TARRAGONÈS

*Tarragona romana
*Roda de Berà - Roc de Sant Gaietà


TARRAGONA ROMANA


De Barcelona: 
A 97 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb els amics serà a l’àrea de servei del Mèdol de l’autopista AP-7, situada a uns 8 quilòmetres abans d’arribar a Tarragona.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista de la costa C-32 en direcció cap a Sitges, Vilanova i El Vendrell.

En aquesta última població, passat el peatge, enllaçareu amb l’autopista AP-7 i sense deixar-la arribareu a Tarragona. Passat el peatge de l’autopista haureu de dirigir-vos  a la part alta de la rambla de Tarragona i nucli antic de la ciutat, on caldrà localitzar un aparcament pel vostre vehicle.

Història:
Les terres de Tarragona estaven habitades entre els segles VIII i segle I a.C per la tribu dels ibers anomenada cossetans. L’economia dels pobladors ibers estava fonamentada en l’agricultura, la ramaderia i el comerç entre els diferents pobles del seu voltant i de les terres de l’interior.

Durant els mateixos segles els fenicis, els grecs i després els cartaginesos començaren  l’expansió comercial arreu de la costa mediterrània. Els fenicis i els grecs feien tractes comercials amb alguns pobles de la costa de la península ibèrica. Establiren diversos assentaments o colònies entre les que es poden destacar les de Cadis, Roses i Empúries.

A conseqüència de la Primera Guerra Púnica els cartaginesos contragueren un enorme deute amb l’imperi de Roma. Per aquest motiu Amílcar Barca (s.I a.C) decidí crear un nou imperi i conquerir les riques terres de la península Ibèrica. Les tropes de Cartago desembarcaren a la península des  del nord d’Africa i poc a poc arribaren a dominar-la gairebé tota.

Anníbal va arribar al nord d'Italia amb les seves tropes. Per aturar la seva invasió els romans decidiren tallar el subministrament a les tropes del general cartaginès i desembarcaren a les terres de l’Empordà, concretament a Empúries. Posteriorment els germans Escipió instal·laren una guarnició militar a la costa de l’actual ciutat de Tarragona i començà la Segona Guerra Púnica. La guarnició militar creada per Escipió acabarà sent amb el temps la més important d'Hispània i punt de partida de la conquesta de la península per l’imperi de Roma. A la vegada Tarragona també fou el punt de partida per l’explotació de les riqueses existents a les mines de plata i or de la península.

El llegat històric de Roma deixà a Tarragona una important col·lecció de monuments dels quals en podem destacar: el Circ, el Fòrum Provincial, les Muralles, l’Amfiteatre, l’Aqüeducte, la Torre dels Escipions, l'Arc de Berà, la Pedrera del Mèdol, etc.

En la visita a Tarragona anireu descobrint alguns d’aquests monuments històrics, com també d’altres de l’època modernista.

Visita:
La visita a la Tarragona romana comença a l’àrea de servei del Mèdol. A pocs metres dels sortidors de gasolina i a tocar de l'aparcament dels camions hi trobareu una pista de terra que porta a l'aparcament de la pedrera del Mèdol.

Després d’uns 3 minuts de recorregut arribareu a pedrera del Mèdol. Una de les pedreres utilitzades pels romans en l’extracció de pedra per construir els temples i monuments de la ciutat. Una de les curiositats d’aquest espai és l’anomenada Agulla del Mèdol, un gran monòlit de 16 metres d’alçada que el varen deixar com a testimoni de la cota inicial de l’extracció dels blocs de pedra. També podreu observar blocs de pedra, altres a punt d’extreure i diversos fronts de talla de roca.

Acabada la visita a la pedrera haureu de seguir per l’autopista en direcció cap a Tarragona. A uns 7 quilòmetres de l’estació de servei del Mèdol trobareu un aparcament a la dreta de l’autopista i un rètol informatiu de l’Aqüeducte o Pont del Diable. Deixeu el vehicle i disposeu-vos a caminar 5 minuts per arribar a la part alta de l’aqüeducte des d’on podreu fer les fotografies.

Aquest aqüeducte portava les aigües del riu Francolí a la ciutat de Tarragona. El Pont del Diable o Aqüeducte de les Ferreres té una longitud de 200 metres i una altura  màxima de 26 metres. Aquest tram és la part final dels 15 quilòmetres que tenia l'Aqüeducte en el seu dia. Està construït amb carreus de grans dimensions, d’arestes rectes, col·locats en sec i formen un conjunt arquitectònic de doble línia d’arcades.

Després de la visita a l'aqüeducte dirigiu-vos a la ciutat de Tarragona on haureu de localitzar la Rambla Vella. Al costat esquerra de la Rambla hi ha el nucli antic de la ciutat i a la vegada és on hi ha la majoria dels punts turístics a visitar. En aquesta zona hi trobareu la Plaça de la Font punt neuràlgic de la Tarragona antiga on hi ha  un aparcament subterrani, l’Ajuntament i una extensa oferta de restaurants.

Ara serà el moment de començar la visita a la Tarragona romana. Començareu pel Circ Romà que està al final de la Rambla Vella a pocs metres del Balcó del Mediterrani.

L’accés al Circ el fareu per una porta oberta a l’antiga muralla. Aquest espai lúdic l’utilitzaven per fer les carreres de cavalls anomenades bigues o quadrigues. El nom el donava la quantitat de cavalls utilitzats per estirar els carruatges que podien ser de dos o quatre cavalls. La visita a la capçalera del Circ, una de les més ben conservades d’Occident, us donarà una idea de les seves dimensions, tot i que la majoria de la seva estructura arquitectònica està oculta sota els edificis del s.XIX situats als voltants de la Plaça de la Font. L’edifici de l’actual Ajuntament  està situat a l’altra capçalera del circ.

Passejant per les ruïnes de la capçalera del Circ accedireu a la part alta de les grades per una escala de grans dimensions i una mica empinada, que està coberta per un sostre en forma de volta de canó. En un extrem del passadís que hi ha a la part alta de les grades hi trobareu la torre de les Monges. Aquest element forma part d'un dels angles de la muralla.

Al costat dret de l’escala que dóna accés a les graderies del circ hi trobareu una magnífica galeria de 97 metres de llargada i 9 metres d’altura que té un sostre de volta de canó. Aquest passadís  donava accés a les distintes dependències i serveis del circ i a la porta principal d’entrada o Porta Triumphalis.

A l’extrem nord de la galeria hi ha l’accés al Fòrum Provincial. D’aquesta plaça rectangular de grans dimensions, 318x175 m., sols en queden unes reduïdes i aïllades restes i l’anomenat Pretori, una torre de grans dimensions situada en un dels extrems angulars de la muralla. A l’edat mitjana aquesta torre fou transformada i modificada per acollir el castell del rei.

Les properes visites les podreu fer, tot passejant, pels carrers del nucli antic, a la casa Canals i a la casa Castellarnau. La casa Canals fou construïda a finals del s. XVIII sobre les restes d’un important edifici del s.XV. La família Canals era originaria de Reus i una de les famílies més influents de la comarca que posseïen títols nobiliaris. A la primera planta de la casa podreu admirar diverses sales d'una decoració barroca pròpia de l’època.

No deixeu de visitar la casa Castellarnau, construïda al s.XV. El senyor Carles de Castellarnau l’adquirí a finals del s.XVIII i l’any 1954 passà a ser propietat municipal. La visita d'aquesta casa la podreu fer de pas que anireu a visitar la Volta del Pallol i les Muralles.

Després de dinar podreu visitar l’Amfiteatre, construït fora muralles i a molt poca distancia de la façana marítima. Els amfiteatres estaven dedicats bàsicament als espectacles amb basament de sang com: lluites amb feres o les lluites de gladiadors, però també s’hi feien espectacles atlètics i de circ. Al llarg dels segles ha sofert moltes modificacions, fins i tot s’hi construïren a l’arena, durant el segle VI, una basílica dedicada a Fructuos bisbe de Tarraco, martiritzat per l’emperador Valerià a l’any 259 d.C.

Posteriorment al s.XII s'hi construí una església d’estil romànic de planta de creu llatina dedicada a l’advocació de Santa Maria del Miracle. Asseguts en un dels graons de l'amfiteatre pot ser interessant pensar en la importància de Tarragona com a capital de la Hispània Romana.

Gastronomia:
Uns dels productes per excel·lència al llarg de  la costa de Tarragona són el peix i el marisc, però com a tota ciutat important podreu trobar-hi tot tipus de cuina passant per la cuina de mercat fins la ràpida de l'entrepà. Tot dependrà de la cartera de cadascú.

Per això avui no us faré cap recomanació de restaurant, segur que durant la passejada per la ciutat en podreu localitzar més d’un.

Restaurants:
??????????

Enllaços:
www.museutgn.com




RODA DE BERÀ
ROC DE SANT GAIETÀ



De Barcelona:
A 90 Km.

Punt de trobada:
La trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei Charlie Ribel que està a l’autopista C 32 del Garraf a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista C 32 del Garraf. Passareu per Sitges, Vilanova i la Geltrú i també per la barrera del peatge de Cubelles-Cunit. Deixareu l’autopista per la sortida 3 (El Vendrell Sud – Sant Salvador). A pocs metres de la sortida es troba una rotonda i haureu de deixar la rotonda per la sortida 3 i agafar la N-340 en direcció a Roda de Berà i Tarragona.

A uns 4 quilòmetres hi ha a la dreta diversos centres d’Alimentació com: Aldi, Lidl i el últim és la gasolinera d’Esclatoil i Bonpreu. Haureu de sortir en aquest punt i prendre el Carrer de Torredembarra i arribareu a una altra rotonda. Cal girar a l’esquerra per passar per un túnel  per sota de la N-340.

Passat el túnel arribareu a una rotonda i haureu de seguir recte en direcció al mar pel carrer de Ponferrada i empalmar amb la Av. Bonastre. Aquest carrer porta a un nou túnel que passa per sota de la via del tren i que condueix al Port Berà i al aparcament del Roc de Sant Gaietà.

El complement de Com arribar-hi por ser el GPS del telèfon.

Historia i Visita:
A la costa del municipi de Roda de Berà i sobre d’un ampli rocam de pedra calcària s’inicià a l’any 1964 la urbanització i construcció d’un conjunt de cases i apartaments d’estil mediterrani, la obra va acabar al 1972.

La idea del conjunt arquitectònic fou la creació d’una barreja d’estils mediterranis de pobles de pescadors amb patis interiors de característiques granadines, sevillanes i andaluses en general, complementats amb decoracions externes d’estil Romànic, Gòtic i Àrab. Volen aconseguir en conjunt un aire de poble espanyol.

A un costat hi construïren un port esportiu amb la seu a un edifici que a l’actualitat és el Centre Cívic La Roca Foradada.

Del conjunt del Roc de Sant Gaietà cal destacar les reixes i portes de ferro forjat, el pilar i façanes dels edificis fets amb pedra de la cantera romana del Mèdol a Tarragona. També podreu admirar diversos marcs de finestres i de portes  que han estat recuperats de cases de pagès i monestirs enderrocats que han sigut restaurats.

Un dels encants de la visita al Roc de Sant Gaietà és el poder fer una tranquil·la passejada pels carrers i carrerons interiors del poble i gaudir amb detall de tot el que he explicat anteriorment. 

En el recorregut pels carrers i recons del poble trobareu una sitja de fusta típica de Galícia, utilitzada per preservar el gra de la humitat i els rosegadors. També trobareu la façana d’un Ajuntament amb la portalada i balcó d’estil renaixentista.

No deixeu de passar per la Porta Mora, està envoltada d’edificis del mateix estil i una font de característiques semblants a les de l’Alhambra de Granada. Podeu passar pel passatge dels Arcs i per la Plaça de Gaietà Bori Tallada on i trobareu un edifici d’estil gòtic i una rèplica d’una escala de la Generalitat de Catalunya.

L’entrada principal del Centre Cívic de Roca Foradada és una copia de la porta d’entrada a l’església de Sant Pere d’Àvila, a l’actualitat propietat de l’Ajuntament de Roda de Berà i dedicat a manifestacions culturals, també allotja el Museu de la Radio i l’Espai Juyol.

És molt interessant la seva visita ja que la decoració interna està realitzada amb pilars de fusta i dues escales corbes que pujan al primer pis on es poden admirar cinc vitralls instal·lats a les finestres amb els escuts de les quatre províncies catalanes i el cinquè amb l’escut del poble de Roda de Berà.

Estic convençut que desprès d’acabada la visita al pati Andalús, pels carrerons i pel jardí del Passeig de la Ribera estareu preparats per fer una petita caminada pel Camí de Ronda que us portarà del Roc de Sant Gaietà a la Platja Llarga on podreu visitar l’Ermita de la Mare de Déu de Berà.

Aquesta ermita d’estil renaixentista s’aixeca sobre les restes d’un antic temple del segle XII. La porta d’entrada en forma d’arc de mig punt està en una façana completament llisa on a la part alta un campanar d’espadanya complementa el conjunt. L’interior té una volta de canó i dues capelles laterals una a cada costat. Darrera de l’altar unes escales duen al cambril de la Mare de Déu de Berà, l’actual imatge de fusta és una copia de l’original desapareguda durant la Guerra Civil. 

Gastronomia:
La cuina de la zona és un mix entre la cuina tradicional catalana de l’interior i de la costa on les clàssiques amanides, ascaixades de bacallà, torrades amb anxoves etc, formen els primers plats de les cartes, i de segons les parrillades de car i de peix, les paelles i els guisats.

Les postres les clàssiques, postres de músic, gelats, pijames, mel i mató, etc.

Restaurants:
L’oferta gastronòmica de la zona és tan amplia que per a mi és difícil recomanar-vos un restaurant determinat ja que quasi a tot arreu podeu menjar bé 

Enllaços:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada