BAIX EBRE

*Benifallet - Cova de les Maravelles


BenifalletDe Barcelona: A 185 Km.

Punt de trobada:
Avui ens trobarem a l’àrea de servei Charlie Ribel, que es troba a l’autopista del Garraf a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar  l’autopista del Garraf C-32 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu pel  Vendrell i després del peatge enllaçareu amb l’autopista A-7 en direcció a Castelló. A l’alçada de l’Hospitalet de l’Infant deixareu l’autopista per la sortida 38. Després del peatge haureu d’enllaçar amb la  carretera comarcal C-44 direcció cap als pobles de Vandellòs i Mora d’Ebre.

Després de 27 quilòmetres arribareu  a una rotonda amplia. A la dreta indica direcció Mora d’Ebre i a l’esquerra direcció Tortosa.

Haureu de girar a l’esquerra i seguir  en direcció a Tortosa. Passat el poble de Ginestar podreu veure a la vostra dreta i dalt d’un turó el castell de Miravet. Sense deixar la carretera C-12 passareu pel poble de Rasquera i a uns 8 quilòmetres trobareu el desviament que porta al poble de Benifallet.

Per localitzar les coves de Benifallet s’ha de sortir del poble en direcció cap a Tivenys. A uns tres quilòmetres de Benifallet trobareu un desviament a l’esquerra amb el rètol de Coves Meravelles. Després de 5 minuts en cotxe arribareu a l'aparcament de les coves.

Història:
Els veïns del poble de Benifallet ja tenien coneixement de l’existència de les coves, però, no va ser fins l’any 1968 quan el Centre d’Espeleologia  de Gràcia les donà a conèixer després de diverses exploracions.

El conjunt de coves anomenades de l’Aumidiella estan formades per 6 coves i avencs: la Cova de les Meravelles, la Cova del Dos, la Cova d’en Marigot, la Cova de l’Aumidiella Gran, l’Avenc del Sifó i l’Avenc del Cataclisme.

Les dues úniques coves que es poden visitar són la Cova de Les Meravelles i la Cova del Dos. Estan il·luminades i condicionades per a visitar amb tota la família, sempre acompanyats de guia local.    

Visita:
Després de deixar el vehicle a l’aparcament haureu de dirigir-vos al centre de recepció de visitants on haureu de comprar les entrades i esperar el guia. Es pot comprar una entrada combinada que inclou la visita a les coves i una passejada pel riu Ebre.

L’entrada al recinte de les coves està tancat per una reixa i és el punt on comença la visita. Un sender ombrívol comunica les entrades de  tres coves, de les quals dues estan condicionades per ser visitades. Al final del camí una passarel·la de fusta suportada per unes bigues clavades a la roca, condueixen a la porta d’entrada de la Cova de Dos.

La Cova de Dos  pren aquest nom atès els dos accessos que hi ha per entrar-hi. Després d’accedir a la cova i passar per un reduït accés d’uns 7 metres de llargada entrareu en una gran sala que té estalactites, estalagmites i banderes en abundància.  A la sala següent podreu admirar una de les  varietats   d’estalactites més curioses que es coneixen, anomenades excèntriques.

Feta la visita a la Cova de Dos tornareu enrere dirigint-vos a la reixa d’entrada. Passareu per davant de la boca d’entrada de la Cova Marigot, la qual té un accés de dimensions molt reduÏdes i de la  que el guia us comentarà el descobriment.

Gairebé a tocar de la reixa d’accés al recinte de les coves hi ha l’entrada de la Cova Meravelles. Aquesta cavitat té una longitud total de 510 m., i un desnivell de quasi 10 metres. És de destacar la gran quantitat de formacions calcàries com a conseqüència de les filtracions d’aigües carregades de carbonats en dissolució.

Si seguim les explicacions del guia podrem admirar una gran quantitat d’estalactites i estalagmites i asimateix una magnifica varietat de diferents formacions com ara les columnes, colades, banderes i sobre tot les excèntriques, vistes en l’anterior Cova de Dos, curioses estructures que semblen desafiar la força de la gravetat.

L’accés a la Cova Meravelles el fareu per una estreta porta de ferro. El primer que trobareu és una reduïda sala on hi podreu admirar les primeres estalactites, columnes i banderes de la cavitat, preludi de les meravelles que anireu trobant en la sala central i en les altres dues laterals que formen l’espai visitable d’aquesta cova espectacular.

Després de passar-vos unes dues hores admirant els prodigis arquitectònics amb el que la naturalesa ens obsequia podreu donar per acabada la visita a les Coves de Benifallet.

A la tarda podeu fer el passeig pel riu Ebre a bord del llagut Benifallet, una rèplica de les embarcacions comercials que unien les diferents poblacions de la riba. Es tracte d’una embarcació amb una capacitat per a 50 persones que fa un recorregut amunt o avall del riu, tot descobrint la variada vegetació de ribera. Té una durada aproximada d’uns 45 minuts.

Gastronomia:
En aquesta zona podeu trobar alhora la cuina de mercat, la mediterrània i la comarcal, en les quals s’utilitzen productes de primera qualitat. Diversos són els plats recomanables:
*Els canelons farcits de ceps
*Cloïsses amb carxofes i tripes de bacallà
*Arròs amb calamarcets i alls tendres
*Coca casolana
*Melós de vedella
*Peix al forn
*Magret d’ànec amb salsa de cireres
I de postres les clàssiques d’elaboració pròpia

Restaurants:
Hotel Restaurant Pepo
c/Piscines, 1
Tel. 977 462 200
Benifallet

Enllaços:
www.benifallet.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada