dimecres, 4 de desembre del 2024

CASTELL DE SANTA FLORENTINA


De Barcelona:
 
A 48 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb els amics o la famiília serà a l’àrea de servei del Maresme, situada a uns 2 quilòmetres de la sortida 86 (Alella - El Masnou) en direcció cap a Tordera.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista C-32 de Barcelona cap a Girona passant per Mataró.        Deixareu l’atopista per la sortida 113 en direcció cap a Canet de Mar. Passareu per una primera rotonda que caldrà deixar-la i seguir fins una segona rotonda de grans dimensions. Trobareu uns rètols indicatius amb la direcció a seguir al castell de Santa Florentina.

Girareu a l’esquerra per la Ronda Sant Jordi, passareu per una rotonda i empalmareu amb la Ronda Dr. Anglès. Després de fer uns 500 metres per aquesta avinguda trobareu un nou rètol de Castell de Santa Florentina. Girareu a l’esquerra pel carrer Joanot Martorell.

Al final del carrer empalmareu amb una pista forestal que passa per sota de l’autopista, i a uns 50 metres trobareu, a l’esquerra l’entrada al castell, i a la dreta l’aparcament

Història:

El primitiu castell de Santa Florentina va ser una casa pairal fortificada construida sobre les restes d’una antiga fortificació romana. A l’any 1041 un tal Gilabert de Canet, cavaller noble i majordom de Pere el Cerimonios, va fer construir dues magnífiques torres a cada banda del portal fortificat donan-li l’estètica arquitectonica del Domus medieval i a la begada per defensar-se dels atacs dels pirates.

La saga dels Canet arribà a la seva màxima prosperitat i predomini a la zona amb Ferrer de Canet, conseller d’Alfons el Magnanim i embaixador del rei devant el Papa, fins que aquest morí al 1251.

En els succesius segles la propietat passà per diverses mans de nobles com els Peguera i els Spano, els quals a finals del segle XVI emparentaren per matrimoni amb els Montaner. A l’any 1908 hi va fer estada el rei Alfons XIII qui va atorgar a Ramón  Montaner el títol de comte de la Vall de Canet.

Ramon Montaner fou un important empresari del món editorial. La seu empresarial de Montaner i Simon estava al carrer d’Aragó, 255 de Barcelona. A l’actualitat és la seu de la Fundació Antoni Tàpies.

Entre els anys 1900 i 1910 la masia fortificada fou ampliada i reformada pel arquitecte modernista Ramon Domènech i Montaner, nebot de Ramon Montaner, donan-li un aire de castell medieval. També i construiren una cripta on va ser enterrada Florentina Malató Subinyach, esposa de Ramon Montaner, morta l’any 1900.

Visita:

La visita comença a la reixa de ferro que trobareu enfron de l’aparcament. En aquest punt el guia us portarà per un camí asfaltat entre arbres fins arribar a un gran pati. A la dreta d’aquest pati hi ha la masia fortificada amb les dues torres circulars que protegeixent l’entrada. Enfront i a l’esquerra l’ampliació feta per Domènech i Montaner.

L’ampliació la varen fer amb carreus de pedra tallada. A la part alta les finestres que donen al pati són d’estil gótic i els marcs de pedra tallada enmarquen unes vidrieres plomades que donen llum a una gran sala de recepcions. Dalt de tot gargoles en forma d’animals i marlets decoren la façana.

La visita segueix per la porta principal d’entrada. A dreta i esquerra de la porta dos lleons posats dalt d’unes peanes vigilen l’accés al pati d’armes, el qual és de forma trapezoidal. A la pared esquerra d’aquest pati hi ha un conjunt escultòric conmemoratiu de la visita del rei Alfons XIII.

Enfront podem veure la part del nou edifici que comunica amb el Domus primitiu. A la dreta hi trobareu l’accés a la cripta, on està enterrada l’esposa de Ramon Montaner, i el celler. Seguidament a la dreta del pati d’armes una escala de pedra de grans dimensions us portarà al primer pis on una àmplia galeria condueix, a la dreta al menjador i a les estances familiars, i a l’esquerra als grans salons de recepcions.

La majoria dels elements decoratius com: les columnes i capitells de la galeria, els finestrals, les portalades d’accés a les estances i els rosetons del saló, són peces provinens del Santuari del Tallat, antic priorat situat a la Conca de Barberà.

Com he comentat la porta de l’esquerra dóna accès a dos grans salons. En al més gran hi trobareu una llar de foc  de dimensions considerables,  profusament decorada amb figures humanes i un gran escut d’armes a la part alta. El sostre és de fusta amb una magnífica decoració.

El saló de la dreta, amb una decoració més sòbria, també té una ximeneia de dimensions més reduïdes que l’anterior i sense decoració. La porta del fons d’aquest saló dóna  a una terrassa per pendre-hi la fresca i fer el cafe.

Acabada la visita en aquest espai us dirigireu a la porta de la dreta de la galeria, peró primer parareu al menjador de diari dels senyors, on hi ha dos grans lampadaris de ferro forjat amb dracs que aguanten els llums que il·luminen l’estanza.

Seguireu amb la visita dirigin-vos a la porta que accedeix a les estances privades dels senyors del castell. A l’esquerra el bany i a la dreta el dormitori on hi dormí el rei Alfons XII. Després de fer unes fotografíes anireu al celler on us obsequiaran amb una copa de cava. Avans passareu per la cripta.

Per fer la visita al castell haure de fer la reserva a: 

Casa Museu Domenech i Montaner

Tel. 93 795 46 15

canetmuseu@canetdemar.cat

Gastronomia:

Com a tots el pobles de la costa podreu gaudir d’una bona cuina de peix com: musclos al vapor, peixet freigit, arroços de tot tipus, suquets de peix, llagostins a la planxa,  sopa de peix, etc...

Tot aixo sense desmereixer les croquetes casolanes, les amanides, els entrecots i la carn a la brassa.

De postes: gelats, xarrups, crema catalana, pastissets, fruits secs, etc...

Restaurants:

El Parador de Canet

Dresanes del Pla, 1

Canet de Mar

Tel. 937 94 06 94

6Q Restaurant Modernista

Riera de Sant Domènec, 1

Tel. 937 94 05 09

Canet de Mar

El Santuari

C/ Parc del Santuari, s/n

Tel. 937 94 10 07

Enllaços:

WWW.castelldesantaflorentina.es


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada