dimecres, 2 d’octubre del 2024

EMPÚRIES - Comarca de l'Alt Empordà




De Barcelona:
 
A 140 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb els amics serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva a l'autopista AP-7, 1 Km abans de la sortida que porta cap a Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Deixareu a la vostra dreta la ciutat de Girona i seguir en direcció cap a La Jonquera. A l’alçada de Vilademuls i Camallera hi ha la sortida 5 de l’autopista, lloc on haureu de deixar aquesta via ràpida. Després de l’antic peatge enllaçareu amb la carretera GI-623 en direcció  cap a l’Escala.

Quasi a tocar del poble de l’Escala trobareu una rotonda. Sols cal seguir els indicadors que porten directament a l’aparcament i a l’entrada del recinte arqueològic d'Empúries.

Història:

L'orografia del golf de Roses i a la vegada els aiguamolls de l'alt Empordà es crearen gràcies a tres rius, el Fluvià, el Muga i el Ter, que aboquen les seves aigües al golf de Roses. Aquest entorn geogràfic ha canviat molt des del s.IX a.C, fins ara.

Pels voltants dels s.V i IV a.C, habitaven les terres de Catalunya varies tribus d'Ibers. Just en la zona dels aiguamolls i l’alt Empordà hi havia la tribu dels Indiketes. Els seus assentaments estaven instal·lats en les diferents illes i promontoris existents en els aiguamolls. L'economia dels Indiketes estava  dedicada a l’agricultura i la ramaderia.

A mitjans del s.VII a.C, els Indiketes iniciaren relacions comercials amb diferents pobles del mediterrani entre els quals hi havia els Fenicis i els Grecs. Sobre l’any 580 a.C els comerciants grecs de la Massàlia fundaren un assentament en una illa a tocar de la costa, unida amb terra ferma per un reduït istme. A l’actualitat és Sant Martí d’Empúries.

Aproximadament sobre l’any 500 a.C, els grecs provinents de Massàlia es varen independitzar de  la metròpolis. La població de Sant Martí augmentà ràpidament i obligà als habitants a desplaçar-se a terra ferma i començà la construcció d’una ciutat emmurallada i separada dels Ibers Indiketes. Passen els anys i la simbiosi entre les dues cultures creà una nova línia cultural, anomenada  cultura ibèrica.

L’any 218 a.C, com a conseqüència de la 2ª Guerra Púnica entre els cartaginesos, els romans, aquests ultims instal·laren un campament militar a les rodalies de la ciutat grega d’Empúries, amb l’objectiu de tallar el subministrament a la rereguarda de les tropes d’Aníbal. S’inicià així la conquesta de la península ibèrica pels romans.

Passà el temps i les dos ciutats, la  grega i la romana, es fusionaren físicament creant una nova ciutat anomenada “Municipium Emporiae”. La conquesta progressiva dels territoris de la península ibèrica i la creació de noves ciutats com Tàrraco i Bàrcino va fer que  a la ciutat d’Empúries s’iniciés una etapa de progressiva decadència.

Arribà el moment  en que la ciutat d’Empúries quedà completament abandonada i la població que hi havia a l’entorn d'Empúries desplaçà la seva estada a l’antiga ciutat de Sant Martí d’Empúries.

Un nou esdeveniment canvià la situació política de l’alt Empordà. La reconquesta del nord de Catalunya per Carlemany a l’any 785. Empúries recuperà importància i fou nomenada capital del comtat carolingi fins que, a causa dels atacs per mar dels musulmans, es decidir  traslladar el centre polític a Castelló d’Empúries.

A principis del s.XX, començaren les excavacions de les restes de la ciutat grega i romana d’Empúries, gràcies a l’impuls de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. 

A l’actualitat la Diputació de Barcelona és propietària de les ruïnes arqueològiques.

Visita:

La visita d’aquestes magnífiques ruïnes arqueològiques comença a la taquilla on venen les entrades. Us he de recomanar que per un sobrepreu de l’entrada agafeu una audio-guia i una guia escrita que us ajudarà a fer tot el  recorregut amb una informació completa, tot i que haureu de posar una mica d’imaginació  de la vostra part a l’hora de visualitzar els diferents recintes.

Quasi al centre de la zona excavada hi ha un edifici de nova planta que fa les funcions de museu, on podreu admirar una magnífica col·lecció d'estris i figures trobades a les excavacions. La durada aproximada de la visita pot ser 1,30 hores, Està clar que sempre dependrà de les aturades i de la velocitat  de la marxa.

Acabada la visita no deixeu d'anar al poble de Sant Martí d’Empúries i fer una passejada pels carrerons i l’església. També podreu dinar o fer un refresc a un dels restaurants o bars que hi trobareu. 

Per cert, una recomanació, quan feu la visita a les ruïnes no deixeu de portar una màquina de fer fotos, una gorra i les ulleres de sol.

Estic convençut que no quedareu indiferents després d’aquesta magnifica visita cultural que alhora us ajudarà a augmentar el coneixement de la història del nostre país.

Gastronomia:

La gastronomia de l’alt Empordà està íntimament lligada a un dels elements bàsics, el peix. Però no es poden oblidar els productes de l’horta i l’aviram que complementen, moltes vegades amb  gran encert,  el peix , el marisc o el conegut arròs de Pals.

Restaurants:

L’Esculapi

Tel. 972 770 053

Can Roura

Tel. 972 773 380

Mesón del Conde

Tel. 972 770 306

Tots a la plaça Major de Sant Martí

Enllaços:

www.cbrava.com

www.ca.wikipedia.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada