dimecres, 1 de novembre del 2023

SANTA COLOMA DE FARNERS


De Barcelona: 
A 87 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei de La Selva a l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona, situada a un quilòmetre abans d’arribar a la sortida 7 que porta a Sant Feliu de Guíxols i Palamós.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i agafar-la en direcció a Girona. A un quilòmetre del punt de trobada hi ha la sortida 7, punt on haureu de deixar la via ràpida. Després de fer uns 600 metres per la comarcal 

C-35 trobareu un desviament que porta a la carretera N-II o A-2 i s’ha de agafar en direcció a Girona.

A 1,5 quilòmetres hi ha la sortida 694 que porta al poble de Sils i Santa Coloma de Farners. Passareu per Sils i Riudarenes, i entrareu a Santa Coloma per la carretera de Sils que més endavant es transforma amb el carrer Francesc Camprodon i el carrer de Sant Sebastià.

A l’entrada del poble hi ha la fàbrica de galetes Trias, haureu de aparcar el vehicle per la zona ja que la primera visita serà a la fàbrica. Acabada la visita cal agafar de nou el vehicle i seguir en direcció al centre. Arribareu a una cruïlla on hi ha la pastisseria Trias, s’ha de deixar ben aparcat el cotxe ja que estareu a pocs metres de la zona del nucli antic.

Història:

La primera referència escrita és de l’any 886 quan es parla d’un lloc anomenat Sauleda. Posteriorment a l’any 950 el bisbe Gotmar de Girona consagra una nova església. El Castell de Farners que tenia les funcions de guaita per vigilar la ruta d’Osona a Girona també és d’aquesta època.

Des del segle XI la vila de Santa Coloma eclesiàsticament  pertany  a la jurisdicció de la canònica de Sant Pere de Cercada i la jurisdicció civil al Castell de Farners quan Ramon Folc de Cardona ofereix vassallatge al comte de Barcelona Ramon Berenguer I i els castlans eren la família dels Farners.

Sobre l’any 1497 Santa Coloma contava ja amb 360 habitants i un conjunt considerable de masies remences que s’havien alliberat de la noblesa gràcies a un pagament extra d’impostos. A l’any 1640 l’agutzil reial fou mort i el castic del virrei fou l’incendi de la majoria de les masies i moltes cases del poble. Dies més tard s’inicià la guerra dels Segadors.

Passen els anys i a mitjans del segle XIX i gràcies a la construcció de la carretera de Sils i l’expansió industrial Santa Coloma organitza el seu urbanisme i l’activitat econòmica, sense deixar de banda l’activitat cultural i associativa amb la creació de casinos, ateneus, etc.

A primers el segle XX la població ja havia arribat als 4.500 habitants, al llarg d’aquest segle l’expansió econòmica farà que ben aviat la població arribi als 13.000 habitants i aconsegueixi ser la capital de la comarca de La Selva.

Visita:

A l’apartat de Com Arribar-hi us he parlat que la primera parada seria la Fàbrica de Galetes Trias. Aquesta és una visita guiada que us introduirà en el món de les galetes en un espai museïtzat on es visita el despatx del propietari, les màquines originals, l’elaboració artesana dels primers productes i una extensa col·lecció de caixes de llauna.

Santa coloma disposa de diverses visites guiades que cal encarregar-les amb temps. Una de les rutes més distretes és la Ruta de la Ratafia, tot passejant pels carrers de Santa Coloma coneixereu les receptes de la Ratafia més antigues de Catalunya. 

Coneixereu els inicis de la festa de la Ratafia, també una de les més antigues de Catalunya, podreu olorar les herbes que s’utilitzen per preparar aquesta beguda i degustar-la amb les especialitats pastisseres de la ciutat.

No deixeu de fer una bona passejada pel nucli històric de la ciutat on podreu visitar l’església parroquial, el jardí de la Ratafia, la plaça Farners, etc.

Gastronomia:

Les cartes dels restaurants de la zona estan a cavall entre la cuina tradicional i les últimes tendències en la presentació dels plats decorats.

Les amanides amb tot tipus de guarniments, passant pels plats de carn a la brasa, estofats i carpatxos. També els peixos estan presents en la majoria de cartes i menús.

Les postres són a l’actualitat un dels apartats gastronòmics on la varietat de productes ha augmentat considerablement com: les postres de músic, pastissos, cremes, gelats, xarrups de cítrics, etc...

Restaurants:

Masia Gallart

Carrer Gallart, 2

Tel. 972 84 00 88

Santa Coloma de Farners

Hotel Cal Pinxo

Carrer Hospital, 1

Tel. 972 84 01 24

Santa Coloma de Farners

Enllaços:

www.turismescf.catCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada