer un parell de visites culturals més. La primera podria ser al monestir de Les Avellanes, lloc on us recomanaria fer l’estada nocturna a la hostatgeria del monestir. Podeu fer una ullada al web www.monestirdelesavellanes.com, ofereixen un paquet on inclou una estada al hotel a mitja pensió, la visita al monestir i la visita al Parc Astronòmic.

El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes està situat a uns 14 quilòmetres de Balaguer en direcció cap a Àger. Fou fundat l’any 1166 per la unió de dues comunitats religioses, la dels premonstratencs i la del ermità Joan d’Organyà. Els comtes d’Urgell Ermengol VII i la seva esposa Dolça de Foix els donaren suport econòmic cedint-los les terres del monestir i d’altres per a la seva subsistència.

La comunitat d’en Joan d’Organyà s’establí inicialment a un lloc conegut com Bellpuig Vell. A la mort de Joan d’Organyà al 1180  els seguidors d’aquest es traslladaren a les Avellanes sobre l’any 1195, acabades les obres de construcció del monestir. La comunitat s’hi instal·là definitivament  i es va convertir en la comunitat  dels premonstratencs més importants de Catalunya.

Santa Maria de Bellpuig sempre va tenir la protecció dels comtes d’Urgell que contínuament els cedien  possessions de terres pel seu manteniment, aquestes arribaren fins a la serra del Montsec. L’any 1195 va estar sota la protecció del rei Alfons I de Provença, el qual els va fer diverses donacions de terres i privilegis.

L’església és d’estil gòtic en forma de creu llatina. Té un absis central en forma octogonal i dos absis laterals. La porta d’entrada està a un dels braços del transsepte. L’accés a l’entrada de l’església es fa pel claustre d’estil romànic. Fou construït al segle XII, és de planta rectangular i conserva 36 capitells decorats.

La seguent visita cultural serà fer una passejada pel poble d’Àger, pel seus estrets i costeruts carrers fins arribar a la Col·legiata i al castell.

El Parc Astronòmic del Montsec és centre de referència al sud dels pirineus per a la observació de l’univers. Està format per un Edifici Central, l’Àrea d’Observació Astronòmica i l’Ull del Montsec.

A l’edifici central hi ha l’Ull del Montsec que és un planetari amb una capacitat per a 70 persones, i està cobert per una cúpula que es desplaça per poder observar en directe el cel.

Seguidament passareu a l’exterior per fer una observació a ull descobert i una altra amb un telescopi de 20 cm. La propera parada serà a la cúpula gran on un telescopi de 40 centímetres de diàmetre  us aproparà a una galàxia de l’univers amb una visió informatitzada i a temps real.

Aquesta visita guiada compte amb les explicacions de persones expertes en astronomia. Ara sols cal gaudir d’una bona vetllada per després intentar comprendre que la Terra és un gra de sorra en mig d’un gran desert.  

Gastronomia:
La cuina de la zona és la clàssica de les terres de l’interior, plats potents I amb moltes calories com: Escudella, cuixa de xai al forn, galtes de porc farcides o estofades, vedella estofada amb bolets, cuixes d’ànec confitades, filet de vedella amb salsa de múrgoles, etc. Tot i això, sense deixar de banda una gran varietat d’amanides I entrants.

Les postres són les clàssiques: mel i mató, postra de músic, flam de la casa, xarrups, gelats, etc.

Restaurants:
Casa Xalets
La Font,14 - Ager
Tel.973 455 296

Enllaços:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada