GIRONÈS


*Santuari dels Àngels
*Girona




SANTUARI DELS ÀNGELS


De Barcelona: A 140 Km.

Punt de trobada:
El punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva que està a l'autopista AP-7,  1 quilòmetre abans de la sortida 9 que porta a Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Passat Girona haureu de deixar l’autopista  per la sortida - 6. Després del peatge s'ha de seguir pel  desviament que porta a La Bisbal i Palafrugell.

Passareu pels pobles de Celrà, Bordils i Flaçà. El següent poble que trobareu serà Corçà, situat a uns 3 Km de La Bisbal. Just a la dreta de l’únic semàfor que hi ha en aquest poble, agafareu un trencall que porta directament al poble de Monells. Podreu deixar el cotxe en un dels aparcaments reservats per als visitants.

Per anar a Madremanya i al santuari dels Àngels haureu de continuar per la carretera GIV-6702 en direcció cap a Sant Martí Vell. A uns 4 quilòmetres de Monells trobareu el poble de Madremanya i un desviament a l’esquerra que porta al Santuari dels Àngels que està situat a uns 4 quilòmetres de la cruïlla.

Per anar al Santuari dels Àngels haureu de seguir per la carretera GIV-6702 en direcció cap a Sant Martí Vell. A uns 300 metres de la cruïlla que porta al poble de Madremanya trobareu el desviament que va cap al santuari i a Girona per la carretera GIV-6703. Després d'uns 15 minuts de trajecte arribareu al desviament que condueix a l'aparcament del santuari.

Història:
De Monells no hi ha gaire informació escrita. Se sap que era cap i casal dels vescomtes de Bas i que a les primeries  del segle XII era la seu d’un important mercat setmanal de la comarca. Tant era així, que el rei Jaume I disposà que la Mitgera de Monells (element de pedra amb una cavitat, adossat a una de les columnes de la plaça), es pogués utilitzar com a patró de  mesura per a la venda de gra arreu del Bisbat de Girona.

El poble de Madremanya està situat a l’extrem est de la comarca del Gironès a tocar de la comarca del Baix Empordà. El nucli urbà juntament amb l’església parroquial de Sant Esteve estan situats dalt d’un turó de poca alçada, però molt visible abans d’arribar al poble.

Les primeres dades que es tenen de l’indret de Madremanya són del segle IX i estan associades al Castell de Millàs, però per primera vegada el nom de Madremania (Madremanya) s’esmenta en els escrits de l’any 1053. Com a molts pobles del Baix Empordà s’han robat restes de civilitzacions neolítiques, iberes i romanes. Les restes de ceràmica romana trobades molt a prop del nucli urbà de Madremanya fan pensar en la existència d’un assentament romà, proper a una antiga via de comunicació anomenada “Camí d’Empúries”.  Aquesta via unia Empúries i els pobles de la costa amb la ciutat de Girona.

El Santuari dels Àngels està situat en el punt més alt del massís de les Gavarres a 485 m. d’altura. Les vistes són espectaculars, en un dia clar es poden divisar quasi tots els punts geogràfics de les planes de l'Alt i el Baix Empordà, la plana de la Selva i el Montseny, els Pirineus, la serra de l’Albera i la costa des de Roses fins a Palamós.

La tradició situà en aquest punt un petit temple romà dedicat a la gran mare Cibele, Matre Magna en llatí, nom possiblement adoptat pel poble de Madremanya. Sobre l’any 1409 es va construir una capella dedicada a la Mare de Déu dels Àngels en els terrenys propietat de Guillem de Casademont els quals posteriorment a l'any 1412 els vengué a la capella.

A conseqüència de la gran afluència de peregrins dels pobles propers, de la comarca del Gironès i del Baix Empordà la Confraria de la Mare de Déu dels Àngels decidir iniciar les obres d'ampliació de la capella primitiva i la construcció d'una hostatgeria.

En els successius segles el temple augmentà les capelles i la seva dimensió, malgrat les diverses guerres existents en el territori com la de successió de 1714. A l'any 1809, en plena  Guerra del Francès, mentre Girona era assetjada per les tropes de Napoleó el santuari fou incendiat. Acabada la guerra començà una nova restauració del temple i de l'Hostatgeria, fins arribar l'any 1994 moment en el qual es va poder donar per finalitzada.

El dia 2 d'agost és la diada de la Mare de Déu dels Àngels i els pelegrins de la comarca omplen l'esplanada del santuari.

Visita:
Monells està dividit per la riera del Rissec. La part antiga del poble, situada a la riba dreta de la riera, té un nucli antic emmurallat de carrers estrets  i porticats. A l’altra banda de la riera hi ha l’església de Sant Genís amb un nucli de població repartit als voltants dels seus murs.

La part més interessant és la del nucli antic. No perdeu detall dels carrers porticats i la plaça porxada. En una de les columnes hi podreu veure La Mitgera (mesura de gra). Monells és uns dels pobles més ben conservats del Baix Empordà i un dels més bonics ja que la restauració de les cases ha estat molt acurada. Us agradarà.

L’accés al nucli de Madremanya el podeu fer per tres carrers, tots ells us conduiran a la Plaça Major punt neuràlgic del poble. Aquí trobareu l’església fortificada de Sant Esteve, l’Ajuntament i l’Hotel restaurant La Plaça.

Al llarg del recorregut que condueix  a la Plaça no deixeu de fer un tomb pels diversos carrers que hi ha al voltant, on els racons, les arcades sota les cases i els edificis us transportaran a l’edat mitjana.

Acabada la visita al poble de Madremanya és hora d'anar al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. Després de deixar el vehicle a l'aparcament comença la visita al conjunt arquitectònic del santuari. Inicieu la visita per la plaça d’accés a l’església la qual té forma rectangular i unes dimensions adients per fer trobades de pelegrins i vallades de sardanes.

A un extrem de la plaça hi trobareu l'accés al temple del santuari, l'entrada a l'hostatgeria i al restaurant. A l’altre extrem hi ha una magnífica balconada que us permetrà gaudir d'una de les vistes panoràmiques més interessants de les comarques del Gironès, de l'Alt i el Baix Empordà, de la Selva, el massís del Montseny i dels Pirineus.

Gastronomia:
La cuina d'aquesta zona i en particular la dels santuaris de Girona és la tradicional catalana. Està basada amb productes de primera qualitat. Són plats propis de les comarques de l'interior, l’arròs de muntanya, el bacallà amb ceba confitada, el rostit dels Àngels, els pebrots farcits, carpacció amb bolets, carns i verdures a la brasa, etc.

De postres: el pastis de xocolata, el flam fet al santuari, els gelats, els postres de músic, etc.

Restaurants:
Els Àngels
Tel. 972 19 02 05
Sant Martí Vell

Enllaços:
www.santuarisdegirona.cat



GIRONA


De Barcelona: A 103 Km.

Punt de trobada:
El punt de trobada en el  dia d’avui serà a l’àrea de servei de Maçanet de la Selva que està situada a l'autopista AP-7  en direcció cap a Girona al Km 86, 1 Km abans de la sortida de Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i dirigir-vos cap a La Jonquera. Després de trobar-vos amb els vostres companys de viatge en el punt de trobada haureu de seguir cap a Girona. Deixareu l’autopista per la sortida 7 (Girona S).

Passat el peatge haureu de seguir recte per la C-65 en direcció Barcelona - La Jonquera. Després de fer uns 3 quilòmetres deixareu la via per la sortida de Girona-Fornells. Trobareu una nova rotonda, cal seguir en direcció a Girona Centre.

Al costat esquerre del carrer Barcelona us quedarà el centre comercial de Hipercor i l’estació de Renfe. Seguiu recte fins arribar a la plaça Marquès de Camps, passada l’agencia del banc BBVA, a la dreta trobareu el carrer de la Sèquia, gireu novament a la dreta fins la Gran Via de Jaume I. Enfront hi ha la plaça de la Constitució i l’entrada a un aparcament subterrani.

Després de deixar ben aparcat el vehicle us dirigireu al Pont de Pedra sobre el riu Onyar, punt on començarà la visita a la ciutat de Girona.

Història:
La ciutat de Girona està a la confluència dels rius Onyar, Güell, Galligants i Ter, a una altitud de 75 metres a l’anomenat pla de Girona.

Als voltants del pla de Girona hi ha diversos turons on s’establiren els primers pobladors, el ibers de la tribu dels Indigetes. A l’any 77 aC el general Pompeu edificà una plaça fortificada sobre la Via Heraclea (futura Via Augusta) per defensar-se dels atacs de Quint Sertori i els insurrectes Ibers. Aquest centre militar fou anomenat Gerunda.

Com a conseqüència  de passar la Via Augusta pel centre de la ciutat, Gerunda s’erigí com a baluard i defensa de la via. Girona estava comunicada amb el mar per unes bones vies de comunicació fins el port d’Empúries, primer assentament romà al nord-est de la península, colonitzat a rel de la Segona Guerra Púnica.

Passaren els anys i al voltant del 304-305 dC s’instal·laren a Girona la primera comunitat cristiana en el marc de les persecucions de Dioclecià.

A causa de la seva situació geogràfica Gerunda o Girona participà en tots els esdeveniments militars i polítics de la història de la comarca.

A l’any 711 dC. els musulmans iniciaren la conquesta de la península ibèrica. Sobre el 726 les terres del regnat visigot ja estaven conquerides i de retruc la ciutat de Girona. Els conqueridors imposaren un conjunt de tributs a les persones i les terres.

La proximitat amb l’Imperi Carolingi de l’altre costat dels pirineus, i per evitar l’expansió dels musulmans a les terres de l’imperi, s’inicià la reconquesta. A l’any 785 la població de Girona aconseguí expulsar a la guarnició musulmana i lliurà la ciutat a Carlemany a canvi de conservar les seves lleis. L’organització carolíngia del territori convertí la ciutat en el Comtat de Girona.
  
Visita:
La visita a Girona la iniciareu al Pont de Pedra. Després de deixar el vehicle dirigir-vos al carrer de Santa Clara i d’aquí al Pont de Pedra. A l’altra banda del pont i a l’esquerra hi ha l’Oficina de Turisme i la Rambla de la Llibertat i enfront la Plaça del Vi. Aquesta és una plaça allargada de reduïdes dimensions, les façanes de les cases són porticades i a un extrem hi trobareu l’Ajuntament de la ciutat. A l’interior de l’ajuntament hi ha un pati que dóna accés al Teatre Municipal.

Després de recollir el mapa de la ciutat a l’Oficina de Turisme és hora de seguir amb la visita. Podeu començar a caminar per la Rambla de Girona o pel carrer dels Ciutadans en direcció a la Catedral o el Call Jueu. Trobareu infinitat de racons per poder omplir la vostra màquina de fotos o mòbil d’imatges inoblidables.

Mireu de passar per la Plaça de les Castanyes, la Plaça del Oli, la Pujada de Sant Domènec, la Parròquia del Carme i el carrer Sant Llorenç del barri jueu. Tot això serà caminant pel carrer de la Força en direcció cap a la Catedral.

La Catedral és el punt d’inici d’una nova ruta. Primer de tot heu de fer una visita a l’interior i al claustre. Aquesta fou transformada en mesquita entre els anys 715 i 785 durant l’ocupació musulmana. A continuació dirigireu les vostres passes a la Basílica de Sant Feliu i els Banys Àrabs per la porta que hi ha a l’esquerra de la Plaça de la Catedral i que forma part de les antigues muralles romanes.

Acabades aquetes visites podeu anar al Monestir de Sant Pere de Galligants que a l’actualitat és el Museu Arqueològic de la Ciutat. A continuació podeu seguir a la plaça dels Llodoners, situada al costat dret de la Catedral. Per seguir a la part alta de la ciutat anireu pel carrer d’en Pere Rocabertí fins arribar a una antiga porta d’entrada a la ciutat, des de on es pot accedir al passeig sobre muralla i fer-hi una caminada.

La caminada per la muralla us portarà als Jardins dels Alemanys, on hi podeu fer una bona passejada i tornar a la plaça dels Lladoners per  iniciar un recorregut pel barri jueu passant pel carrer de Sant Llorenç.


Una de les dates més interesant i recomanable per visitar Girona és la festa de “Girona Temps de Flors” que s’acostuma a fer a primers del mes de maig. Per a més informació podeu entrar a la web www.gironatempsdeflors.net.

En aquests dies podreu veure gratuïtament tots els espais visitables que durant tot l’any estan tancats. Així com els vestíbuls de les cases particulars que estan guarnits de flors.

Gastronomia:
La cuina de Girona té una gran oferta gastronòmica. Podreu trobar-hi la cuina clàssica, la de menjar rapit, la d’autor, etc.

Restaurants:
En aquest cas com en altres no us puc recomanar cap restaurant es qüestió de triar mentre feu la passejada per la ciutat.

Enllaços:
www.gironatempsdeflors.net













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada