MONTSIÀ

*El Delta de l'Ebre



El Delta de l'Ebre


De Barcelona:
A 177 Km.

Punt de trobada:
En aquesta sortida la trobada amb els amics o la família serà a l'àrea de servei “El Mèdol”, que està a l'autopista AP-7 a l’alçada d’Altafulla.

Com arribar-hi:
S'ha de localitzar l’autopista del Garraf C-32 i dirigir-se cap a Sitges. Arribant al Vendrell i després del peatge, enllaçareu amb l’autopista AP-7 en direcció cap a Tarragona i València.

Deixareu  l’autopista a la sortida 41 per enllaçar amb la carretera general A-7 en direcció  cap a Amposta i Sant Carles de la Ràpita. A uns 2 quilòmetres trobareu una cruïlla amb la carretera TV-3454 que us portarà a Deltebre, punt d’arribada de l'itinerari.

Història:
Com a conseqüència  del moviment de la placa continental Ibèrica i Europea, es formaren els Pirineus i el sistema Bètic, propiciant al mateix temps la creació de la vall del riu Ebre.

El riu Ebre és el més cabalós de la península. El naixement del riu ha estat situat durant molts anys a Fontibre, al sud de la serralada de Cantàbria. Posteriorment descobriren que el seu naixement es produïa a les fonts del riu Hijar, al municipi de Peñalabra i a 1980 metres d’alçada.

Té una llargada de 910 quilòmetres i desemboca  a Deltebre, municipi situat en ple Delta i a la riba esquerra del riu.

Les primeres dades escrites que tenim del Delta són del segle XII, facilitades per un geògraf àrab. Ja aleshores el Delta entrava al mar alguns quilòmetres. Es poden definir les terres del Delta com un espai viu  en contínua transformació geogràfica. En el segle XV el riu tenia tres sortides al mar: les goles de Llevant, del Nord i de Migjorn.

Durant alguns segles la gran aportació de llims i sorra del riu Ebre, aproximadament uns 20 milions de tones anuals, originaren a la sortida de Migjorn la punta de la Banya i a la de Llevant El Fangar. A conseqüència d’unes fortes tempestes i unes grans riuades, durant l’any 1937, el riu obra una nova sortida en direcció nord, quedant les altres anul·lades.

El Delta actualment té una superfície de 330 quilòmetres quadrats. Un 20 % és Parc Natural, declarat per la Generalitat el 1983. La resta és zona habitada i de conreu. En aquesta última hi predomina el conreu de l’arròs que ocupa unes 21.000 Ha.

Visita:
El poble de Deltebre és punt d’inici de la majoria d’excursions a peu, en bicicleta o en barca pel Delta de l’Ebre. L'excursió d'avui us portarà per un dels recorreguts més populars. Un passeig pel riu fins la desembocadura i després anireu a la punta de la Banya.

El punt de partida serà el poble de Deltebre. Haureu de  dirigir-vos a la urbanització Riumar per la carretera T-340 que va paral·lela al riu en direcció a la desembocadura. A uns 7 quilòmetres trobareu una rotonda. La sortida de l’esquerra porta a Riumar, i la de la dreta a l'embarcador d’on surten els vaixells que fan el recorregut turístic fins l'arribada del riu al mar. En la mateixa esplanada hi ha un parell de restaurants i botigues de records. Un dels restaurants és Casa Nuri.

Després del recorregut pel riu Ebre, per anar a la Punta de la Banya cal tornar al poble de Deltebre i traspassar a la banda dreta de la riba en un transbordador. Travessareu el poble de Sant Jaume d’Enveja i, sense deixar la carretera, a 3 quilòmetres hi ha una cruïlla. Haureu de  girar a l’esquerra en direcció cap a la costa, passareu per Els Muntells i seguireu fins arribar a la platja on hi ha l'urbanització l'Eucaliptus.

Podreu fer una passejada per la vorera del mar per admirar la inacabable platja dels Eucaliptus. Ara és el moment d’iniciar l’excursió per anar a l’extrem sud de La Banya.
Agafareu de nou el vehicle i per una pista paral·lela al mar en direcció sud, que passa per davant del càmping Mediterrani Blau, arribareu a l’inici de la Barra del Trabucador.

Aquesta franja de sorra té una llargada d’uns 5 quilòmetres i una amplada que oscil·la entre 100 i 150 metres. Al costat esquerre hi ha mar obert i a la dreta la badia dels Alfacs, on es reuneixen durant l’hivern una gran quantitat d’ocells.

Vorejant la badia dels Alfacs, direcció a les salines, una pista us portarà fins el començament de La Banya. Aquí haureu de deixar el cotxe ja que l’entrada a la punta està restringida al personal i al transport de les Salines de la Trinitat. No és recomanable fer aquesta excursió en cas de pluja forta o vent, perquè és una zona fàcilment inundable.

Gastronomia:
La cuina local gaudeix d’una gran varietat de matèria primera basada en els productes de pesca, caça i agrícoles, d'entre els que destaca l’arròs, base fonamental de molts dels  plats del Delta com: l’arrossejat, l’arròs negre i a banda, l'arròs amb cols i fesols i altres plats on l’anguila és la base. No deixeu de provar les cuixes de granota o l’ànec de caça.

De postres pastissets de cabell d’àngel, el menja blanc, paracotes, etc.


Restaurants:
Casa Nuri                                                          Tamariu
Emb. Illa de Buda                                              P. Marítim de Riumar
977 480 128                                                       977 267 802

Galatxo                                                              Marítim
Desembocadura                                                P. Marítim de Riumar
977 267 503                                                       977 267 392


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada