RIBERA D'EBRE

*Castell de Miravet i Pas de Barca


CASTELL DE MIRAVET
PAS DE BARCA
De Barcelona:

A 160 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei Charlie Ribel, que està a l’autopista del Garraf a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar  l’autopista del Garraf C-32 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu pel  Vendrell i després del peatge enllaçareu amb l’autopista AP-7 en direcció a Castelló. A l’alçada de l’Hospitalet de l’Infant deixareu l’autopista per la sortida 38. Després del peatge haureu d’enllaçar amb la  carretera comarcal C-44 en direcció cap a Vandellòs i Mora d’Ebre.

Després de 27 quilòmetres  arribareu  a una rotonda, a la dreta és direcció a Mora d’Ebre i a l’esquerra a Tortosa. En aquest punt hi ha dues opcions per arribar a Miravet.

a) Girar a la dreta direcció  Mora d’Ebre i després per la T-324 dirigir-vos a Benissanet i Miravet.

b) Girar a l’esquerra direcció Tortosa i, a uns 7 quilòmetres, trobareu a la dreta un desviament que porta a un embarcador, on hi ha un transbordador a tracció ecològica, que us portarà a l’altra riba del riu Ebre. Des d’aquest punt  un camí asfaltat us conduirà directament al centre del poble de Miravet.

Història:
Uns quilòmetres abans d’arribar a Miravet, podreu apreciar dalt d’un turó de roca l’espectacular  volum arquitectònic del castell.

A causa de la dominant situació del castell sobre el riu Ebre i les terres properes, fou durant segles un punt estratègic militar pel domini de la comarca.

Una de les primeres informacions que hi ha del castell data de l’època del domini dels sarraïns. Aquest castell formava part de la franja defensiva establerta al llarg del riu Ebre que juntament amb el castell de Siurana, va ser un dels darrers reductes de la dominació islàmica a les terres del principat.

L’any 1153 Ramon Berenguer IV conquerí el castell. El 24 d’Agost del mateix any, el comte fa donació de les terres i propietats del castell de Miravet a l’orde del Temple, representada per Pere de la Rovira, gran mestre de la Provença i la Hispània.

L’estil romànic cistercenc del castell-monestir és conseqüència de les diferents reformes fetes pels templers, convertint-se en el cap i casal de l’Orde del Temple al Regne d’Aragó. Fou aquí on es planejaren les conquestes de València i Mallorca, segons consta als documents de l’època.

Després de 275 anys de la fundació dels templers a Jerusalem caigueren en desgràcia i varen perdre la influència militar i política dins  del món catòlic de l’època.  Jaume II rei de la corona d’Aragó, ordenà la detenció dels templers, segons els desitjos del rei de França i del propi Papa Climent V. A partir d’aquest moment els templers es refugiaren al castell de Miravet  i durant 12 mesos patiren el setge de les tropes de Jaume II. El 12 de Setembre de 1308 capitanejats per fra Ramon de Saguardia i fra Berenguer de Sant Just, firmaren la rendició finalitzant així tot un any de resistència.

L’any 1312 l’orde de la Milícia del Temple de Salomó fou dissolta pel Papa  Climent V, tancant així un dels capítols de la Història d’Occident.

Tot i la desaparició de l’orde del Temple, el castell seguí tenint una certa importància a la comarca i participà en les diferents guerres que tingueren lloc al Principat com: la guerra de successió de Felip V a l’any 1714, les lluites Carlines del segle XIX,  la guerra civil espanyola de 1936 i d’una manera molt especial a l’any 1939, en la famosa batalla de l’Ebre.

L’Any 1990 els propietaris privats, que ja ho eren  des de l’amortització de Mendizábal de 1835, cedeixen la propietat a la Generalitat de Catalunya que, conjuntament amb el patronatge de l’Associació Nuclear d’Ascó, comencen la restauració per fer visitable el castell.

L’any 1995 fou declarat bé d’Interès Cultural i el 2000 ja es va situar dins dels cinc primers monuments més visitats de la Generalitat de Catalunya. A l’actualitat està pendent d’una important restauració.

Visita:
La visita del castell de Miravet és guiada i en hores fixes, per aquest motiu és aconsellable fer  primer la visita  al castell i després ja fareu la passejada pel poble.

Tal com he comentat anteriorment el castell de Miravet està considerat un dels millors exponents de l’arquitectura dels templers d’occident. Està dividit en dos recintes. El primer té una superfície de 12.500 m2, està emmurallat i el formen tres terrasses a diferents nivells. El segon de 2.500 m2, està format per una estructura de cinc torres, contraforts i un pati central d’armes, al voltant del qual trobem varies dependències com: les cavallerisses, el celler, la cisterna, la sala capitular i el temple romànic. Totes aquestes dependències estan distribuïdes, segons els canons constructius dels monestirs cistercencs.

Després de fer la visita d’aquest recinte, accedireu per una escala de cargol molt empinada a la terrassa situada sobre la sala capitular. Des d'aquest punt podreu admirar una vista panoràmica  molt interessant del riu Ebre, entenent a la vegada la raó de l'interès militar del castell.

La visita al nucli urbà del poble de Miravet comença a la plaça de l’Arenal, on els carrers estrets i costeruts porten a l’Església Vella, d’estil renaixentista, construïda el segle XVII damunt d’una anterior mesquita musulmana.

Mentre passegeu pels carrers passareu per les últimes drassanes fluvials del riu Ebre, per un moll medieval, la jueria, les muralles de tancament, l’antic embarcador i davant de l’església trobareu la plaça de la Sangueta amb el seu mirador, des d’on podreu veure una nova panoràmica del riu i els camps de conreu al seu voltant.

No deixeu de  fer una visita a un dels tallers artesans fabricants de terrissa, ofici recuperat a Miravet a principis del segle XV.

Gastronomia:
Com a conseqüència de les diferents civilitzacions que passaren per aquest territori de Catalunya i a la gran varietat de productes culinaris de la zona com: carns, embotits, peixos, verdures, fruites i una reconeguda pastisseria, podreu trobar-hi una extensa varietat de plats cuinats amb aquests productes.

Restaurants:
Lo Molí de Xim
C/ Verge de Gràcia, 29
Tel. 977 407 758
Miravet

Enllaços:
www.miravet.altanet.org
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada