ANOIA


*Castell de Claramunt (La Pobla de Claramunt)
*Calaf - Castell i Mercat
*Capellades - Museu Molí Paperer



CASTELL DE CLARAMUNT




De Barcelona:
 
A 67 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei del Bruc que està situada 1 quilòmetre abans d’arribar als túnels del Bruc.

Com arribar-hi:
Per arribar-hi haureu de localitzar l’autovia A-2 en direcció cap a Igualada. Passats els túnels del Bruc i el poble de Castellolí, haureu d’estar atents al primer desviament, situat a uns 2,5 quilòmetres, que us portarà directament a l'enllaç amb la comarcal C-15.

Passada la primera rotonda s’han de seguir els cartells indicadors  que porten a Capellades i Vilafranca del Penedès. A uns 5 quilòmetres de la rotonda trobareu un desviament a la dreta, que indica La Torre de Claramunt. Seguireu aquest  indicador  i aproximadament en 5 minuts arribareu a La Pobla de Claramunt.

Arribant a la Pobla, el riu Anoia queda a la banda esquerra. Haureu de passar pel pont que travessa el riu, fins arribar a l’Avinguda de Catalunya o el que és el mateix la carretera C-244ª. Cal girar a l’esquerra i seguir tot recte fins  localitzar al costat dret de la carretera, el desviament que porta al castell de Claramunt.

Sense deixar el carrer per on haureu iniciat l’ascens al castell, seguireu els indicadors  fins arribar a una cadena que prohibeix  l’accés des vehicles. En aquest punt hi ha un reduït aparcament, lloc on deixareu el cotxe i on iniciareu la ascensió a peu, per l’altre costat de la cadena. Després de caminar uns 20 minuts s'arriba a la porta del castell. 

Història:
El castell de Claramunt és part integrant dels anomenats castells de frontera. Aquests castells eren l'avantguarda  del domini de la Marca Hispànica en relació amb les terres dels sarraïns, anomenades Regne de Taifes o terres del Califat de Córdova.

La Marca Hispànica anava des del mar Mediterrani fins el mar Cantàbric.  Estava formada per un conjunt de territoris associats i comtats com: els Pobles Bascos, Pamplona, Jaca, Ribagorça, Sobrarb, Girona, Osona, Besalú, Empúries, Peralada, Vallespir, Rosselló, Cerdanya i Conflent.

El castell de Claramunt està documentat a l’any 978 i formava part de la marca del comtat de Barcelona. Els senyors de Claramunt foren els primers propietaris del castell des del s. X al s XI. Posteriorment la propietat passà al comtat de Cardona.

Està construït dalt d’un turó de 461 metres d’alçada i ocupa  una superfície de 5.400 m2. Des d’aquest punt estratègic podien controlar la via de comunicació de Barcelona i el camí a la costa que passava per Vilafranca del Penedès.

Diverses vegades s’han fet restauracions del castell, però la restauració més important, finançada per La Generalitat de Catalunya, fou la realitzada entre els anys 1992 i 1995. Posteriorment a l’any 1997 la Generalitat traspassà la gestió del castell a l'Ajuntament de La Pobla de Claramunt i aquest va fer arribar el corrent elèctric i l’aigua  al castell. A partir d’aquest moment el consistori obrí al públic el recinte i s'iniciaren les visites guiades del castell.

Visita:
Com ja he comentat al principi, desprès de 30 minuts de caminada, per una estreta carretera, s'arriba a la porta del castell tot passant, abans, per la part baixa de la muralla.

A la porta del castell hi trobareu un rètol amb els horaris de visita i a la dreta  un timbre que haureu de prémer perquè us obrin la porta. A l’altre costat, desprès de pagar l’entrada, comença la visita guiada del castell.

Des d’aquest punt, que està situat a la part baixa de l'absis de l’església de Santa Maria, tindreu una amplia vista del patí exterior, anomenat també hort del rector on hi havia una bassa d’aigua de forma rectangular i la casa del rector.

Seguint la visita  s'arriba a la plaça del castell. A la vostra esquerra queden els murs de l’església de Santa Maria. A un costat d’aquest espai hi ha l’accés a la capella de Santa Margarida que posteriorment visitareu. A tocar de la capella  s’hi troba un magnífic mirador des d’on es té un control exhaustiu de l'accés sud de les muralles del castell.

La capella de Santa Margarida està a tocar dels murs de l’església de Santa Maria. Fou construïda l’any 1303 i l’edifici és d’un estil de transició, entre el romànic i el gòtic. Està format per una sola nau rectangular amb sostre en forma d’arc apuntat. La portalada és de mig punt adovellat. Al costat esquerre de la capella hi trobareu un retaule   policromat dedicat a Santa Margarida que és una obra del pintor barceloní Jordi Alumà.

Després de la visita a la capella accedireu  a les restes de l’església de Santa Maria que és un edifici d’estil romànic amb influència llombarda. A l’actualitat sols hi queden els murs exteriors, però encara es poden apreciar dos dels tres absis que hi havia.

La visita guiada segueix per l’edifici principal on es poden veure la sala gran, la sala petita, el patí interior, la torre quadrada o presó, la torre de l’Homenatge i el terrat.

La sala gran té una superfície de 126 m2 i està coberta per un sostre en forma de volta de canó. Antigament aquest espai estava dividit per un pis de fusta. A la part baixa hi havia les quadres, la cuina, el celler i d’altres dependències. A la primera planta  hi havia el cos de guàrdia i les estances del servei.

Al costat nord del pati interior, espai que segurament  era el patí d’armes, hi trobareu la torre quadrada o presó i  a tocar de la torre una escala porta al terrat. A la cantonada nord del terrat hi ha la  torre de l’Homenatge. Té uns 17 metres d’alçada, tot i que es té la sospita  que podia haver  arribat als 24 metres. També hi ha la creença que el terrat era la base d’un segon pis que estava d’amunt de la sala gran. En aquest espai hi podria haver les estances dels senyors, una cuina, un menjador, una sala per a reunions i festes, etc.

La visita guiada té una durada aproximada d’1 hora 30 minuts.

Gastronomia:
La cuina d’aquesta comarca està a cavall entre els plats de la costa i els de l’interior. Es  poden esmentar les amanides, les taules d’embotits, les escalivades, els cargols a la llauna o amb conill, el pollastre amb peres i el magret d’ànec amb guarnició. De peixos es poden triar entre : el bacallà a la llauna o a l'all i oli, el rap a la marinera, una graellada de peix i marisc, etc.

Restaurants:
El Cau de l’Ais
Av. Catalunya, 15
Tel. 938 086 128
La Pobla de Claramunt

Hotel Robert
Av. Catalunya,1
Tel. 938 086 000
La Pobla de Claramunt

Enllaços:
www.lapobladeclaramunt.cat




CALAF - CASTELL I MERCAT



De Barcelona:
116 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o els amics el farem a l’àrea de servei de Montserrat, situada a l’autopista C-16 de Barcelona cap a Manresa.

Com arribar-hi:
Aquesta és una sortida que és imprescindible fer-la en dissabte que és el dia que hi ha mercat.

Per arribar-hi haureu de localitzar l’autovia C-58 de Barcelona a Terrassa i a Terrassa s’empalma amb l’autopista C-16 en direcció cap a Manresa. Deixeu la via ràpida per la sortida 49 Manresa Sud.

Cal seguir els indicadors que porten a l’autovia C-55 i continuar en direcció a Solsona. A pocs quilòmetres empalmareu amb l’autovia C-25 (Eix Central). S’han de seguir els indicadors de Cervera - Lleida. Haureu de deixar l’autovia per la sortida 107 i dirigir-vos al poble de Calaf. Arribant al poble queda a la dreta un aparcament on es pot deixar el vehicle. A pocs metre hi ha un supermercat, el Marcat de Calaf comença al carrer Raval de Sant Jaume situat a l’esquerra del supermercat.

Història:
Després de diversos intents d’establir una frontera segura entre el riu Ebre i les terres musulmanes, els comtes catalans decideixen situar la l´ínia de frontera en els rius Llobregat i Cardener iniciant la construcció de torres de defensa i castells, a la zona de la Segarra. Pel costat musulmà varen fixar les seves fronteres al oest de la frontera cristiana i a la vegada repoblaren les seves terres amb tribus berbers.

No es tenen escrits que confirmin el moment en que aquestes terres passaren a mans del cristians, però es creu que va ser Guifré el Pilós l’artífex de la conquesta a finals del segle IX. Durant diversos anys les terres de frontera de la Segarra foren atacades  i arrasades per Almanzor. Per aquest motiu entre els anys 1010 i 1015 el comte Ramon Borrell les cedí per la seva repoblació al bisbe de Vic.

A l’any 1093 sota la protecció del castell de Calaf s’establí un nucli de població encerclat per unes muralles fetes amb materials senzills. Ja aleshores  es celebrava a les afores de la muralla un mercat que fou el naixement del mercat de Calaf, on es feien intercanvis entre els habitants de la comarca de la Segarra i les altres properes.

La vila es desenvolupà als voltants del castell gràcies als privilegis que els atorgaren els comptes de Cardona, aprofitant la protecció de les muralles del castell. Al seu interior s’accedia per diversos portals dels quals encara se’n conserven dos, el portal de l’Hospital i el de Xuriguera, restaurats el 1584.

Durant el segles XVII i XVIII Calaf es convertirà en un important centre comercial cerealístic, ramader i a la vegada es comercialitzarà amb Amèrica i Orient. És a partir d’aquesta època quan el Mercat de Calaf es transforma en el més important de les comarques del centre de Catalunya.

Amb l’arribada del ferrocarril al segle XIX, juntament amb l’explotació minera, el creixement de la industria tèxtil, i la terrissaire faran a Calaf uns canvis radicals de model econòmic.

En els anys i segles successius Calaf participa gairebé amb tots els esdeveniments polítics i militars de l’època, la guerra de Successió Espanyola, les guerres Carlines, la guerra civil de 1936 - 1939. Un dels fets que va afectà més a la població de Calaf va ser la pesta  bubònica o pesta negra durant tot un any, fent una mortaldat del 40% de la població.

Visita:
Després de deixar el vehicle a l’aparcament municipal començarem la visita pel carrer Raval de Sant Jaume. En aquest carrer és on es fa cada dissabte el anomenat mercat de Calaf, que comença a l’alçada del carrer Geladers fins arribar a la plaça dels Arbres.

A tot el llarg del carrer trobareu parades de fruita, de roba, d’encortits, de pollastres a l’ast i les clàssiques parades dels mercats ambulants.

Quan arribeu a la plaça dels Arbres trobareu a l’esquerra la caseta d’informació i turisme de l’ajuntament de Calaf, punt de partida de les visites guiades pel poble. Per fer la visita cal trucar i fer la reserva al 
Tel. 93 868 08 33.


La visita s’inicia pel carrer Raval de Sant Jaume, durant el recorregut el guia us portarà per diversos carrers on podreu admirar edificis de dues plantes que pertanyen o pertanyien a famílies influents del poble. Passareu per la casa d’en Laureà Figuerola instaurador de la pesseta com unitat monetària, fou ministre de finances del govern espanyol. 

Altres personatges il·lustres de Calaf foren en Pere Jorba i Gascó, fundador dels magatzems Jorba. Apel·les Mestres que va escriure una rondalla que reflexa els trets característics del poble i que dóna lloc a la frase “Això sembla el mercat de Calaf”.

La visita segueix per carrer Sant Jaume fins arribar a la Plaça Gran. Al llarg del carrer Sant Jaume 
podreu admirar diversos edificis senyorials com: la casa Servitje, la casa Mensa, cal Nadal, can Torrescassana, etc. La plaça Gran és una plaça porticada de forma triangular on hi trobareu l’Ajuntament i l’església de Sant Jaume, lloc on fareu una parada per fer-hi una visita. A continuació la visita guiada enfila el carrer del Carme fins arribar al Portal de l’Hospital porta d’entrada al castell.

Des de la part alta del castell es pot admirar una magnífica panoràmica del poble de Calaf i els seus voltants, per això s’entén la necessitat de construir els castells a la part més alta dels pobles i així poder dominar i controlar tota la plana.

Acabada la visita al castell el recorregut segueix pel carrer del Carme, on amb la cruïlla del carrer Sant Jaume trobareu el Portal de Xuriguera l’altre portal d’entrada a la muralla que queda. En aquest punt es pot donar per acabada la visita guiada a Calaf i ara cal retornar a la plaça dels Arbres.

Gastronomia:
La cuina de la zona és la clàssica de les terres de l’interior. Plats potents i amb moltes calories com: l’escudella, cuixa de xai al forn, galtes de porc farcides o estofades, vedella estofada amb bolets, cuixes d’ànec confitades, filet de vedella amb salsa de múrgoles, etc. Tot això, sense deixar de banda una gran varietat d’amanides i entrants.

Les postres són les clàssiques: mel i mató, postra de músic, flam de la casa, xarrups, gelats, etc.

Restaurants:
Ke diví!
Raval de Sant Jaume, 51
Tel. 931 156 058
Calaf

La Cuina del Mercat
Plaça Barcelona, 92
Tel.938 680 232
Calaf

Enllaços:



CAPELLADES  
MUSEU MOLÍ PAPERER




De Barcelona:
A 65 Km.

Punt de trobada:
Serà a l’àrea de servei del Bruc a 1 quilòmetre  abans d’arribar al túnel del Bruc.

Per arribar-hi:
Haureu de localitzar a la sortida de Barcelona l’autopista B-23. A l’alçada de l’Estadi Johan Cruyff hi ha un desviament a la dreta que empalma amb l’autovia A-2 que porta a Lleida 

Continueu per l’autopista fins arribar al punt de trobada. Passareu per Esparraguera, Collbató i el túnel del Bruc. Després del túnel i passat el poble de Castellolí trobareu la sortida 559 i dirigir-vos en direcció a Vilafranca del Penedès.

Després d’un quilòmetre arribareu a una rotonda on haureu de seguir els indicadors que porten per la C-15 a Vilafranca. Passareu per La Pobla de Claramunt i el següent poble és Capellades. Deixareu la C-15 per la sortida que diu Capellades Centre i haureu de seguir els rètols que porten al Museu del Moli Paperer 

Història i Visita:
Gràcies al descobriment de les excavacions del famós Abric Romaní a l’any 1909 s’ha pogut saber que la zona ja estava ocupada al paleolític mitja, però la creació del poble es remunta a l’any 955 quan aquest és propietat del monestir de Poblet i posteriorment de l’abadessa del monestir de Pedralbes.

En el centre del poble i a tocar del Museu del Paper hi ha la anomenada Bassa. És tracte d’un aflorament d’aigua que es troba entre les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès. Aquestes aigües varen donar lloc a la creació de travertins i a la vegada a la conservació de les restes trobades de l’època dels neandertals a 
l’Abric Romaní.

A l’edat mitja aquestes aigües han estat utilitzades per que poguessin funcionar els 16 molins dedicats a la fabricació de paper i teixits. Els molins paperers es dedicaven a fabricar principalment paper de fumar i paper de barba. En l’aparició de noves tecnologies els molins començaren a tancar les portes fins que els últims ho varen fer a principis del segle XX.

A l’any 1961 amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capellades i el gremi de fabricants de paper de Catalunya van inaugurar el Museu del Molí Paperer.

A l’espai principal del Museu s’explica la història de la fabricació del paper des del sistema més tradicional fins a les noves tecnologies del segle XXI. Precisament a la planta soterrani anomenada soterrani del Joan podreu assistir a la fabricació manual del paper. El guia us anirà donant tot tipus d’Informació sobre els diversos passos de la fabricació del paper, des de la recepció del material base, els draps de cotó, el trinxat per fer la pasta de paper i la creació dels fulls de diverses mides. És imprescindible fer la reserva de la visita guiada al tel. 93 801 28 50

Acabada la visita al museu podeu arribar-vos a veure l’església de Santa Maria. És un edifici de planta en forma de creu llatina del segle X amb un campanar de torre i amb un cimbori circular molt especial. Ara es pot dir que sols queda una atracció per visitar que és el Abric Romaní situat a l’anomenada Cinglera del Capelló. També es recomanable fer una visita guiada que podeu combinar amb el Museu del Molí Paperer.

Gastronomia:
La cuina d’aquesta zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l’horta i animals de corral. Podem destacar-ne les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i de vedella, i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són  d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.

Restaurants:
Restaurant Dalt i Baix
Plaça Angel Guimerà, 5
Tel. 938 01 04 44
Capellades

Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada