GARRAF

*Palau Novella (Garraf)
*Celler Güell - Gaudí
*Sitges
*Vilanova i La Geltrú

PALAU NOVELLA
LA PLETA


De Barcelona:
A 45 Km.

Punt de trobada:
A causa de la proximitat amb Barcelona el punt de trobada amb la família o els amics serà a l'aparcament del Centre d’Informació del Parc Natural del Garraf, anomenat La Pleta.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista C-32 en direcció a Sitges i Tarragona. Deixareu a la vostra dreta els pobles de Viladecans, Gavà i Castelldefels. Passades les Botigues de Sitges haureu d’estar atents perquè trobareu la sortida 42 que porta a Port Ginesta i a Sitges, per les costes del Garraf.

A uns 500 metres d’aquesta sortida trobareu una rotonda. El desviament de la dreta condueix a la urbanització Rat Penat i a la vegada a l’avinguda del mateix nom. Sense deixar aquesta via arribareu a una nova rotonda i haureu de seguir els indicadors que porten al Palau Novella i a La Pleta. A partir d’aquí el carrer comença a pujar i empalma amb una carretera estreta que està en bon estat.

A mida que anireu pujant per aquesta carretera divisareu una magnífica vista de la costa de Castelldefels i del Port Ginesta. Després d’uns 10 minuts amb cotxe arribareu a l'aparcament del Centre d’Informació.

Acabada la primera visita del dia continuareu per la mateixa carretera fins arribar a la Plana Novella, no hi ha pèrdua. Recordeu de demanar al centre d’informació un mapa del Parc que us serà de molta utilitat per orientar-vos de la situació del Palau Novella i del poble d’Olivella.

Història:
El Massís del Garraf comença a la costa amb uns contraforts de pedra calcària de considerable alçada. El clima és mediterrani, a la primavera pluges, a la tardor temperatures suaus, els estius són calorosos i eixuts, tot i la proximitat de la costa, i els hiverns temperats.

La pedra calcària principal element en la formació geològica del massís, permet amb el contacte de l’aigua i de l'aire una gran erosió, creant els fenòmens nomenats càrstics, com ara la creació de coves i avencs, elements d’estudi, recerca, i esport molt concorreguts pels experts i aficionats.

La vegetació de la zona es pot dividir en dos tipus. La més propera a la costa és la típica del Mediterrani meridional amb uns matolls baixos on creixen els margallons, petita palmera protegida autòctona de la zona. També podem trobar-hi farigola, romaní, el garric i el llentiscle. A l'interior alzinars i pinedes de pi blanc, acompanyats de matolls de sotabosc com el marfull i el boix.

Malgrat la poca qualitat de les terres del massís, aquest ha estat poblat des de temps immemorials per diversos grups d’habitants, però no va ser fins primers del s. XVIII quan s’inicià una expansió demogràfica i a la vegada el començament del conreu del blat i la vinya, fins que a finals del s. XIX la plaga de la fil·loxera aturà l’expansió i la prosperitat al Massís del Garraf.

Visita:
La Pleta és el primer punt a visitar i el lloc de trobada amb la resta dels excursionistes.  Va ser construït l’any 1894 per l’arquitecte Francesc Berenguer per encàrrec de la família Güell la qual també va fer construir el Celler Güell, situat al poble mariner del Garraf.

L’edifici de La Pleta és d’estil modernista i està inspirat en la clàssica masia catalana. Està construït en pedra i format per tres cossos. El central té dos pisos i una coberta a dues aigües que tanca el pis superior. Els dos edificis laterals estan a diferent nivell de la façana central. A l’exterior i al pati tancat per un mur trobareu les quadres. L’edifici de La Pleta fou construït inicialment com a pavelló de caça de la família Güell.

Un dels elements més característic d’aquest conjunt arquitectònic el trobareu fora del mur de la finca. És una xemeneia de forma cònica que està construïda amb totxo cuit i fa les funcions de tapadora d’una cisterna o pou. Just al centre hi ha una ranura amb un nivell que determina la quantitat d’aigua del pou. Al voltant de la finca trobareu infinitat de marges amb mur de pedra seca utilitzats pel conreu de la vinya i del blat.

A l’actualitat és propietat de la Diputació de Barcelona i el centre d’Informació del Parc del Garraf està instal·lat en aquest mateix edifici. En aquest punt us donaran tota la documentació necessària per descobrir el Massís del Garraf i  podreu gaudir d’un audiovisual que us informarà de la història i característiques del Parc.

El Palau Novella -
 
Quasi en el centre geogràfic del Massís del Garraf trobareu una de les cases d'indians o “americanos” més coneguda de la comarca. Va ser edificada l’any 1890 per l’arquitecte Manuel Comas i Thos per encàrrec del Sr. Pere Doménech. El Sr,Doménech, propietari de la finca, va dedicar les seves activitats econòmiques al cultiu de la vinya i l’olivera, aconseguint un bon reconeixement en la producció de vi i d’oli. Fins que a finals del s.XIX entra a Catalunya la temuda plaga de la fil·loxera, arruïnant així totes les perspectives de creixement de la finca i començant una etapa de decadència a primers del s.XX.

Passa el temps i als voltants dels anys 70 del segle passat s’instal·la a les bodegues del palau un restaurant. A l’any 1996 el palau i les seves terres foren adquirides per  la Comunitat de Monjos Budistes “Sakya Tashi Ling” on fan conferències sobre la meditació i tallers de relaxació, entre altres activitats relacionades amb el Budisme. També s’hi fan visites guiades a l'edifici del palau durant tota la setmana.  

La visita al monestir comença a la planta baixa de l'edifici principal. Haureu de seguir amb molta atenció les explicacions del guia i de l’audioguia. La visita segueix per la primera planta on accedireu a una sala dedicada a Buda. A dreta i esquerra de la sala dos grans portes donen accés a les dependències utilitzades pel venerable Lama Jamyang Tashi Dorje. Continuareu pel passadís de l’esquerra  on hi ha dos curiosos espais. El primer és un bany amb una magnifica banyera de marbre i el segon és una tassa de vàter instal·lada  en una gran poltrona de fusta tallada.

Aquest passadís dóna accés a una gran sala on trobareu una fantàstica taula de fusta  situada al centre de l’estança. Aquesta sala era el menjador dels primers propietaris del palau. Després de 40 minuts de visita sortireu a l’exterior per anar a la capella del palau la qual no s’utilitza com a tal, però és el punt final de la visita guiada després d’oferir-vos una degustació de te Tibetà.

Acabada la visita haurieu d’anar a veure l’Estupa que està construida en un espai circular a tocar de la porta d’accés al recinte tancat del palau. No deixeu de fer una volta a l’edifici per captar les bones vibracions. Acabada la visita  a l'espai de l’Estupa es pot anar al Llac. Enfront de la porta principal d’accés al palau trobareu un reduït passeig flanquejat per ametllers a les dues bandes del camí i al final hi ha una reixa  de ferro. Haureu de girar a l’esquerra i sense deixar el camí arribareu al llac. És un petit espai d’estil romàntic amb un pont de fusta i un embarcador. L’aigua està plena de tortugues americanes de dimensions considerables.

Podreu quedar-vos a dinar al restaurant del monestir on ofereixen un menú  self-servis a bon preu. També trobareu a l’interior del recinte del palau una botiga de records.

Després de dinar el proper objectiu serà el poble d'Olivella, situat a 6 quilòmetres del monestir. Es pot visitar l’Església Nova i l’edifici de l’Ajuntament que estan al centre del poble.

Gastronomia:
La gastronomia del Garraf està íntimament lligada a la Llotja del port de Vilanova i la Geltrú. Gairebé tots els plats giren al voltant del peix d’aquesta procedència com poden ser les gambes de Vilanova i la sípia, elements bàsics per al suquet de peix. Altres plats típics són la sípia a la bruta o a l’all cremat, el suquet de lluerna, o la cassola d’arròs.

No podem deixar de banda un dels plats més emblemàtics de la comarca com és  “El Xató”. El xató és una salsa composta d’avellanes i ametlles torrades, pa, vinagre, nyores, all i oli d’oliva. Tot aquest saborós suquet s’utilitza per amanir l’escarola amb bacallà, tonyina, i olives negres. 

Restaurants:

La Posada
C/Sant Pere, 20
Tel. 938 921 399
Sant Pere de Molanta

Casa Desu
Migjorn, 14
616 620 082
La Plana Novella

Enllaços:




CELLER GÜELL - GAUDÍ

 
De Barcelona:
 A 34 Km.

Punt de trobada:
A causa de la poca distància que hi ha al destí avui el punt de trobada el fareu a l’aparcament que trobareu a la part baixa del celler.

Com Arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista C-32 en direcció a Sitges i Tarragona. Deixareu a la vostra dreta els pobles de Viladecans, Gavà i Castelldefels. Passades les Botigues de Sitges haureu d’estar atents ja que trobareu la sortida 42 que porta a Port Ginesta i a Sitges, per les costes del Garraf.

A uns 500 metres d’aquesta sortida trobareu una rotonda. Haureu de seguir recte en direcció Sitges / Tarragona per la carretera C-31 (Costes del Garraf) a uns dos quilometres hi ha un desviament a la dreta que porta al poble del Garraf. A l’esquerra i abans de prendre el desviament ja veureu part dels edificis del Celler Güell.

Història i Visita:
El Celler Güell és un conjunt d’edificis d’estil modernista construïts amb diferents elements constructius com són els carreus de pedra calcària i el totxo vist. Consta de la bodega, la residència i la capella. Fou construït a finals del segle XIX per encàrrec del industrial Eusebi Güell mecenes del arquitecte Antoni Gaudí.

A l’any 1874 Eusebi Güell va comprar uns terrenys de 825 ha dins del terme municipal de Sitges en el paratge anomenat La Cuadra, lloc on hi havia una masia i una torre de guaita de l’edat mitjana. Aquestes dues edificacions encara formen part del conjunt d’edificis del celler.

L’accés al celler es fa des de la carretera C-31 i a traves d’una porta amb una reixa de ferro que recorda una xarxa de pesca. Aquest conjunt decoratiu forma part del l’edifici de la porteria, a uns 60 metres hi ha un arc que dóna accés al recinte del Celler. En aquests 60 metres veureu un jardí molt decorat amb fonts i estàtues.

A la dreta de l’entrada hi ha la bodega que és un edifici de planta baixa i coberta de teula a dues aigües destinat al magatzematge de les botes del vi. A l’actualitat és un restaurant. 

A l’esquerra de la porta d’entrada es troba l’edifici gaudinià que requereix la visita. És un conjunt de planta rectangular i amb cobertes amb molta pendent. Aquest conjunt té 5 plantes, dues de subterrànies i tres per sobre de la línia del carrer. Les dues subterrànies eren utilitzades per la criança del vi, la planta baixa per cotxera i el servei, la primera per habitatge familiar i a la segona hi ha una capella amb l’altar al centre i porxo mirador que dóna  les vistes al mar. L’edifici està rematat per un campanar amb una creu metàl·lica i varies xemeneies.

El final del carrer dóna a la plaça on hi ha l’antiga torre de guaita i la façana principal de la Masia. Aquesta està integrada en el conjunt arquitectònic per un arc construït amb el mateix estil de la resta i que connecta amb la torre de guaita.

El vi que produïen a les Bodegues Güell era exportat a Cuba i també el servien als vaixells de la companya Transmediterrànea. Com que la qualitat del producte no era massa interessant i no va tindre massa èxit a l’any 1936 es deixar de produir. 

Gastronomia:
La majoria de restaurants que estan propers al mar el peix és el principal element per cuinar el suquet, fins a les graellades de tot tipus o els  arrossos. També trobareu la cuina més clàssica de les amanides els carpatxos o el peixet fregit.

Les postres són a l’actualitat un dels apartats gastronòmics on la varietat de productes ha augmentat considerablement com: les postres de músic, pastissos, cremes, gelats, xarrups de cítrics, etc...

Restaurants:
La Cupula – Garraf
Avda. Llorac, 5
Tel. 936 320 015

El Nautic – Port Garraf
Escullera de Ponent, s/n
Tel. 683 604 636

Enllaços:

SITGES



De Barcelona:
50 Km.

Punt de trobada:
Com a conseqüència de la poca distància que hi ha al nostre destí el punt de trobada amb la família o els amics serà a la plaça de l’Ajuntament de Sitges.

Com arribar-hi:
Podeu utilitzar dos tipus de transport per anar a Sitges, per carretera o amb el tren de rodalies. Si decidiu anar per carretera la millor solució i la més ràpida és localitzat l’autopista C32 en direcció a Tarragona I deixar-la per la sortida 31 Sitges nord.

La segona solució per carretera és la de localitzar la C31 en direcció a Tarragona, passareu per les costes del Garraf i us deixarà al centre de Sitges.

La opció del tren de rodalies és possiblement la més còmoda per no preocupar-se del cotxe a l’hora de l’aparcament. Per això haureu de localitzar la línia R2 sud que té l’inici a la estació de França de Barcelona.

Història:
En el terme municipal de Sitges hi ha diverses coves com: la Cova Verda, la cova de Sant Llorenç i la Cova del Gegant on s’han pogut recuperar restes de l’època del neolític. Al puig de Sitges, indret on està situat l’Ajuntament, hi ha documentat un assentament que va està ocupat entre els segles IX i VIII aC. Posteriorment el Ibers ocuparen l’assentament fins l’arribada dels romans que hi estaran  fins el segle II dC.

A la zona on hi ha l’ermita del Vinyet es troba un important jaciment romà, que els experts han intentat relacionar amb la ciutat romana de Subur. El port de Subur hauria estat utilitzat per l’intercanvi dels productes del Penedès amb altres punts del Mediterrani.

A l’època medieval s’edifica un castell dalt del turo, lloc on hi ha l’Ajuntament actual. El primer propietari va ser la Seu de Barcelona que el cedí al comte Mir Geribert al 1041. En els anys i segles successius passà per diverses mans fins arribar a un dels últims propietaris que fou la Pia Almoina que retingué la propietat fins el 1814.

La vila de Sitges passà en els següents segles per diverses etapes de decadència i creixement fins arribar a finals del segle XVIII quan s’inicia el comerç amb les colònies americanes principalment entre Cuba i Puerto Rico. L’economia del municipi estava orientada bàsicament a l’exportació de roba, vi, malvasia i aiguardent, productes procedents de les fàbriques existents al poble, fins arribar a l’any 1936 a tenir 36 fàbriques on quasi el 80 % de la població hi treballava.

És a finals del segle XIX quan Sitges comença una nova etapa, la del turisme cultural, gràcies a l’arribada al poble de Santiago Rusiñol, Ramón Cases i Miguel Utrillo, que juntament amb el turisme de platges faran de Sitges un destí turístic reconegut a tota Europa.

Visita:
La visita comença en el punt de reunió amb els amics, a la plaçà de l’Ajuntament. És el punt de partida per visitar els carrerons que envolten el turó. Podeu seguir per la façana marítima on hi trobareu l’Església de Sant Bertomeu i Santa Tecla, paret per paret hi ha el museu de Santiago Rusiñol i enfront el museu de Maricel, no deixeu de visitar-los.

Després de passar pels museus i els voltants del nucli del turó cal seguir caminant i continuar pel carrer major i tots els carrerons que anireu trobant. No deixeu de visitar la façana marítima de la vila on hi podreu veure diverses cases dels anomenats “els americanos o indians”.

Sitges té dues èpoques l’any que són imprescindibles per visitar. Una d’elles és la Festa del Corpus on el carrers del poble s’omplen de catifes de flors. L’altre són les festes del Carnaval que es celebra a mitjans del mes de febrer amb rues i disfresses pels carrers de la vila.

Gastronomia:
A la majoria de pobles de la costa el producte per excel·lència és el peix. Podreu gaudir-ne en sopes, graellades, mariscades, arrossos de tot tipus i el conegut mar i muntanya (suquet de llagosta i pollastre).

Però, Sitges és un poble eminentment turístic i per aquest motiu hi trobareu tot tipus de cuina, des de la marinera passant per la clàssica i la de menjar ràpid. Durant la passejada pels carrers de la vila segur que trobareu el restaurant adequat als vostres gustos.

Restaurants:
Un dels restaurants on la relació preu producte és la justa és:
Els Vikings
Carrer Marquès de Mont-roig, 5 -7
Tel. 938 94 96 87

Enllaços:


VILANOVA I LA GELTRÚ


De Barcelona:
A 46 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada serà a l’àrea de servei de La Pava que està a l’autovia de Castelldefels C-31 a l’alçada de Gavà.

Com arribar-hi:
Després del punt de trobada haureu de continuar per la C-31 en direcció a Sitges i empalmar a l’alçada de les Botigues de Sitges amb l’autopista C-32 que porta en direcció a Tarragona. Haureu de deixar la C-32 per la sortida 26 que empalma amb la C-31 i que us portarà a Vilanova i La Geltrú.
Ara és el moment d’utilitzar la tecnologia del GPS i localitzar la plaça Eduard Maristany que és el punt on hi ha el Museu del Ferrocarril i l’estació de la Renfe. En aquest punt començareu la visita de Vilanova i la Geltrú. 

Història:
El ibers foren uns del primers habitants de la zona dels que se’n troben indicis de la seva presència com a la majoria de pobles de la costa catalana, posteriorment arribaren els romans, després el musulmans, etc.
Però no és fins el segle X que s’esmenta per primera vegada el poble de La Geltrú on hi ha un castell al voltant del qual s’hi comencen a construir cases per aconseguir la protecció del senyor feudal del castell.

Segons la llegenda molts vilatans cansats dels abusos del senyor feudal amb l’anomenat dret de cuixa decideixen marxar a la costa a raser del poble de Cubelles i crear el nucli de població de Vilanova de Cubelles. L’any 1274 el rei Jaume I concedí la carta de poblament de Vilanova. 

Vilanova de Cubelles comença a desenvolupar una  economia molt important gràcies a la concessió per part del rei Carles III de permetre el comerç amb les Amèriques. És en aquest moment quan Vilanova es comença a desenvolupar econòmica i culturalment creant un bon teixit industrial i pesquer. Tot aquest creixement de Vilanova acaba amb la integració de La Geltrú a l’entramat urbanístic i administratiu de la ciutat, quedant a les hores unificat el nom amb Vilanova i La Geltrú.

L’arribada del ferrocarril encara reforça més el desenvolupament de Vilanova i La Geltrú. A mitjans del segle XIX s’intal·la a la rambla una gran fàbrica dedicada al món de l’automovil.

Vilanova i La Geltrú té el tercer port amb importància de Catalunya i un dels primers ports pesquers on hi té la seu La Confraria de Pescadors de Vilanova i La Geltrú hereus de l’antiga Germandat de Sant Elm, fundada l’any 1579

Visita:
Ja que teniu el vehicle aparcat a la zona de l’estació de RENFE i a tocar del Museu del Ferrocarril podeu començar per aquest. El espai del museu està dividit per diversos ambients contant amb un edifici principal on trobareu un audiovisual i serveis d’informació. També hi trobareu diversos espais museïtzats on hi ha màquines i vagons que podeu accedir i visitar-los. Resumint és un museu únic dedicat en aquest producte, és molt interessant la seva visita.

Ara és el moment de dirigir les vostres passes al nucli antic de La Geltrú. Per això enfilareu el carrer de Narcís Montoriol que surt d’un extrem de la plaça i que empalma amb el Carrer Unió. Sense deixar el carrer arribareu a la Plaça de la Peixateria on hi trobareu l’edifici de la Peixateria Vella. El construïren l’any 1858 i va ser el mercat del Peix fins la construcció del Mercat Central que té accés per dos carrers i la façana del carrer Unió està decorada per un conjunt escultòric de terracota amb l’escut de Vilanova i la representació de les arts de pesca.

A continuació haureu d’accedir al carrer del darrera del edifici de la peixateria que és el carrer del Bisbe Armanyà on hi trobareu les places de Font i Gumà i la de la Assumpció, en aquest dos espais hi han dues visites a fer. La parròquia de Santa Maria de La Geltrú i el castell.

La parròquia de Santa Maria és del segle XVIII que està construïda sobre un primer assentament del segle XII. A la part superior de la façana hi ha la rosassa amb vitralls del segle XIX, el conjunt és d’estil barroc català i és de ressaltar el retaule de fusta policromada de 1643.

Durant el segle XVII l’augment dels devots obliga a la construcció d’una nova església a tocar de la vella en els terrenys de l’antic cementiri. El campanar és de forma hexagonal a la part alta. Té quatre obertures per allotjar les campanes a una estructura metàl·lica. La façana principal està a la Plaça de la Assumpció.

Al costat de l’església es troba El Castell de La Geltrú i l’accés l’heu de fer per la plaça Font i Gumà. A l’actualitat acull l’Arxiu Històric Comarcal. L’edifici va estar restaurat el 1918 conservant alguns element gòtics del castell primitiu. És de destacar l’escalinata d’accés a l’entrada principal que té un gran arc, a la part superior té unes finestres geminades del segle XIII.

Després de fer la visita al nucli antic de La Geltrú ara és moment de fer una passejada pels carrers, no deixeu de passar per la Plaça dels Lledoners on hi havia una de les portes d’accés a La Geltrú. És imprescindible continuar amb el passeig i empalmar amb el barri vell de Vilanova i a continuació per La Rambla, la Plaça de La Vila, la Plaça del Mercat, els carrers comercials i per últim per la façana Marítima.

Gastronomia:
A Vilanova i La Geltrú com arreu de la Costa Catalana la gastronomia és molt amplia i variada. Des de l'autòctona, on el peix és el principal element per cuinar el suquet, fins a les graellades o els  arrossos. També trobareu la cuina més coneguda pel turisme com són les amanides, les pizzes, la pasta o els plats combinats.

Per tant no cal recomanar-vos un restaurant determinat. Com ja he comentat altres vegades quan feu la visita al nucli antic, al passeig marítim o a la zona del port de Palamós  no deixeu de localitzar-ne un que us agradi. 

Restaurants:
????????

Enllaços:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada