dimecres, 12 de març del 2025

SANTUARI DE BOVERA - GUIMERÀ - Comarca de l'Urgell


De Barcelona:
 
A 122 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'antiga àrea de servei de la Panadella. Haureu de sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533. Podreu triar entre els dos restaurants que hi ha  per  fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge sortireu de la via ràpida per anar a La Panadella i esmorzar.

Un cop amb la panxa plena seguireu camí per la A-2 en direcció cap a  Lleida. A l’alçada de Tàrrega sortireu  de l’autovia per la sortida Tàrrega centre. Passareu pel centre de la ciutat i us dirigireu per la carretera C-14 cap a Tarragona.

A uns 5 quilòmetres de Tàrrega trobareu una sortida amb els indicadors de Sant Martí de Maldà, Guimerà i Vallfogona de Riucorb. Haureu de seguir els indicadors que us portaran per la carretera L-241 al poble de Guimerà.

Després de la gasolinera on heu agafat la carretera de Guimerà trobareu a uns 2 quilòmetres un desviament a l’esquerra amb el rètol de Montornes, heu d’estar atents per no passar-vos, és una pista forestal no asfaltada.

Transcorreguts 1,5 quilòmetres per aquesta pista arribareu a una nova cruïlla a l’esquerra on hi ha un rètol amb l’indicador de La Bovera. A uns 300 metres sereu al santuari.

Historia i Visita:

Situat a un turó a 590 metres d’altitud al terme municipal de Guimerà hi ha el santuari marià de La Bovera.  Al 1190 el cavaller Pere de Tàrrega fundà un monestir en el lloc anomenat La Bovera, sota la protecció del monestir de Vallbona de les Monges, on consta que el 1195 la seva filla Elisenda de Tàrrega n’era l’abadessa.

Per falta d’aigua al monestir  la comunitat decideix deixar-lo i fundar el 1231 el monestir de Santa Maria de Valldaura (Bergadà), mentre que altres en fundaren un altre no gaire lluny de La Bovera, a un lloc a tocar del riu Corb i dins del municipi de Guimerà que s’anomenà Santa Maria de Vallsanta i que a l’actualitat està en ruïnes. Un cop abandonat, les monges cediren l’espai a persones devotes de la Mare de Déu. 

La primitiva església del monestir fou enderrocada al segle XVIII per construir l’actual. L’església és un edifici barroc, d’una sola nau de forma rectangular amb capelles laterals i absis que no es projecten a l’exterior. A l’absis hi trobareu el cambril de la Mare de Déu, amb la verge situada dalt d’una alzina i envoltada de columnes de marbre.

També cal destacar les pintures situades en el presbiteri obra d’en Josep Miquel de Tàrrega que representen el miracle de la verge del santuari. En el Museu Episcopal de Vic es conserva un retaule del segle XV realitzat per l’escultor Francesc Solives.

A l’esquerra de la façana de l’església i a tocar de l’edifici hi ha la casa de l’ermità. És una edificació una mica estrany per l’aprofitament de diversos elements que formaven part de l’antiga estructura del santuari i de la torre quadrada de  guaita i defensa, construïda al 1428 i situada al centre de la casa de l’ermità. A l’interior també hi ha un conjunt de quatre arcs suportats amb columnes que són part d’una galeria del claustre.

Acabada la visita a La Bovera heu de dirigir les vostres passes al poble de Guimerà per fer una passejada pels carrers del poble i la plaça Major.

Gastronomia:

La cuina de la zona és la clàssica de les terres de l’interior on els productes de primera qualitat són el denominador comú de tots els plats. Us poden oferir favetes amb cansalada a la vinagreta de menta, paté i esqueixada amb romesco de Guimerà, suprema de pollastre amb rocafort, ous remenats amb gírgoles i gambes, bacallà a la crosta gratinat, etc.

Les postres les de sempre: sorbets de diferents sabors, crema catalana, pastissos i una gran varietat de gelats.

Restaurants:

Hosteleria de Guimerà

Carretera de Vallfogona, 2

Tel. 973 08 44 04

Guimerà


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada