GARRAF

*Palau Novella (Garraf)

Palau Novella


De Barcelona:

A 45 Km.

Punt de trobada:
A causa de la proximitat amb Barcelona el punt de trobada amb la família o els amics serà a l'aparcament del Centre d’Informació del Parc Natural del Garraf, anomenat La Pleta.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista C-32 en direcció a Sitges i Tarragona. Deixareu a la vostra dreta els pobles de Viladecans, Gavà i Castelldefels. Passades les Botigues de Sitges haureu d’estar atents perquè trobareu la sortida 42 que porta a Port Ginesta i a Sitges, per les costes del Garraf.

A uns 500 metres d’aquesta sortida trobareu una rotonda. El desviament de la dreta condueix a la urbanització Rat Penat i a la vegada a l’avinguda del mateix nom. Sense deixar aquesta via arribareu a una nova rotonda i haureu de seguir els indicadors que porten al Palau Novella i a La Pleta. A partir d’aquí el carrer comença a pujar i empalma amb una carretera estreta que està en bon estat.

A mida que anireu pujant per aquesta carretera divisareu una magnífica vista de la costa de Castelldefels i del Port Ginesta. Després d’uns 10 minuts amb cotxe arribareu a l'aparcament del Centre d’Informació.

Acabada la primera visita del dia continuareu per la mateixa carretera fins arribar a la Plana Novella, no hi ha pèrdua. Recordeu de demanar al centre d’informació un mapa del Parc que us serà de molta utilitat per orientar-vos de la situació del Palau Novella i del poble d’Olivella.

Història:
El Massís del Garraf comença a la costa amb uns contraforts de pedra calcària de considerable alçada. El clima és mediterrani, a la primavera pluges, a la tardor temperatures suaus, els estius són calorosos i eixuts, tot i la proximitat de la costa, i els hiverns temperats.

La pedra calcària principal element en la formació geològica del massís, permet amb el contacte de l’aigua i de l'aire una gran erosió, creant els fenòmens nomenats càrstics, com ara la creació de coves i avencs, elements d’estudi, recerca, i esport molt concorreguts pels experts i aficionats.

La vegetació de la zona es pot dividir en dos tipus. La més propera a la costa és la típica del Mediterrani meridional amb uns matolls baixos on creixen els margallons, petita palmera protegida autòctona de la zona. També podem trobar-hi farigola, romaní, el garric i el llentiscle. A l'interior alzinars i pinedes de pi blanc, acompanyats de matolls de sotabosc com el marfull i el boix.

Malgrat la poca qualitat de les terres del massís, aquest ha estat poblat des de temps immemorials per diversos grups d’habitants, però no va ser fins primers del s. XVIII quan s’inicià una expansió demogràfica i a la vegada el començament del conreu del blat i la vinya, fins que a finals del s. XIX la plaga de la fil·loxera aturà l’expansió i la prosperitat al Massís del Garraf.

Visita:
La Pleta és el primer punt a visitar i el lloc de trobada amb la resta dels excursionistes.  Va ser construït l’any 1894 per l’arquitecte Francesc Berenguer per encàrrec de la família Güell la qual també va fer construir el Celler Güell, situat al poble mariner del Garraf.

L’edifici de La Pleta és d’estil modernista i està inspirat en la clàssica masia catalana. Està construït en pedra i format per tres cossos. El central té dos pisos i una coberta a dues aigües que tanca el pis superior. Els dos edificis laterals estan a diferent nivell de la façana central. A l’exterior i al pati tancat per un mur trobareu les quadres. L’edifici de La Pleta fou construït inicialment com a pavelló de caça de la família Güell.

Un dels elements més característic d’aquest conjunt arquitectònic el trobareu fora del mur de la finca. És una xemeneia de forma cònica que està construïda amb totxo cuit i fa les funcions de tapadora d’una cisterna o pou. Just al centre hi ha una ranura amb un nivell que determina la quantitat d’aigua del pou. Al voltant de la finca trobareu infinitat de marges amb mur de pedra seca utilitzats pel conreu de la vinya i del blat.

A l’actualitat és propietat de la Diputació de Barcelona i el centre d’Informació del Parc del Garraf està instal·lat en aquest mateix edifici. En aquest punt us donaran tota la documentació necessària per descobrir el Massís del Garraf i  podreu gaudir d’un audiovisual que us informarà de la història i característiques del Parc.

El Palau Novella -  Quasi en el centre geogràfic del Massís del Garraf trobareu una de les cases d'indians o “americanos” més coneguda de la comarca. Va ser edificada l’any 1890 per l’arquitecte Manuel Comas i Thos per encàrrec del Sr. Pere Doménech. El Sr,Doménech, propietari de la finca, va dedicar les seves activitats econòmiques al cultiu de la vinya i l’olivera, aconseguint un bon reconeixement en la producció de vi i d’oli. Fins que a finals del s.XIX entra a Catalunya la temuda plaga de la fil·loxera, arruïnant així totes les perspectives de creixement de la finca i començant una etapa de decadència a primers del s.XX.

Passa el temps i als voltants dels anys 70 del segle passat s’instal·la a les bodegues del palau un restaurant. A l’any 1996 el palau i les seves terres foren adquirides per  la Comunitat de Monjos Budistes “Sakya Tashi Ling” on fan conferències sobre la meditació i tallers de relaxació, entre altres activitats relacionades amb el Budisme. També s’hi fan visites guiades a l'edifici del palau durant tota la setmana.  

La visita al monestir comença a la planta baixa de l'edifici principal. Haureu de seguir amb molta atenció les explicacions del guia i de l’audioguia. La visita segueix per la primera planta on accedireu a una sala dedicada a Buda. A dreta i esquerra de la sala dos grans portes donen accés a les dependències utilitzades pel venerable Lama Jamyang Tashi Dorje. Continuareu pel passadís de l’esquerra  on hi ha dos curiosos espais. El primer és un bany amb una magnifica banyera de marbre i el segon és una tassa de vàter instal·lada  en una gran poltrona de fusta tallada.

Aquest passadís dóna accés a una gran sala on trobareu una fantàstica taula de fusta  situada al centre de l’estança. Aquesta sala era el menjador dels primers propietaris del palau. Després de 40 minuts de visita sortireu a l’exterior per anar a la capella del palau la qual no s’utilitza com a tal, però és el punt final de la visita guiada després d’oferir-vos una degustació de te Tibetà.

Acabada la visita haurieu d’anar a veure l’Estupa que està construida en un espai circular a tocar de la porta d’accés al recinte tancat del palau. No deixeu de fer una volta a l’edifici per captar les bones vibracions. Acabada la visita  a l'espai de l’Estupa es pot anar al Llac. Enfront de la porta principal d’accés al palau trobareu un reduït passeig flanquejat per ametllers a les dues bandes del camí i al final hi ha una reixa  de ferro. Haureu de girar a l’esquerra i sense deixar el camí arribareu al llac. És un petit espai d’estil romàntic amb un pont de fusta i un embarcador. L’aigua està plena de tortugues americanes de dimensions considerables.

Podreu quedar-vos a dinar al restaurant del monestir on ofereixen un menú  self-servis a bon preu. També trobareu a l’interior del recinte del palau una botiga de records.

Després de dinar el proper objectiu serà el poble d'Olivella, situat a 6 quilòmetres del monestir. Es pot visitar l’Església Nova i l’edifici de l’Ajuntament que estan al centre del poble.

Gastronomia:
La gastronomia del Garraf està íntimament lligada a la Llotja del port de Vilanova i la Geltrú. Gairebé tots els plats giren al voltant del peix d’aquesta procedència com poden ser les gambes de Vilanova i la sípia, elements bàsics per al suquet de peix. Altres plats típics són la sípia a la bruta o a l’all cremat, el suquet de lluerna, o la cassola d’arròs.

No podem deixar de banda un dels plats més emblemàtics de la comarca com és  “El Xató”. El xató és una salsa composta d’avellanes i ametlles torrades, pa, vinagre, nyores, all i oli d’oliva. Tot aquest saborós suquet s’utilitza per amanir l’escarola amb bacallà, tonyina, i olives negres. 

Restaurants:
Peixerot
Passeig Marìtim, 56
Tel. 938 150 628
Vilanova i la Geltrú

La Posada
C/Sant Pere, 20
Tel. 938 921 399
Sant Pere de Molanta

Casa Desu
Migjorn, 14
616 620 082
La Plana Novella

Enllaços:
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada