De Barcelona: A 140 Km.
Punt de trobada:
Serà a l'antiga àrea de servei de La Panadella, haureu de sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533. Podreu triar entre els dos Restaurants locals per fer un bon esmorzar.
Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autovia A-2 de Barcelona a Lleida. Passareu per davant de TV3, A uns dos quilòmetres us desviareu a la dreta per agafar l'Autovia A2 en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge sortireu de la ruta per anar a La Panadella i esmorzar.
Un cop la panxa plena seguireu camí per la A-2, direcció cap a Lleida. A l’alçada de Tàrrega haureu de sortir de l’autovia per agafar la comarcal CAP-14 amb direcció cap a Montblanc. A uns 9 Km de Tàrrega hi ha una cruïlla a la dreta que porta a Sant Martí de Maldà i Maldà. A l'entrada d’aquest últim poble travareu una rotonda, en aquest punt haureu de seguir l’indicador que assenyala el centre urbà i sense deixar el carrer principal seguireu per la carretera comarcal LP-2335, que porta directament a Vallbona de les Monges.
Després de fer la visita a Vallbona, haureu de refer el camí fins la rotonda de Maldà, i dirigir-vos a Balianes, Arbeca i les Borges Blanques
Història i Visita:
El Monestir de Santa Maria de Vallbona juntament amb el Monestir de Santes Creus i Poblet, formen la Ruta del Císter.
Les primeres noticies escrites que es tenen de Santa Maria de Vallbona, són del 1153, però no serà fins el 1175, quan el grup d’homes que integrava la comunitat es desplaçaren al Monestir de Poblet situat a la comarca de la Conca de Barberà. Des de les hores quedà únicament a Santa Maria la comunitat femenina que s’integraren a l’orde del Císter. Nomenaren com a primera abadessa a Òria Ramírez.
Els edificis que formen el Convent són bàsicament d’estil romànic primitiu, però els diferents estils arquitectònics es fan palesa al claustre de planta trapezoïdal, on cadascuna de les naus que el formen són d’estil romànic ogival i neoromànic amb elements renaixentistes.
Per l’interès històric i arquitectònic del Monestir, cal fer la visita guiada que ofereixen les monges. Informeu-vos-en a l’oficina de turisme que hi ha a l’entrada del poble.
La visita guiada comença al claustre. Després es passa a la Sala Capitular construïda a finals del s. XIV, i a la Capella de la Mare de Déu del Claustre. Segueix la visita per l’església la qual és de planta en forma de creu llatina i d’una sola nau. A la dreta de l’altar veureu el sarcòfag senzill i llis de la Reina Violant d’Hongria, muller de Jaume I el Conqueridor. Cal estar atents i gaudir de les explicacions del guia
La climatologia de Les Borges Blanques és de tipus mediterrani continental, de freds intensos a l’hivern, temperatures elevades a l’estiu i poques precipitacions.
A causa d'aquests fenòmens climatològics extrems i a la poca humitat del terreny, les úniques modalitats de cultiu que hi ha a la comarca són les especies llenyoses com: les vinyes, els ametllers i les oliveres. Aquestes han estat durant molt de temps la base de l’economia de les Garrigues.
Una de les varietats d'oliveres que ha donat millor resultat, pel seu aroma i sabor, és l'arbequina, que representa el 40 % de la producció d’oli de Catalunya.
Si feu un recorregut pel nucli antic del poble hi trobareu la plaça porxada de forma allargada que té 51 arcades la qual és el centre comercial, festiu i social de la ciutat. Després podreu dirigir-vos al Parc Temàtic de l’Oli.
Sortint de Les Borges per la carretera N-240 en direcció cap a Juneda i a 1 Km trobareu la Masia Salat, on hi ha el Parc Temàtic de l’Oli. A l’exterior del recinte 50 oliveres de l’època romana i una gran premsa donen la benvinguda al visitant.
A l’interior de l’edifici podreu rememorar l’extracció de l’oli des de l’època romana fins els nostres dies. També podreu admirar una extensa col.lecció de setrilleres procedents de 45 països.
A la botiga del Parc fan la venda d’Oli Verge Extra, no deixeu de comprar-ne per assaborir el millor oli del món.
Gastronomia:
La gastronomia de la zona està molt lligada al principal producte de la terra que és l’oli verge i la fruita seca com l’ametlla.
Alguns dels plats típics de la comarca són:
-Els Cargols a la llauna
-La Cassola de tros
-L'Escudella de faves
-La Carn farcida
De postres, orelletes i ametllats i de beguda ratafia.
Restaurants:
Memphis
Carrer de la Industria, 10
Tel. 973 143 620
Borges Blanques
Enllaços:
www.lesborgesblanques.net
www.vallbona.com
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada