LA SEGARRA

*Castell de Florejacs i Castell de Pallarges
*Cervera Visita Guiada


CASTELLS DE FLOREJACS 

I EL DE PALLARGUES




De Barcelona:
A 130 Km.

Punt de trobada:
Antiga àrea de servei de la Panadella, sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533.
Podrem triar entre els dos Restaurants que hi ha,  per  fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:
Sortirem de Barcelona per la Diagonal amb direcció a Molins de Rei, a l’alçada de Sant Joan Despí haurem de desviar-nos a la dreta per agafar l’autovia A-2 direcció Lleida.
Després d’uns ¾ d’hora de viatge sortirem de la ruta per anar a La Panadella i esmorzar.

Un cop la panxa plena seguirem camí per la A-2, direcció Lleida. Passat  Cervera, sortirem de l’autovia i enllaçarem amb la carretera L-203 direcció Agramunt. Després de fer 9 Km, trobarem un desviament a la dreta que porta al poble de Les Pallargues, on hi ha el castell.

Per anar a visitar el castell de Florejacs, sortirem del poble de Pallargues i dirigirem les nostres passes a Guissona. Molta atenció, abans d’arribar al poble hi ha una rotonda, seguirem  pel desviament de l’esquerra direcció Pons.

A 6 Km de Guissona un desviament a l’esquerra ens portarà, després de fer 4 Km més, a Florejacs.

Història i Visita:

El castell de Pallargues fou construït sobre un turó que dominava totes les terres de la contrada. Posteriorment i com a la majoria dels castells, construïren cases al seu voltant.

També, com a la majoria dels castells, la propietat passà per diferents famílies al llarg de l’Historia, els Concavella, els Argençola, els Rocaverti i els Rovira, actuals propietaris.

La principal particularitat d’aquest castell és la cura com s’ha fet la restauració. Podem afirmar que és un dels pocs edificis medievals on apreciarem la sobrietat de la construcció i l’adequació dels diferents elements per fer del castell una estança còmoda.

Durant la visita guiada podrem visitar, a la planta baixa, les quadres, la cuina i la sala d’armes. A l’entrada un gran bloc de pedra, de forma rectangular i buidat, s’utilitzava com a safareig.

Una escala amb graons de pedra, porta al primer pis on hi ha una gran sala, nomenada sala dels capítols, amb un sostre alt en forma de volta. L’entorn té una decoració molt sòbria.

Al voltant de la sala hi ha varies portes, dues d’elles donen accés a una petita capella dedicada a Sant Miquel, i un altre a un antic dormitori.

La visita continua per una terrassa on trobarem una cisterna que recull l’aigua de la pluja. A un costat una escala de cargol ens portarà al subterrani. Visitarem  la presó, el pou de gel i el celler.

Les primeres dades del castell de  Florejacs són del segle XI. Va ser construït per l’Arnau Mir de Tost, curiosament aquest castell ha estat sempre propietat de la mateixa família.

El castell de Florejacs i les cases del poble formen  part d’un conjunt medieval, i  estan integrades en el traçat de les antigues muralles.

Com a conseqüència de les diferents reformes, del castell originari sols en queda la torre quadrada de vigilància, la presó, el celler i el passadís secret. La resta de les estances foren modificades per adaptar-les i fer-les habitables a les diferents èpoques. Podrem apreciar-ho a la zona visitable.

L’accés al recinte emmurallat pot fer-se per dues portes d’entrada. La principal, en forma de túnel, accedeix a una petita plaça on hi ha la porta d’entrada al castell.

Gastronomia:
La comarca de la  Segarra té una gastronomia pròpia i amb fonament. Són típiques les graellades de carn acompanyades d’escalivada, conill amb herbes, faves a la segarrenca i les diferents varietats de caça com la perdiu estofada o la llebre amb xocolata. El licor típic de la comarca és la ratafia de Guissona.

Restaurants:
Calo Mines
Santa Margarida, 6
Tel. 973 55 16 59
Guissona

Fonda Santesmasses
Carrer de la Font, 11
Tel. 973 55 00 31
Guissona

Àrea de Guissona
A l’entrada del poble venint de Florejacs,
Us haureu  de coure el menjar vosaltres mateixos. Val la pena visitar-la.

Enllaços:
www.castellsdelleida.com



CERVERA VISITA GUIADA



De Barcelona:
A 102 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà al Centre d’Atenció Turística, situat a la Av. Francesc Macià 78, enfront de la caserna dels Mossos d’Esquadra.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d’uns 102 quilòmetres arribareu a la sortida 520 on hi ha el rètol de Girona, Andorra i Cervera (est). Deixareu l’autovia per aquesta sortida i seguidament arribareu a una rotonda. Deixareu la rotonda per la tercera sortida en direcció cap al Centre d’Atenció Turística. Després d’aparcar el vehicle dirigiu-vos al Centre per iniciar la visita guiada a Cervera.

Les visites comencen a les 11 hores i és imprescindible reservar-les anticipadament  al telèfon 973 534 442.  

Història:
Cervera capital de la comarca de la Segarra, està establerta damunt d’un turó estret i allargat que ha configurat l’estructura urbanística dels seus estrets carrers, carrerons coberts, barris en pendent i places de dimensions reduïdes.

Les primeres dades que es tenen de Cervera són de l’any 1026 quan els comtes de Barcelona concediren la propietat de les terres a diverses famílies que  colonitzaren les terres de frontera entre el domini cristià i el musulmà, anomenades més tard Catalunya Nova.

Per defendre’s dels atacs del musulmans es creà una fortalesa anomenada (Castrum Cervarie). Un cop consolidada la possessió de les terres de frontera Cervera inicià un fort creixement creant al voltant de la fortalesa la vila closa, on les cases eren part de les muralles de la ciutat.

A l’any 1702 el rei Felip V li concedí el títol de ciutat en agraïment al suport polític de diverses famílies benestants. Acabada la guerra de successió aquests decidiren enviar dos ambaixadors a la cort castellana amb un conjunt de peticions, en recompensa a la seva fidelitat al rei. Una d’aquestes demandes fou la creació d’una universitat com la de Lleida.

El Decret de Nova Planta ordenà construir una universitat central a Cervera i abolir les existents al territori català. La creació de la universitat donà a la ciutat un bon impuls econòmic.

L’any 1842 els estudis universitaris es traslladaren a Barcelona i aquest fet va representar una pèrdua econòmica important per la ciutat. A l’any 1860 va arribar a Cervera el ferrocarril per la línia de Barcelona a Lleida. Aquest fet juntament amb creació de diverses indústries i el creixent comerç del vi donarà una estabilitat econòmica a la ciutat i a la comarca de la Segarra.

La Fil·loxera va arribar a Catalunya a principis del segle XX arruïnant la majoria del cultiu de vinya de la Segarra i creant una gran crisi en el sector vitivinícola de Cervera. Al 1919 es va crear el Sindicat Agrícola, el qual ajudà a pal·liar aquesta profunda crisi.

Visita:
La visita a Cervera comença al Centre d’Atenció Turística. Acompanyats del vostre guia us dirigireu al centre de la ciutat i la primera parada serà a l’exterior de l’edifici del Sindicat. És un edifici modernista de planta rectangular, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.

Seguidament us dirigireu a la plaça de la Universitat, passant per l’estació del ferrocarril i pel carrer General Güell. A la plaça hi trobareu la magnífica façana de la Universitat de Cervera.

És de ben segur l’edifici més important de la ciutat. La façana principal és d’estil barroc feta de carreus de pedra de la zona. Al centre una majestuosa portalada d’accés al recinte està guarnida amb dues columnes a cada costat. A la part alta hi ha una figura de la Inmaculada Concepció, patrona de la institució. Per damunt d’aquesta estructura decorativa s’alça la corona reial del rei Felip V, per recordar la aportació reial.

El conjunt de l’edifici està estructurat al voltant de tres patis interiors. El recinte més important és la capella o paranimf que conté un retaule dedicat  a la patrona dels estudiants, la Immaculada.

El següent punt a visitar són les muralles. Passareu per la plaça Sant Miquel i la plaça Santa Anna. A un costat d’aquesta última plaça hi ha l’accés a les muralles. Aquesta construcció defensiva medieval fou construïda entre els segles XIV i XV, durant el regnat de Pere el Cerimoniós. Tenia una longitud total de 3 quilòmetres i la complementaven un fossar de vuit metres d’ampla, barbacanes, talussos, merlets, cadafals i passos de ronda que permetien la instal·lació de bombardes.

Continuant el recorregut per la muralla arribareu al monument dedicat a la Generalitat de Catalunya. A uns 100 metres d’aquest punt hi ha el carrer Costa de la Companyia que porta al carrer Major. Abans d’arribar al final del carrer trobareu a l’esquerra l’inici del Carreró de les Bruixes.

És un carreró d’uns 2,40 metres d’ampla i entre els 2,30 i els 2,50 metres d’alçada, que passa per la part baixa de les cases que hi ha entre el carrer Major i la Muralla. Les darreres investigacions històriques situen en aquesta zona una comunitat jueva i el call jussà. Per la seva estructura urbanística el carreró de les Bruixes està impregnat d’un aire de misteri que justifica el seu nom.

La propera parada és la Plaça Major. A un costat hi trobareu La Paeria de Cervera que és un edifici del segle XVII. A la façana hi destaquen les mènsules que sostenen els dos balcons. El grup de la dreta representa les virtuts que havien de tenir els comerciants i l’altre conjunt representa els cinc sentits i motius relacionats amb la presó.

Darrera de l’edifici de La Paeria hi ha l’església de Santa Maria que és un edifici d’estil gòtic català de tres naus. El campanar està situat a un extrem d’un dels braços del creuer, a tocar de l’edifici de la Paeria.

A l’altre extrem de la plaça Major comença el carrer del mateix nom. El carrer Major és la columna vertebral del nucli antic de la ciutat. Serpenteja per la carena del turó i ambdós costats del carrer hi ha diverses cases representatives de la Cervera del segle XVIII.

A pocs metres de la Plaça Major trobareu el Conjunt Arquitectònic de la Companyia de Jesús. En el any 1359 es reuniren les Corts Catalanes presidides pel rei Pere el Cerimoniós. Aquesta reunió fou el punt de partida de la creació de la Generalitat de Catalunya. En aquest mateix espai, a l’any 1452 es firmaren els capítols matrimonials dels Reis Catòlics, entre Ferran d’Aragó i Isabel de Castella.

La visita guiada s’acaba a la plaça de la Universitat.

Si desprès de dinar us queda temps podeu arribar-vos al poble de Montfalcó Murallat. Està a uns tres quilòmetres de Cervera en direcció cap a Manresa i es pot divisar dalt d’un turó des de la carretera. És molt interessant fer una passejada pels seus carrers.

Gastronomia:
La gastronomia de la comarca de la Segarra és la clàssica de l’interior de Catalunya amb una cuina de molta força, sabors molt profunds,  plats molt treballats als fogons i adaptats a la nova tendència culinària de plats decorats.

Predominen els guisats com: l'estofat de senglar o el fricandó de vedella. No es poden oblidar les clàssiques amanides amb un toc de modernitat.

Per finalitzar l'àpat les postres casolanes, les postres de músic regades amb vi moscatell i els omnipresents gelats.

Restaurants:
La Fonda (a 7 quilòmetres de Cervera en direcció a Manresa)
Carrer Major, 36
Poble de Sant Ramón
Tel. 973 524 004

Enllaços: