dijous, 2 de gener del 2025

MONESTIR DE SANTES CREUS - Comarca de la Conca de Barberà


De Barcelona: 
A 97 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada serà a l’àrea de servei del Penedès que està a  l’autopista AP- 7  uns 4 quilòmetres abans del desviament que porta a Lleida per l’autopista  AP-2.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu per Martorell i Vilafranca del Penedès. A l’alçada del Vendrell us haureu de desviar a l’autopista AP- 2 en direcció cap a Lleida. Després de fer uns 17 quilòmetres s'ha de deixar l’autopista per la sortida 9 “Montblanc i l’Espluga de Francolí.  Passareu pel punt on hi havia un peatge i arribareu a una rotonda haureu de sortir per la primera a la dreta en direcció a l’Espluga de Francolí. Cal seguir els indicadors que porten a Santes Creus, no hi ha pèrdua, després de fer uns 4 quilòmetres s'arriba al Monestir.

Història:

Santes Creus és un dels tres Monestirs que, juntament amb Vallbona de les Monges i Poblet,  formen el triangle de la Ruta del Císter. Les primeres dades que existeixen són del 4 de desembre de 1150, quan un grup de monjos procedents d’un monestir cistercenc del Rosselló, s’instal·laren a uns terrenys cedits per Guillem Ramon de Montcada a la zona de Cerdanyola del Vallès. Però passats  9 anys, la comunitat decideix  establir-se de nou en unes terres cedides pels nobles Alemany de Cervelló i Guillem de Montagut, situades al marge del riu Gaià.

Passaren els anys i la comunitat de Santes Creus consolidà les seves terres i a la vegada augmentà el patrimoni, gràcies a les bones relacions amb la classe noble i la corona.

Els anys de major bonança econòmica començaren amb l’Abat Bernat Calbó, que va mantenir unes molt bones relacions amb els reis Jaume I i Pere el Gran. No obstant això, el moment de més influència del Monestir en el món de la noblesa, s’inicià amb el mecenatge i protecció del rei Jaume el Just i de la reina Blanca d’Anjou, els quals estan enterrats en un dels monuments funeraris situats en el creuer de l’església. Quasi al costat es troba un magnífic sepulcre on hi ha enterrades les restes del rei Pere el Gran.

En els anys següents el monestir passà per diferents etapes de riquesa i decadència, fins arribar a l’any 1835 quan, amb la desamortització de Mendizábal, s’inicià la venda de les terres i propietats del Monestir de Santes Creus.

L’any 1921 el conjunt arquitectònic del monestir fou declarat Monument Nacional. L’any 1947 es creà l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus, amb l’objectiu de promoure l’estudi de la història del monument. A l’actualitat està a càrrec del Museu d’Història de la Generalitat.

Visita:

La visita al Monestir comença al Portal de Santa Assumpta, una magnífica façana amb una columna cilíndrica  a cada costat de l’entrada, recolzades a una base quadrada de pedra. A la part alta del portal hi ha una capella dedicada a la Santa, a la seva dreta i esquerra hi ha dues obertures amb un balcó de ferro forjat. 

El portal dóna accés a la plaça de Sant Bernat Calbó. És una plaça allargada, tancada per edificis destinats a residència per a monjos jubilats, a hostatgeria, a hospital dels pobres, etc. L’Hospital fou reformat el segle XVI per acollir la residència de l’Abat. A l’interior podreu admirar un petit claustre d’estil renaixentista. Al mig de la plaça hi ha la font dedicada a Bernat Calbó construïda al s. XVIII.

Al final de la plaça es troba la façana principal de l’església, amb unes característiques arquitectòniques  especials. L’entrada és d’estil romànic, als costats dues finestres del mateix estil. A la part alta hi ha un finestral d’estil gòtic amb vitralls i a la part superior, l'element més curiós de la façana, els merlets defensius fets construir per Pere el Cerimoniós sobre l’any 1376, quan ordenar fortificar el Monestir. 

A la dreta de l’església trobareu una plaça amb una font central. A un extrem de la façana del monestir veureu la Porta Reial que dóna accés a les dependències del monestir, on hi ha el punt d’informació i venda d’entrades. Cal demanar el fulletó explicatiu del recorregut, també podreu concertar una visita guiada.

La visita de les dependències comença  amb un audiovisual molt interessant. La sortida es fa directament al claustre posterior datat entre els segles XIII i XVII. Té forma trapezoïdal i està envoltat d’arcs apuntats. A la part superior de cadascun, unes obertures en forma rodona intueixen l’existència d’un pis superior. Al centre del claustre hi ha un brollador de dimensions reduïdes  envoltat de xiprers.

Ara és el moment de descobrir el monestir pel vostre compte, seguir les indicacions del fulletó i utilitzar-lo com a guia del recinte. A tocar del claustre hi ha la presó, la cuina, el menjador o refectori, el Palau Reial i la Capella de la Trinitat. 

Per últim la part més espectacular del monestir és el claustre gòtic. És de planta rectangular i té una decoració ornamental molt abundant. Les galeries estan cobertes amb volta de creuer i els motius decoratius dels capitells tenen una riquesa que està allunyada d’un estil  sobri i senzill, propi dels monjos cistercencs.

A les parets de les galeries hi trobareu adossats 19 sarcòfags que contenen les restes de nobles i cavallers influents com: Ramon Alamany de Cervelló, Guillem de Claramunt, Bernat de Salbà, Galceran de Pinós, Guillerma de Montcada, etc. Per últim es pot visitar l’església.

Després d’aquesta petita explicació sobre la visita al Monestir de Santes Creus, sols em queda recomanar-vos, que gaudiu de la visita a un dels millors monuments cistercencs de Catalunya.

Gastronomia:

La gastronomia de la zona està molt lligada als principals productes de la terra que són: l’oli verge i la fruita seca, com l’ametlla.

Alguns plats típics són: 

-Cargols a la llauna

-Cassola de tros

-Escudella de faves

-Carn a la brasa

De postres orelletes, ametllats i per acompanyar ratafia.

En cas de fer aquesta ruta durant els mesos de febrer, març o abril, podreu apuntar-vos a les famoses calçotades.

Restaurants:

Cal Mosso

Santes Creus - Tel. 977 63 84 84

Hostatgeria de Poblet

Monestir de Poblet

Tel. 977 30 03 50

Hostal Grau

Santes Creus - Tel. 977 63 83 11

Enllaços:

www.altcamp.info 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada