dimecres, 27 de març del 2024

ROSES - CASTELL I CIUTADELLA - Comarca de l'Alt Empordà


De Barcelona: 
A 167 Km.

Punt de trobada:

Avui podríeu trobar-vos amb els amics a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva, que està a l'autopista AP-7, a 1 Km abans de la sortida 9 que porta cap a Palamós i  Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i dirigir-vos en direcció cap a La Jonquera. A l'alçada de Borrassà Km 29 trobareu la sortida 4. Deixareu l’autopista per enllaçar amb la carretera nacional A-2 en direcció cap a Figueres. A pocs minuts hi ha  un desviament a la dreta que porta a Castelló d’Empúries i Roses.

Arribant a Roses, trobareu una rotonda on hi ha una sortida en direcció a Cadaqués, vosaltres  haureu e seguir cap al centre de Roses.

Avui podeu fer dues visites en el poble de Roses. La primera pot ser el castell de Roses i la segona La Ciutadella.

Per arribar al castell haureu de seguir pel Passeig Marítim fins al final. Després de deixar el port a la dreta caldrà continuar i sense deixar la ruta trobareu a la vostra esquerra l’entrada a l’aparcament del recinte del castell. Després de deixar el vehicle haureu d’iniciar la pujada al castell per una empinada escala de molts graons.

L’altra opció per arribar al castell pot ser, passar de llarg de l’accés a l’aparcament i continuar per la carretera fins trobar un nova entrada a la part alta del castell, on també hi trobareu un reduït aparcament.

La Ciutadella de Roses està a l’entrada del poble a tocar del Passeig Marítim i al costat esquerre de l’avinguda de Rhode, en direcció cap al castell.

Història i Visita:

La construcció de les actuals muralles de la Ciutadella de Roses s’inicià a l’any 1552 per ordre del rei espanyol Carles I, per protegir el primitiu poble de Rhodes i la badia, lloc aquest últim on la flota imperial podia guarir-se a raser dels vents del nord-est i de ponent.

L’estructura de la ciutadella té la forma de pentàgon irregular d’uns 1013 metres de diàmetre amb cinc baluards que es coneixen amb els noms de Sant Joan i Sant Jordi a l’oest, Sant Andreu al nord i el de Santa Maria i Sant Jaume a l’est.

Durant els segles XVII i XVIII els espanyols i els francesos es disputaren la possessió de la plaça fort. Participà en la Guerra dels Segadors, la de Successió, la Gerra de la Quàdruple Aliança i la Gran Guerra contra el francès.

Si deixeu a un costat  l’apartat bèl·lic i us centreu en l’arqueològic podreu descobrir a l’interior de les muralles de la ciutadella, gràcies a recents excavacions, les restes dels primers assentaments grec i romà del nucli de població de Rhodes. 

En el costat oest de la ciutadella es poden veure les restes del segle XI del primer nucli de població de roses de la baixa Edat Mitjana i el monestir de Santa Maria el qual era senyor i usufructuari de les muntanyes veïnes fins el cap de Creus i dels drets de pesca de la zona.

Santa Maria de Rhodes fou una abadia benedictina construïda sobre les restes d’una església paleocristiana de finals del segle VIII que hi havia en el turó de Santa Maria, el punt més alt de l’antiga ciutat de Rhodes. L’església, suposadament, va ser fundada per monjos fugitius del monestir de Magríjul, que havia estat derruït pels sarraïns.

Fou a partir de l’any 1022 quan es començar a construir el monestir i les muralles amb diverses torres de vigilància que encerclaven la futura vila de Roses. Al segle XV començà la decadència del monestir, accentuada per la pesta, els atacs dels pirates i la Guerra Civil Catalana. 

La visita a la Ciutadella comença en el punt d’informació situat a la porta principal que dóna a l’avinguda de Rhode. En aquest lloc us vendran les entrades i us donaran els fulletons corresponents per iniciar la visita al recinte.

Després podreu visitar el Museu d’Història situat al costat del punt d’informació. Textos, materials arqueològics, maquetes interactives i audiovisuals us facilitaran  una millor comprensió de la història de Roses.

Castell de Roses o Castell de la Trinitat és un edifici militar situat a l’est del nucli de Roses, a la punta de la Poncella i a uns 60 metres sobre el nivell del mar. Les obres de construcció s’iniciaren l’any 1544, 8 anys abans de l’inici de les obres de la ciutadella i sobre les restes d’una torre de defensa que hi havia a la zona.

L’estructura del castell és de planta estrellada de quatre puntes, batejades segons l’orientació d’aquestes amb els noms de Roses, Sant Pere de Rodes, de les Medes i de la Trinitat. Al primer nivell estava establerta la guarnició dels soldats. A l’alçada de la porta d’entrada s’instal·laven el canons entre troneres obertes als murs i també hi havia les dependències del comandament i la presó. A la terrassa superior estava ubicada l’església.

Les tres terrasses exteriors estaven reservades per a les bateries de canons, obusos i morters a diferents alçades per poder defensar la badia de Roses i el port. La guarnició tenia un màxim de dos-cents homes.

A l’any 1814 el castell fou parcialment derruït per les tropes napoleòniques. No va ser fins l’any 2002 que no començaren les obres de restauració seguint el projecte de l’arquitecte d’Olot Miquel Capdevila i Bassols. Per aquesta rehabilitació s’utilitzaren diversos materials com el formigó i el ferro, mantenint les parts originals més ben conservades.

A l’hora de fer la visita passareu per diverses arcades d’entrada al castell fins arribar a una gran sala on hi trobareu el punt d’informació i venda d’entrades. Enfront hi ha la sortida a una gran terrassa que dóna accés a una de les puntes de l’estrella del castell. La vista panoràmica del golf de Roses és espectacular.

Gastronomia:

A Roses com arreu de la Costa Brava la gastronomia és molt amplia i variada. Des de l'autòctona, on el peix és el principal element per cuinar el suquet, fins a les graellades o els  arrossos. També trobareu la cuina més coneguda pel turisme com són les amanides, les pizzes, la pasta o els plats combinats.

Per tant no cal recomanar-vos un restaurant determinat. Com ja he comentat altres vegades quan feu la visita al nucli antic, al passeig marítim o a la zona del port de Roses  no deixeu de localitzar-ne un que us agradi.

Restaurant:

Falconera

Avd. Jaume I, 24

Roses

Tel. 972 256 445


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada