De Barcelona: A 130 Km.
Punt de trobada:
Per fer la ruta d’avui, haureu de sortir el més aviat possible. El punt de trobada serà l’aparcament que hi ha davant de l’església de Guardiola de Berguedà. Enfront hi ha un Bar-Restaurant on es pot fer un bon esmorzar.
Com arribar-hi:
S'ha de localitzar l’autovia C-58 que porta a Sabadell i Terrassa. A Terrassa s'ha d'empalmar amb l’autopista de peatge E-9 que porta a Manresa.
Després de Manresa s’enllaçarà amb l'eix del Llobregat E-9 / C-16. Passareu per Balsareny, Navàs, Puig – reig, Gironella i Berga. S'ha de continuar fins arribar a Guardiola de Berguedà, entrareu al poble i enfront de l’església hi ha el desviament de La Pobla de Lillet. Heu de sortir del poble per aquesta carretera.
Després de fer uns 3 Km hi ha a l’esquerra un desviament senyalitzat que porta a La Mina de Petroli, però per accedir a aquesta pista forestal, haureu de seguir uns 200 metres més endavant i fer el canvi de sentit per l’accés a l’entrada del càmping l’Espelt.
La pista forestal que porta a la mina és estreta i en alguns trams, en no gaire bon estat. Després de fer uns 1.500 metres per aquesta pista s'arriba a l’aparcament de la Mina de Riutort.
Història i Visita:
La visita a la Mina del Petroli de Riutort és guiada. Els caps de setmana i dies festius comença a les 11 h. i acaba a les 14 h.
Quan arribeu a la porta de la mina i depenent de l’hora d’arribada, és possible que hageu d’esperar-vos una estona fins que surti la visita del moment.
Per començar la visita el primer que fareu serà posar-vos un casc i després comença una petita explicació de la tipologia i geologia de la mina. El petroli és un oli mineral d’origen vegetal, lligat molt estretament al mar. Fa moltíssims anys, abans dels moviments continentals, els fons dels mars estaven coberts de grans extensions de plantes aquàtiques.
L'actual mar Cantàbric estava unit amb el Mediterrani per una fosa continental al llarg de tots els Pirineus actuals. Quan les plaques continentals, Europea i Peninsular
s’ajuntaren, varen aflorar a la superfície els olis bituminosos de la zona de Riutort.
Per accedir al petroli, La Compañia Minera de Riutort, obrí una galeria de 133 metres, paral·lela a les capes bituminoses de la roca i dues galeries perpendiculars a la primera de 73 i 67 metres de llargada.
Per poder fer una visita el més còmoda possible, l’interior de la mina està il·luminada i podreu apreciar perfectament com el petroli encara surt de les fissures de la roca.
La visita té una durada aproximada de ¾ d’hora i és molt interessant.
Bagà:
Després de la visita a la mina de Riutort, i si encara disposeu de tems, podeu arribar-vos a Bagà, petit poble situat a la cara sud de la Serra del Cadí, dins la vall del Riu Bastareny i a 2 Km de Guardiola de Berguedà, direcció al Túnel del Cadí.
Al llarg de la història, Bagà sempre ha estat punt de pas entre les terres de l’Alt Berguedà i la Cerdanya. Però no serà fins principis del segle IX quan comença la repoblació del territori pels Comtes de la Cerdanya.
A principis del segle XII començà, en realitat, el creixement i la importància de Bagà a la zona del Berguedà, rivalitzant amb la propera Berga en influencia política i comercial.
La història del poble també està lligada a la dels Càtars. Per aquest punt passà El Camí dels Bons Homes, ruta de migració que utilitzaren els Càtars entre els segles XIII i XIV quan fugien de La Inquisició Espanyola.
A l’actualitat el camí és un itinerari turístic (Sender de Gran Recorregut GR-107), entre el Santuari de Queralt, a Berga i el Castell de Montsegur a França.
No deixeu de visitar la plaça porticada medieval i el Palau de Pinós, on està el Centre Medieval i dels Càtars.
Gastronomia:
Podem dir que la gastronomia de muntanya és de plats potents i elaborats: embotits, canelons, peus de porc, vedella amb bolets i els estofats, son uns dels plats que trobareu arreu de la comarca. Però és a la tardor, quan amb la presencia del producte estrella de la temporada és el bolet, l’ingeni dels cuiners es posa de manifest amb els diferents plats elaborats amb aquest producte, com els saltats i truites de bolets, paella de ceps i que no falti l'omnipresent escudella i carn d’olla.
I de postres no es poden oblidar els clàssics com: la crema catalana, la mel i mató, les postres de músic, els gelats, pastissos, etc.
Restaurants:
Hotel Restaurant Ca l’Amagat
c/ Clota, 4
Tel. 93 824 40 32
Bagà
Enllaços:
www.altbergueda.org
www.berguedaturisme.com
www.viladebaga.org
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada