dimecres, 3 d’abril del 2024

MONELLS I LA BISBAL D'EMPORDÀ


De Barcelona:
 
A 130 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva de l'autopista AP-7 ,  1 Km abans de la sortida 9 que porta a Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Passat Girona haureu de deixar l’autopista  per la sortida - 6. Després del peatge s'ha de seguir pel  desviament que porta a La Bisbal i Palafrugell.

Passareu pels pobles de Celrà, Bordils i Flaçà. El següent poble que trobareu serà Corçà, situat a uns 3 Km de La Bisbal. Just a la dreta de l’únic semàfor que hi ha en aquest poble, agafareu un trencall que porta directament al poble de Monells. Podreu deixar el cotxe en un dels aparcaments reservats pels visitants.

Després de la visita al poble, cal continuar viatge cap a La Bisbal.

Història:

De Monells no hi ha gaire informació escrita. Se sap que era cap i casal dels vescomtes de Bas i que a les primeries  del segle XII era la seu d’un important mercat setmanal de la comarca. Tant era així, que el rei Jaume I disposà que la Mitgera de Monells (element de pedra amb una cavitat, adossat a una de les columnes de la plaça), es pogués utilitzar com a patró de  mesura per a la venda de gra arreu del Bisbat de Girona.

Els orígens del poble de La Bisbal es poden situar a l’època romana, quan el seu nom era Fontanet, però no va ser fins el 1019 quan el nom passà a ser l’actual.

Durant molt de temps La Bisbal va estar lligat amb la família dels Cruïlles, fins  que el rei Jaume I va fer la cessió de les terres al bisbat de Girona.

La primera constància de l’existència  d’un Call Jueu a la ciutat ve del segle XIII, comunitat que tenia controlades l’economia i l’artesania, fins que varen ser expulsats.

Però fou durant el 1322 quan el rei Jaume II concedí la celebració d’un mercat setmanal (divendres) que segueix celebrant-se a l’actualitat.

Visita:

Monells està dividit per la riera del Rissec. La part antiga del poble, situada a la riba dreta de la riera, té un nucli antic emmurallat de carrers estrets  i porticats. A l’altra banda de la riera hi ha l’església de Sant Genís amb un nucli de població repartit als voltants dels seus murs.

La part més interessant és la del nucli antic. No perdreu detall dels carrers porticats i la plaça porxada. En una de les columnes hi podreu veure La Mitgera (mesura de gra).

Monells és uns dels pobles més ben conservats de l’Empordà i un dels més bonics ja que la restauració de les cases ha estat molt acurada. Us agradarà.

A La Bisbal de l’Empordà hi ha diversos elements interessants a visitar. Es pot començar pel castell - palau dels bisbes de Girona, que és una mostra molt important de l’arquitectura romànica civil a Catalunya.

El carrer del call en forma de ziga-zaga, és l’únic testimoni de la presència de la comunitat jueva. Els dos extrems d’aquest carrer quedaven tancats per unes portes.

L’església de la Pietat, l’església dels Dolors, el Pont Vell, el Portal de la Riera, les Voltes d’en Galí i les Voltes, són alguns dels punts que cal visitar.

Podreu  fer la visita guiada de La Bisbal des de l’oficina de turisme, situada al castell – palau dels bisbes de Girona, lloc on es poden comprar els bitllets per fer la visita que comença a les 12 hores.

Després de dinar us podreu arribar al Castell d’Empordà, antiga residència senyorial, avui transformada en un hotel. La passejada  pels jardins del complex hoteler és molt agradable.

Si encara us quedés temps podríeu anar als pobles de Cruïlles i Sant Sadurní de l’Heura i fer una passejada pels seus carrers.

Gastronomia:

A causa de variada geografia del Baix Empordà la cuina empordanesa gaudeix d’una gran varietat de productes: els peixos de la costa, les fruites i hortalisses de les planes del prelitoral o les carns, els embotits i els productes làctics de l’interior.

Gràcies en aquesta varietat de productes els restaurants de l’Empordà ofereixen plats tan saborosos com: 

 -Amanides i escalivades 

 -Suquet de peix i les graellades

 -L’arròs negre i a la cassola

 -Sèpia amb pèsols

 -Pollastre amb escamarlans

 -Conill amb xocolata

 -Bacallà cuinat de totes formes.

 -De postres, el Recuit de Drap, o els Bisbalencs

Puc afirmar que cada contrada, poble o restaurant us sorprendrà en qualsevol moment amb un exquisit plat de creació pròpia.

Restaurants:

L’Hort del Rector (especialitat en Bacallà)

Església, 2

Tel. 972 630 396

Monells

El Suquet

Ramon de Cabrera, 52

Tel. 972 641 617

La Bisbal 

La Cantonada

Del Bisbe, 6

Tel. 972 643 413

La Bisbal

Enllaços:

www.vegueries.com

www.empordanet.com






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada