BAIX EBRE

*Benifallet - Cova de les Maravelles
*Miravet - Castell i Pas de Barca



BENIFALLET
COVA DE LES MARAVELLES





De Barcelona:
 
A 185 Km.

Punt de trobada:
Avui ens trobarem a l’àrea de servei Charlie Ribel, que es troba a l’autopista del Garraf a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar  l’autopista del Garraf C-32 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu pel  Vendrell i després del peatge enllaçareu amb l’autopista A-7 en direcció a Castelló. A l’alçada de l’Hospitalet de l’Infant deixareu l’autopista per la sortida 38. Després del peatge haureu d’enllaçar amb la  carretera comarcal C-44 direcció cap als pobles de Vandellòs i Mora d’Ebre.

Després de 27 quilòmetres arribareu  a una rotonda amplia. A la dreta indica direcció Mora d’Ebre i a l’esquerra direcció Tortosa.

Haureu de girar a l’esquerra i seguir  en direcció a Tortosa. Passat el poble de Ginestar podreu veure a la vostra dreta i dalt d’un turó el castell de Miravet. Sense deixar la carretera C-12 passareu pel poble de Rasquera i a uns 8 quilòmetres trobareu el desviament que porta al poble de Benifallet.

Per localitzar les coves de Benifallet s’ha de sortir del poble en direcció cap a Tivenys. A uns tres quilòmetres de Benifallet trobareu un desviament a l’esquerra amb el rètol de Coves Meravelles. Després de 5 minuts en cotxe arribareu a l'aparcament de les coves.

Història:
Els veïns del poble de Benifallet ja tenien coneixement de l’existència de les coves, però, no va ser fins l’any 1968 quan el Centre d’Espeleologia  de Gràcia les donà a conèixer després de diverses exploracions.

El conjunt de coves anomenades de l’Aumidiella estan formades per 6 coves i avencs: la Cova de les Meravelles, la Cova del Dos, la Cova d’en Marigot, la Cova de l’Aumidiella Gran, l’Avenc del Sifó i l’Avenc del Cataclisme.

Les dues úniques coves que es poden visitar són la Cova de Les Meravelles i la Cova del Dos. Estan il·luminades i condicionades per a visitar amb tota la família, sempre acompanyats de guia local.    

Visita:
Després de deixar el vehicle a l’aparcament haureu de dirigir-vos al centre de recepció de visitants on haureu de comprar les entrades i esperar el guia. Es pot comprar una entrada combinada que inclou la visita a les coves i una passejada pel riu Ebre.

L’entrada al recinte de les coves està tancat per una reixa i és el punt on comença la visita. Un sender ombrívol comunica les entrades de  tres coves, de les quals dues estan condicionades per ser visitades. Al final del camí una passarel·la de fusta suportada per unes bigues clavades a la roca, condueixen a la porta d’entrada de la Cova de Dos.

La Cova de Dos  pren aquest nom atès els dos accessos que hi ha per entrar-hi. Després d’accedir a la cova i passar per un reduït accés d’uns 7 metres de llargada entrareu en una gran sala que té estalactites, estalagmites i banderes en abundància.  A la sala següent podreu admirar una de les  varietats   d’estalactites més curioses que es coneixen, anomenades excèntriques.

Feta la visita a la Cova de Dos tornareu enrere dirigint-vos a la reixa d’entrada. Passareu per davant de la boca d’entrada de la Cova Marigot, la qual té un accés de dimensions molt reduÏdes i de la  que el guia us comentarà el descobriment.

Gairebé a tocar de la reixa d’accés al recinte de les coves hi ha l’entrada de la Cova Meravelles. Aquesta cavitat té una longitud total de 510 m., i un desnivell de quasi 10 metres. És de destacar la gran quantitat de formacions calcàries com a conseqüència de les filtracions d’aigües carregades de carbonats en dissolució.

Si seguim les explicacions del guia podrem admirar una gran quantitat d’estalactites i estalagmites i asimateix una magnifica varietat de diferents formacions com ara les columnes, colades, banderes i sobre tot les excèntriques, vistes en l’anterior Cova de Dos, curioses estructures que semblen desafiar la força de la gravetat.

L’accés a la Cova Meravelles el fareu per una estreta porta de ferro. El primer que trobareu és una reduïda sala on hi podreu admirar les primeres estalactites, columnes i banderes de la cavitat, preludi de les meravelles que anireu trobant en la sala central i en les altres dues laterals que formen l’espai visitable d’aquesta cova espectacular.

Després de passar-vos unes dues hores admirant els prodigis arquitectònics amb el que la naturalesa ens obsequia podreu donar per acabada la visita a les Coves de Benifallet.

A la tarda podeu fer el passeig pel riu Ebre a bord del llagut Benifallet, una rèplica de les embarcacions comercials que unien les diferents poblacions de la riba. Es tracte d’una embarcació amb una capacitat per a 50 persones que fa un recorregut amunt o avall del riu, tot descobrint la variada vegetació de ribera. Té una durada aproximada d’uns 45 minuts.

Gastronomia:
En aquesta zona podeu trobar alhora la cuina de mercat, la mediterrània i la comarcal, en les quals s’utilitzen productes de primera qualitat. Diversos són els plats recomanables:
*Els canelons farcits de ceps
*Cloïsses amb carxofes i tripes de bacallà
*Arròs amb calamarcets i alls tendres
*Coca casolana
*Melós de vedella
*Peix al forn
*Magret d’ànec amb salsa de cireres
I de postres les clàssiques d’elaboració pròpia

Restaurants:
Hotel Restaurant Pepo
c/Piscines, 1
Tel. 977 462 200
Benifallet

Enllaços:
www.benifallet.org



MIRAVET
CASTELL I PAS DE BARCA


De Barcelona:
A 160 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei Charlie Ribel, que està a l’autopista del Garraf a l’alçada de Vilanova i La Geltrú.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar  l’autopista del Garraf C-32 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu pel  Vendrell i després del peatge enllaçareu amb l’autopista AP-7 en direcció a Castelló. A l’alçada de l’Hospitalet de l’Infant deixareu l’autopista per la sortida 38. Després del peatge haureu d’enllaçar amb la  carretera comarcal C-44 en direcció cap a Vandellòs i Mora d’Ebre. 

Després de 27 quilòmetres  arribareu  a una rotonda, a la dreta és direcció a Mora d’Ebre i a l’esquerra a Tortosa. En aquest punt hi ha dues opcions per arribar a Miravet.

a) Girar a la dreta direcció  Mora d’Ebre i després per la T-324 dirigir-vos a Benissanet i Miravet.

b) Girar a l’esquerra direcció Tortosa i, a uns 7 quilòmetres, trobareu a la dreta un desviament que porta a un embarcador, on hi ha un transbordador a tracció ecològica, que us portarà a l’altra riba del riu Ebre. Des d’aquest punt  un camí asfaltat us conduirà directament al centre del poble de Miravet.

Història:
Uns quilòmetres abans d’arribar a Miravet, podreu apreciar dalt d’un turó de roca l’espectacular  volum arquitectònic del castell.

A causa de la dominant situació del castell sobre el riu Ebre i les terres properes, fou durant segles un punt estratègic militar pel domini de la comarca. 

Una de les primeres informacions que hi ha del castell data de l’època del domini dels sarraïns. Aquest castell formava part de la franja defensiva establerta al llarg del riu Ebre que juntament amb el castell de Siurana, va ser un dels darrers reductes de la dominació islàmica a les terres del principat.

L’any 1153 Ramon Berenguer IV conquerí el castell. El 24 d’Agost del mateix any, el comte fa donació de les terres i propietats del castell de Miravet a l’orde del Temple, representada per Pere de la Rovira, gran mestre de la Provença i la Hispània.

L’estil romànic cistercenc del castell-monestir és conseqüència de les diferents reformes fetes pels templers, convertint-se en el cap i casal de l’Orde del Temple al Regne d’Aragó. Fou aquí on es planejaren les conquestes de València i Mallorca, segons consta als documents de l’època.

Després de 275 anys de la fundació dels templers a Jerusalem caigueren en desgràcia i varen perdre la influència militar i política dins  del món catòlic de l’època.  Jaume II rei de la corona d’Aragó, ordenà la detenció dels templers, segons els desitjos del rei de França i del propi Papa Climent V. A partir d’aquest moment els templers es refugiaren al castell de Miravet  i durant 12 mesos patiren el setge de les tropes de Jaume II. El 12 de Setembre de 1308 capitanejats per fra Ramon de Saguardia i fra Berenguer de Sant Just, firmaren la rendició finalitzant així tot un any de resistència.

L’any 1312 l’orde de la Milícia del Temple de Salomó fou dissolta pel Papa  Climent V, tancant així un dels capítols de la Història d’Occident.

Tot i la desaparició de l’orde del Temple, el castell seguí tenint una certa importància a la comarca i participà en les diferents guerres que tingueren lloc al Principat com: la guerra de successió de Felip V a l’any 1714, les lluites Carlines del segle XIX,  la guerra civil espanyola de 1936 i d’una manera molt especial a l’any 1939, en la famosa batalla de l’Ebre.

L’Any 1990 els propietaris privats, que ja ho eren  des de l’amortització de Mendizábal de 1835, cedeixen la propietat a la Generalitat de Catalunya que, conjuntament amb el patronatge de l’Associació Nuclear d’Ascó, comencen la restauració per fer visitable el castell.

L’any 1995 fou declarat bé d’Interès Cultural i el 2000 ja es va situar dins dels cinc primers monuments més visitats de la Generalitat de Catalunya. A l’actualitat està pendent d’una important restauració.

Visita:
La visita del castell de Miravet és guiada i en hores fixes, per aquest motiu és aconsellable fer  primer la visita  al castell i després ja fareu la passejada pel poble.

Tal com he comentat anteriorment el castell de Miravet està considerat un dels millors exponents de l’arquitectura dels templers d’occident. Està dividit en dos recintes. El primer té una superfície de 12.500 m2, està emmurallat i el formen tres terrasses a diferents nivells. El segon de 2.500 m2, està format per una estructura de cinc torres, contraforts i un pati central d’armes, al voltant del qual trobem varies dependències com: les cavallerisses, el celler, la cisterna, la sala capitular i el temple romànic. Totes aquestes dependències estan distribuïdes, segons els canons constructius dels monestirs cistercencs.

Després de fer la visita d’aquest recinte, accedireu per una escala de cargol molt empinada a la terrassa situada sobre la sala capitular. Des d'aquest punt podreu admirar una vista panoràmica  molt interessant del riu Ebre, entenent a la vegada la raó de l'interès militar del castell.

La visita al nucli urbà del poble de Miravet comença a la plaça de l’Arenal, on els carrers estrets i costeruts porten a l’Església Vella, d’estil renaixentista, construïda el segle XVII damunt d’una anterior mesquita musulmana.

Mentre passegeu pels carrers passareu per les últimes drassanes fluvials del riu Ebre, per un moll medieval, la jueria, les muralles de tancament, l’antic embarcador i davant de l’església trobareu la plaça de la Sangueta amb el seu mirador, des d’on podreu veure una nova panoràmica del riu i els camps de conreu al seu voltant.

No deixeu de  fer una visita a un dels tallers artesans fabricants de terrissa, ofici recuperat a Miravet a principis del segle XV.

Gastronomia:
Com a conseqüència de les diferents civilitzacions que passaren per aquest territori de Catalunya i a la gran varietat de productes culinaris de la zona com: carns, embotits, peixos, verdures, fruites i una reconeguda pastisseria, podreu trobar-hi una extensa varietat de plats cuinats amb aquests productes.

Restaurants: 
Lo Molí de Xim
C/ Verge de Gràcia, 29
Tel. 977 407 758
Miravet

Enllaços:
www.abreguia.com
www.miravet.altanet.org



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada