dimecres, 25 de setembre del 2024

VIMBODÍ - El Poble


De Barcelona:
A 125 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada serà a l’àrea de servei de Montblanc a l’autopista AP-2 a dos quilometres de la sortida al poble de Montblanc.

Per arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i anar cap a Tarragona. Passada l’àrea de servei del Penedès i a uns 2 quilòmetres trobareu el desviament de la AP-2 en direcció a Lleida. A uns 2 quilòmetres del punt de trobada hi ha la sortida que porta a Montblanc.

Trobareu una rotonda i heu de deixar-la per la primera sortida que porta per la carretera nacional N-240 a Lleida. Aproximadament a uns 11 quilòmetres arribareu al desviament que us conduirà al centre del poble. A la part alta hi ha l’església de Sant Salvador, lloc on hi trobareu un bon aparcament.

Història:

La història de Vimbodí ve de molt antic ja que les restes trobades en les excavacions fetes en l’indret del Molí del Salt ens porten a la data de 15.000 anys abans de Crist. També s’han trobat restes de la prehistòria a la cova dels Aixeregats i en el despoblat del Codoç restes d’un poblat ibèric.

Pel que fa a l’època romana se sap que hi passava la via Aurèlia entre Tàrrega i Lleida. Per altre banda durant l’època dels sarraïns les terres del municipi de Vimbodí eren terres de frontera. La primera noticia documental escrita és de 1079 quan el territori va ser conquerit per Ramón Berenguer III, a l’any 1151. En Ramón Berenguer IV li va atorgar la carta de població. Poc temps després es construir el Monestir de Santa Maria de Poblet  i les terres de Vimbodí passaren a formar part del monestir. Aquest fet no va estar acceptat per la gent del poble i varen entrar en conflicte amb el monestir durant molts anys.

Al 1835 durant la famosa desamortització de Mendizabal el monestir és abandonat i comença la decadència i saqueig del recinte. Fins que el 1940 s’inicia la restauració del monestir.

A partir del segle XVII el poble de Vimbodí participa en totes les guerres, com la guerra dels segadors, la guerra del francès del segle XIX, les guerres carlines i per últim la guerra civil espanyola del segle XX.

Un dels fets que va marcar el desenvolupament econòmic del segle XIX va ser l’arribada del ferrocarril l’any 1871 iniciant la creació de la industria vidriera. A l’actualitat la seva representació és el Museu del Vidre. Un dels punts a visitar del poble.

Visita:

Al poble de Vimbodí hi trobareu tres llocs molt interessants a visitar, l’església de Sant Salvador, els carrers i places del poble juntament amb el Museu del Vidre i el Monestir Cistercenc de Santa Maria de Poblet.

Ja que teniu el vehicle aparcat al costat de l’església del poble podeu començar per fer-hi una visita. Es tracte d’una església d’estil neogòtic d’una sola nau, consta de tres parts amb volta de creueria els nervis són motllurats i descansen en mènsules adossades als murs. El absis és de planta rectangular amb una finestra apuntada. La capella del baptisteri és del segle XVI amb una pila baptismal d’estil gòtic.

El campanar és de planta quadrada amb obertures de mig punt i una escala de cargol que va ser construïda pels abats de Poblet durant l’època del Cister. 

Un cop visitada la parròquia podeu seguir pel carrer de l’església fins la Plaça Major i seguir els indicadors que us portaran al Museu del Vidre que està al carrer de Joan Grinyó, no deixeu de visitar-lo és molt interessant.

Acabada la visita al Museu del Vidre és el moment de anar a visitar el Monestir de Santa Maria de Poblet. Per arribar-hi haureu de localitzar la carretera TV-7002 i després de fer uns 3 quilòmetres arribareu a l’entrada del recinte del monestir.

Per  fer una bona visita a Santa Maria de Poblet us recomano apuntar-vos a una visita guiada la qual comença al pati que hi ha passada la Porta Reial. A l’esquerra del pati es troba l’entrada a la zona d’habitatge i recolliment dels monjos. Enfront una gran portalada dóna accés directe al claustre. A la dreta del pati una altra reixa metàl·lica tanca l'accés a un pati interior i a una escala que condueix al palau del rei Martí l’Humà, que també visitareu.

Ara és el moment de començar la visita guiada. Prepareu les màquines de fer fotos i sobre tot estigueu  atents a  les explicacions del vostre guia. Descobrireu tots els racons com: el claustre amb un templet hexagonal on hi ha un brollador circular, el refectori, la sala capitular, el dormitori, l’escriptori, l’església, la sagristia nova, la biblioteca, etc. L’horari de visites és de mati i tarda.

Gastronomia:

L’oferta gastronòmica de la zona és molt variada, però sempre sobre la base de la típica cuina de les terres de l’interior de Catalunya amb tocs de cuina moderna.  Diversos plats com: amanides tèbies, coca de bolets de temporada, civet de porc senglar, cargols a la llauna, peus de porc i a l’hivern calçotades, poden fer de la trobada amb els amics o la família al voltant de la taula una reunió gastronòmica. 



Restaurants:

Els Torrents

Carretera de Poblet, 33

Tel. 977 87 83 75

Vimbodí

El Senglar

Plaça Montserrat Canals, 1

Tel. 977 870 411

L'Espluga de Francolí

Enllaços:

www.poblet.cat






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada