dimecres, 30 d’octubre del 2024

RIBES DE FRESER I QUERALBS - Comarca del Ripollès


De Barcelona:
 
A 154 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d’avui serà a l’àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per accedir-hi haureu d'estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà, l’autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d’alimentació Bonpreu i Esclat. Atenció a l'indicador - àrea de servei -. L’entrada és a uns 200 metres després del polígon industrial.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autovia C-17 que porta de Barcelona a Ripoll. Passareu per Granollers i, sense deixar-la, seguireu en direcció cap a Vic i Ripoll.

Arribant a Ripoll haureu d’estar atents als cartells  que us portaran a Ribas de Freser passant pel poble de Campdevànol. Arribant a Ribes trobareu un rètol que indica la direcció de Queralbs, cal seguir els indicadors i desprès de 8 quilòmetres arribareu al poble de Queralbs.

Deixareu a la esquerra l’estació del cremallera i seguireu recte fins arribar a una petita plaça on hi ha un aparcament. Deixeu el vehicle i a partir d’aquí comenceu a descobrir el petit poble de muntanya de Queralbs.

Història:

El primer esment referit al poble de Queralbs fou a l’any  836 als escrits de consagració de l’església de la Seu d’Urgell. Durant els successius  segles les terres de pastura, principal economia  del municipi, passaren per diversos propietaris.

Les pastures de Coma de Vaca i Coma de Freser varen ser cedides al comte Oliva Cabreta. A l’any 966 al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al 1087, Guillen Ramon de Cerdanya va cedir les pastures de la Vall de Nuria al monestir de Ripoll.

El 22 d’abril de 1273 les terres foren cedides als habitants de Queralbs i de Fustanyà amb un impost de 50 sous anuals, tot i que el propietari de les terres sempre era la corona.

El famós terratrèmol del 2 de febrer de 1428 va afectar greument al poble de Queralbs, deixant quasi el 90% de víctimes entre la població.

Visita:

Enfront de l’aparcament trobareu el carrer Pla inici del recorregut pel poble. La peculiaritat de les cases  és que les façanes estan fetes amb pedra vista i teulades de pissarra, cal fer una ullada al conjunt arquitectònic per descobrir les típiques cases pirinenques.

Al final del carrer Pla trobareu l’Ajuntament i just a la dreta de la plaça hi ha un carrer que fa pujada que és el carrer de l’Església. A uns 30 metres el carrer es desvia a la dreta fins arribar a l’església romànica de Queralbs.

Va ser construïda a finals del segle X i està dedicada a Sant Jaume. És d’una sola nau amb absis i la volta està lleugerament apuntada. El “nàrtex” cobert que hi ha a l’entrada està format per sis arcades que a la vegada estan suportades per sis columnes amb capitells decorats.

A l’interior de l’església es conserva una copia d’un retaule gòtic del segle XIV. L’original està exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Després de visitar l’església no deixeu de fer un tom pels carrers del poble.

Ribes de Freser:

El poble de Ribes de Freser va néixer a l’ampara del castell de Sant Pere de Ribes i als voltants de l’església de Santa Maria. Les primeres dades que es tenen són d’uns escrits del segle X. Des de els seus inicis l’economia del poble estava lligada a les pastures, a la ramaderia, a la pagesia i a la mineria. 

A finals del segle XIX s’inicià una nova etapa econòmica amb la instal·lació d’indústries tèxtils com “Can Recolons” i fàbriques de paper com “Can Saus”.

Els anys 70 del segle XX una greu crisi econòmica fa replantejar l’economia del poble i s’aposta per fer una deriva cap el turisme. Per la seva situació geogràfica Ribes és punt de partida per nombroses rutes turístiques per conèixer els pobles dels voltants com: Queralbs, Ventolà, Campelles, Pardines, Vilaró, etc. No podeu deixar de fer una passejada pels carrers del poble.

Ribes és punt de partida del tren cremallera que porta a la Vall de Núria. Aquesta és una de les visites turístiques que no us podeu perdre.

Gastronomia:

Com arreu dels pobles de muntanya les especialitats són de plats potents i de moltes calories com els embotits, els canelons, les carns estofades i guisades, els peus de porc i les carns a la brasa, etc. Però tampoc i poden faltar les amanides i les sopes per entrar en calor en les èpoques de fred.

Les postres són les de sempre, gelats de tot tipus, crema catalana i pastissos amb algun toc de creativitat.

Restaurants:

Restaurant Ca l’Anna de Ventolà

Pl. de la Constitució

Ventolà

Tel. 972 727 260

Cal reservar taula

Enllaços:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada