BAIX PENEDÈS

*Castell de Calafell i Poblat Ibèric
*Museu Pau Casals - Ciutadella Íbera Calafell

CASTELL DE CALAFELL 
I CASA BARRAL



De Barcelona:
A 64 Km.

Punt de trobada:
Àrea de servei Charlie Ribel, autopista del Garraf a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Localitzarem l’autopista del Garraf C-32. Passarem per Sitges, Vilanova i la Geltrú, també per la barrera del peatge de Cubelles-Cunit. Deixarem l’autopista per la sortida 6 i enllaçarem amb la C-31 per anar a Calafell, Belbei i Segur de Calafell.

A poca distancia del peatge, divisarem a la nostra dreta el Castell de Calafell, a la part baixa del castell hi ha una esplanada on podrem deixar el cotxe.

Per anar al poblat Ibèric, haurem de dirigir-nos per la carretera de la costa C-31 a Segur de Calafell. Aproximadament a 2 Km del castell hi ha el Poblat Ibèric, està al costat esquerra de la carretera.

Història i Visita:
Els Ibers i concretament la tribu dels Cossetans, estaven establerts entre els segles IV i I a C, a les rodalies del terme municipal de l’actual Calafell. Després d’una exhaustiva recerca pel municipi, s’han pogut localitzar fins  una dotzena d’assentaments. Però el més important està situat a l’indret de la Teixonera, un turó entre els nuclis urbans de Calafell i Segur de Calafell, tocant a la carretera C-31.

La Ciutadella Ibèrica d’uns 3000 m2 fou fundada sobre el segle VI aC. Des del recinte dominaven tota la costa i els aiguamolls, molt abundants en aquella època. També controlaven les vies de comunicació entre la costa i les terres de l’interior.

Les diferents excavacions a la Ciutadella Ibèrica posaren al descobert un pou d’aigua de 10 metres de profunditat, els fonaments de diverses cases de diferents dimensions, sitges d’emmagatzematge de gra i varis carrers empedrats.

Aquests descobriments fan pensar que els habitants de la Ciutadella comerciaven amb els productes procedents de diferents parts del Mediterrani i la Península, amb els pobles  veïns i les planes de l’interior.

Però, com que la prosperitat i la tranquil·litat no poden durar per sempre la Ciutadella entra en un gran conflicte bèl·lic, La Segona Guerra Púnica. La Ciutadella és destruïda i l’assentament de la Teixonera cau en decadència.

A l’actualitat la restauració parcial de les restes arqueològiques ens donen una idea de la vida d’aquells pobles.

El Castell  -  L’origen de Calafell, tal com el coneixem a l’actualitat, començà dalt del turó on trobem un primer nucli de població datat en el segle X, format per una capella construïda amb fusta i fang, una cisterna i un grup de sitges pel gra excavats a la roca.

Les primeres dades que tenim són de principis del segle XI, quan en el lloc de la capella construïren una nova església d’estil romànic i un petit nucli de població instal·laren  els seus habitatges al turó.

Durant la reconquesta els nobles de la zona expulsaren a la població del turó i el varen fortificar envoltant-lo  de muralles.

A partir del segle XVI el Castell passà per diferents etapes: refugi i defensa contra els pirates de la costa, hospital de pobres i lloc de culte de la Mare de Déu de la Cova, situada a la cripta de l’actual capella.

La destrucció total del castell és produí durant la Guerra dels Segadors contra Felip IV. En els segles successius la devoció a la Mare de Déu manté en oberta l’església del turó i s’utilitza el recinte del castell com a cementiri.

Fou durant l’any 1980 quan el Patronat del Castell de Calafell  es fa càrrec de la restauració del recinte del castell i d’organitzar les visites guiades.

La Casa Barral -  Quasi al final del Passeig Marítim, direcció Tarragona, hi ha una zona amb antigues cases de pescadors, restaurades i adaptades a les comoditats actuals. Una d’elles amb una balconera de fusta coberta per unes vidrieres, és la Casa Museu de Carlos Barral, escriptor, editor i polític.

Està oberta al públic des del 2004, resultarà interessant fer-li una visita.

Gastronomia:
Els fogons dels restaurants de Calafell fan olor a mar. Les especialitats són variades, sempre incorporant el peix com element bàsic a la majoria dels plats. El més conegut és l’arrossejat, aquesta recepta culinària està formada per dos plats, un de patates amb rap i  un plat de fideus rossejats.

Aquesta pot ser una mostra de la cuina de Calafell. No deixeu de provar alguna varietat marinera.

Restaurants:
L’Espineta
Avgda. Sant Joan de Déu, 3
Tel. 977 693 700

Costa Daurada
Avgda Sant Joan de Déu, 12
Tel. 977 691 724

La Masia de la Platja
Vilamar, 67
Tel, 977 691 341

Vell Papiol
Vilamar, 30
Tel, 977 691 349

Enllaços:
www. Calafell.org




MUSEU PAU CASALS 
CIUTADELLA ÍBERA DE CALAFELL


De Barcelona:
A 70 Km.

Punt de trobada:
La trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei Charlie Ribel, que està a l’autopista del Garraf  C-32 a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista del Garraf C-32. Passareu per Sitges, Vilanova i la Geltrú, també per la barrera del peatge de Cubelles-Cunit. Deixareu l’autopista per la sortida 3 (El Vendrell Sud – Sant Salvador). A pocs metres de la sortida es troba una rotonda i us haureu de desviar a la dreta en direcció cap a Sant Salvador. Sense deixar la carretera s’arriba a la cruïlla amb l’Avinguda de Palfuriana i s’ha de girar a la dreta en direcció cap a Comarruga.

A pocs metres d’aquesta cruïlla i al costat esquerra hi ha l’entrada al Museu Pau Casals, a partir d’aquest punt ja podeu localitzar un  aparcament pel vehicle.

Per anar al poblat ibèric de Calafell us dirigireu per l’Avinguda de Palfuriana cap a Calafell en direcció a Barcelona. Arribant a Calafell haureu de localitzar la carretera de la costa C-31 en direcció a Segur de Calafell.

Aproximadament a 1 quilòmetre del poble es comencen a trobar els rètols indicatius del poblat Ibèric de les Teixoneres. Cal deixar el vehicle a l’aparcament i dirigir-vos  a la caseta d'informació per comprar les entrades.

Història i Visita:
Pau Casals va néixer al Vendrell el 29 de desembre de 1876. El seu pare, músic de professió, li ensenyà els primers coneixements musicals. El pare juntament amb un amic de la família li construeixen la carabasseta, considerat el primer violoncel de Pau Casals a l’edat de 9 anys.

A l’edat de 12 anys inicia els estudis musicals a l’Escola Municipal de Música de Barcelona i l’any següent començà a tocar en públic al Cafè Tost de Barcelona. A l’any 1893 inicià els estudis al Real Conservatori de Música de Madrid. Posteriorment viatjarà a Brussel·les i Paris per ampliar els seus coneixements  musicals.

El 1899 inicià a Paris la seva trajectòria professional, debutant amb l’Orquestra Lamoreux. En els anys successius la trajectòria professional va en augment, creà el grup Cortot-Thibaud-Casals i debutà a Viena al Gran Saló del Musikverein. De retorn a Barcelona l’any 1920 creà l’orquestra Pau Casals.

El 1939  a conseqüència de la Guerra Civil Espanyola marxà a l’exili i fixà la seva residencia a Prada de Conflent, França. Duran tota la seva vida fou un acèrrim defensor dels drets humans, la llibertat, la justícia i la pau, fet pel que l’hi concediren la Medalla de la Llibertat dels Estats Units i la Medalla de la Pau de les Nacions Unides.

El 1971 va donar l’últim concert a les Nacions Unides on hi va fer el famós discurs de lloança a la seva Catalunya natal. Morí a Sant Joan de Puerto Rico el 22 d’octubre de l’any 1973.

Tot i el seu periple artístic per diferents països del món, Pau Casals no deixà d’explicar arreu el que és Catalunya i de recordar la seva terra. L’any 1909 es fa construir en el barri marítim del Vendrell la Vil.la Casals. A l’actualitat la vil·la és la seu del Museu Pau Casals.

El museu està dividit amb diverses sales. La visita s'inicia al vestíbul de la casa on hi ha una representació d’instruments musicals utilitzats per Casals. Entre aquests instruments podreu admirar la rústica “Carabasseta”, primer violoncel de Casals.

L'itinerari us portarà per diverses estances de la casa que estan adaptades a museu. Una d’aquestes estances, la més gran, l’utilitzaven per a fer concerts. La resta dels espais fins arribar a la sortida explicant en tot tipus de detalls la vida privada i musical de Pau Casals.

Acabada la visita a la casa museu podeu fer una passejada pels jardins de la finca i accedir al Passeig Marítim per fer unes fotos a la façana marítima de la casa.

Els Ibers i concretament la tribu dels Cossetans, estaven establerts entre els segles IV i I a C, a les rodalies del terme municipal de l’actual Calafell. Després d’una exhaustiva recerca pel municipi, s’han pogut localitzar fins  una dotzena d’assentaments. Però el més important està situat a l’indret de la Teixonera, un turó entre els nuclis urbans de Calafell i Segur de Calafell, tocant a la carretera C-31.

La Ciutadella Ibèrica d’uns 3000 m2 fou fundada sobre el segle VI aC. Des del recinte dominaven tota la costa i els aiguamolls, molt abundants en aquella època. També controlaven les vies de comunicació entre la costa i les terres de l’interior.

Aquest punt geogràfic oferia grans possibilitats per la caça, l’agricultura i la ramaderia. Les terres de l’interior estaven poblades d’extensos boscos d'alzines que proporcionaven gran quantitat de fusta

Les diferents excavacions a la Ciutadella Ibèrica posaren al descobert un pou d’aigua de 10 metres de profunditat, els fonaments de diverses cases de diferents dimensions, sitges d’emmagatzematge de gra i varis carrers empedrats.

Aquests descobriments fan pensar que els habitants de la Ciutadella comerciaven amb els productes procedents de diferents parts del Mediterrani i la Península, amb els pobles  veïns i els de les planes de l’interior.

Com a conseqüència de La Segona Guerra Púnica i revoltes antiromanes, la Ciutadella és destruïda pels romans i l’assentament de la Teixonera cau en decadència i l’abandó.

A l’actualitat la restauració parcial de les restes arqueològiques us donaran una idea de la vida d’aquells pobles. El mapa que us facilitaran a l’entrada del recinte us ajudarà a seguir un recorregut per les diverses estances i habitatges del poblat.

Gastronomia:
Des de Sitges fins a Tarragona la cuina de la Costa Daurada fa olor a peix cuinat de moltes formes diferents. Dit això, avui us recomano anar al poble de Vilanova i La Geltrú, on hi podeu fer una passejada pel passeig marítim per descobrir i triar alguns dels restaurants que hi trobareu.

Entre els diversos plats que trobareu a la carta o als menús que ofereixen la majoria dels restaurants podeu trobar-hi: el famós Xató de Vilanova, arròs a banda, rap al forn, sèpia a la bruta, suquet de gambes de Vilanova, etc.

Restaurants:
El Pescador
Passeig del Carme, 45
Tel. 938 153 142
Vilanova i la Geltrú

El Rossegall
Passeig Marítim, 72
Tel. 938 157 063
Vilanova i la Geltrú

Enllaços: