dimecres, 17 de desembre del 2025

FÀBRICA DE L' ANíS DEL MONO - Comarca del Barcelonès


De Barcelona:
 
A 10 Km

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a la porta de la fàbrica de l'Anís del Mono.

Com arribar-hi:

La fàbrica de l'Anís del Mono està situada a uns 50 metres de la façana marítima de Badalona. Està en el núm. 115 del carrer Eduard Maristany i a 150 metres de l'estació del ferrocarril de rodalies de Barcelona a Mataró.

Per arribar-hi haureu de localitzar l'Avinguda Martí Pujol i seguir-la fins passar per un pas subterrani que us portarà a l'altre costat de les vies del tren i a la vegada al carrer Eduard Maristany, que és paral·lel a la via.

Girareu a l'esquerra i a uns 150 metres trobareu les portes d'entrada de la fàbrica Anís del Mono.

Història:

La visita a la Fàbrica de l'Anís del Mono, forma part dels itineraris industrials de Catalunya, promocionat per la Diputació de Barcelona.

Fundada l’any 1868 pels germans Bosch, fou una de les fàbriques d’anisats més important d’Espanya. El primer edifici el construïren l’any 1870. Posteriorment l’Arquitecte Agustí Domingo Verdaguer, dissenyà un nou edifici d’estil modernista, on s’instal·là, a la façana de la sala de destil·lació, el famós vitrall que representa la mona de l’etiqueta de l’ampolla.

Corria l’any 1859, quan el famós científic Charles Darwin, publicà la teoria de l'evolució de les espècies, molt discutida en el món científic. A l’any 1872 Vicenç Bosch fa dissenyar una etiqueta pels seus anisats, que representa una mona amb la fisonomia del científic Darwin, mentre sosté a la mà dreta un pergamí que porta el següent text 

( Es el mejor. La Ciencia lo dijo y yo no miento ) fent referència a la teoria del científic.

Mentrestant, va fer construir una ampolla que recordava un flascó de perfum francès, lògicament augmentades les dimensions. Així començà la història d’una de les indústries d'anisats de Badalona i a la vegada de l’ampolla, més famoses arreu del món dels anisats. 

Dins del recinte industrial, s'ha  de destacar la sala de destil·lació, on encara ara funcionen els aparells originals. Altres punts d’interès són: la sala de l'arxiu, el despatx del gerent i els cartells publicitaris modernistes de Ramon Casas.

Visita:

La visita guiada comença a la sala de recepció i barreja dels diferents grans d’anissos utilitzats per l’elaboració de l'essència oliosa, que posteriorment, i després de passar per diferents etapes d’elaboració, l’hi donarà el característic sabor de l'Anís del Mono.

A continuació la visita  passa directament a la sala de destil·lació. És un espai no massa gran on  es troben els alambins utilitzats des del 1870.

L’edifici de destil·lació és de planta rectangular i d’estil modernista. Una filera d'alambins de fusta estan instal·lats en un altell en forma de U. A la part baixa i sota de cadascun d’ells hi ha els recipients de vidre on es recullen les essències, producte  de la destil·lació. A la paret de la façana hi ha el famós vitrall que reprodueix l’etiqueta de la marca.

Deixareu aquest espai i les vostres passes us portaran a les sales on es fan les barreges dels diferents components per aconseguir el famós licor de l'Anís del Mono, i a la vegada el repòs dels mateixos. Acabada la maduració el licor  passa a la sala on s’omplen les ampolles, fan el magatzematge i l’enviament als diferents punts de distribució i venda.

La següent visita la fareu a la sala dels arxius i el despatx del gerent. La decoració d’aquests espais és d’estil modernista  i té un sabor ranci de finals del segle XIX i principis  del XX. En aquests recintes podreu admirar les prestatgeries de fusta, terres de parquet de roure i una vitrina central on hi ha una magnífica col·lecció d’ampolles i etiquetes  de la marca.

No deixeu de contemplar els cartells publicitaris fets pel pintor Ramon Casas i Carbó.

Nota informativa: 

Les entrades haureu de comprar-les al Museu de Badalona (Tel. 933 841750). De moment sols es fan visites el tercer diumenge de cada mes.


Gastronomia: 

La ciutat de Badalona està a tocar de les platges de la costa Mediterrània, per això té  una gran varietat d’estils de cuina d’arreu. Podreu trobar als restaurants de la zona des de la típica cuina de la costa, passant per la de l’interior de Catalunya i la importada de molts llocs del Mediterrani. 

Restaurants:

No cal recomanar-vos un restaurant en concret, però sí puc dir-vos que aneu al Port de Badalona on trobareu tot tipus de cuina.

Enllaços:

www.badalona.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada