De Barcelona: A 60 Km.
Punt de trobada:
Serà a l’àrea de servei de La Porta de Barcelona que està a l’alçada de Castellbisbal per l’autopista AP-7
Per arribar-hi:
Haureu de localitzar a la sortida de Barcelona l’autopista B-23 i després de fer uns 18 quilòmetres arribareu a l’àrea de servei de La Porta de Barcelona (punt de trobada).
Després continueu per la AP-7 en direcció a Vilafranca i heu de deixar l’autopista per la sortida 30 i empalmar amb la N-340 en direcció a Santa Margarida i els Monjos. Una vegada passat el poble trobareu uns rètols que indiquen el camí a seguir per anar al Castell de Penyafort, no deixeu de seguir els rètols que us portaran directes al castell.
Història:
El castell està situat al sud de Santa Margarida i els Monjos a tocar d’un polígon industrial i al curs del riu Foix. És un conjunt arquitectònic format per tres elements de diferents èpoques. L’edifici més antic és una torre circular i llenços de mur de l’antic castell, després a partir del 1602 es varen afegir un convent i una església.
El primitiu castell edificat al segle XI estava format per la torre i una casa quadrada com ho eren els castells de Moja i Canyelles. Aquests eren punt de protecció dels camperols que colonitzaven les terres conquerides al sarraïns i a la vegada eren l’avançada per protegir al Castell d’Olèrdola construït entre els anys 929 i 930.
A la casa quadrada que hi havia al costat de la torre hi vivia el castlà que era un personatge nomenat pel senyor del castell d’Olèrdola. Més endavant el castlà s’independitzarà i a mesura que transcorren els anys la propietat passa per diverses mans. És a partir del 1602 quan es comencen a construir l’edifici del convent dominicà i l’església. Aquesta té una sola nau de 30 metres de llargada amb volta de canó i sis capelles laterals per banda.
Al costat de l’església hi ha dues ales de planta rectangular, la planta baixa està destinada a magatzem d’estris agrícoles i la part alta a habitatges. Algunes dependències estan allotjades dins la torre des d’on es pot accedir al cor de l’església. Les instal·lacions es complementen amb una gran sala menjador i setze dormitoris exteriors.
Per sobre de la primera planta hi ha unes golfes i un gran mirador des d’on podreu observar unes magnífiques vistes de la plana del Penedès. La propietat passa per diversos propietaris fins arribar a la desamortització de Mendizabal que és adquirida per la família Puig.
Durant la Guerra Civil Espanyola l’edifici el varen utilitzar com a presó republicana pels aviadors del bàndol franquista.
Visita:
Després de deixar el vehicle a l’aparcament que hi ha enfront de la reixa d’entrada, passeu per aquesta que dóna a un gran pati on veureu tota la façana principal dels edificis i ampliacions fetes en el transcurs del temps. Heu de dirigir les vostres passes a l’edifici que hi ha al final del pati per confirmar la vostra assistència a la visita guiada. També en aquest punt us trobareu amb el guia que farà la visita.
La visita comença a la porta que hi ha a tocar de la torre de defensa, al interior el primer que es troba és una maqueta que representa el conjunt dels edificis del castell. Es pot dir que el conjunt arquitectònic no en té res de castell i l’únic edifici que pot donar el nom al castell és la torre de defensa, o guaita, que com a la majoria dels conjunts medievals és la base dels pobles i monestirs.
Després de fer un repàs a la maqueta i fer-vos una idea del conjunt a visitar començareu per un parell d’espais o capelles que hi han al voltant d’aquest vestíbul i a continuació passareu directament a l’església. Aquesta té sis capelles a cada costat i tal com he dit al principi durant la Guerra Civil Espanyola les tropes republicanes utilitzaren el recinte com a presó pels pilots de les tropes golpistes. Durant la visita podreu veure en algunes de les parets de les capelles els furats on estaven clavats el barrots de les cel-les. També s’aprecien sobre del arrebossat de les parets, molt malmès, alguns escrits dels presoners i algunes pintures originals de les capelles.
Ara la visita passa per la part del pati que porta a la recepció i passareu per la façana que correspon al monestir. La part baixa era utilitzada per magatzem dels productes procedents de les terres propietat dels frares dominicans, la part alta estava dedicada a habitatges. A continuació trobareu un edifici de planta quadrada i de dos pisos d’alçada que és on hi ha l’accés al monestir, els dormitoris dels monjos, la cuina i el refectori.
Al final de la façana general hi ha l’edifici construït pels diferents propietaris de la finca, és l’edifici de dimensions més reduïdes del conjunt arquitectònic. Sobre de la porta que dóna accés a la recepció del visitant hi ha una terrassa i a la dreta una gran portalada per la que s’accedeix als jardins de la propietat. En el pis superior hi ha l’habitatge de la família Amat que el podreu visitar.
En el costat esquerra dels jardins i a tocar d’un pou es troba la porta d’accés a la gran sala del refectori del monestir. Aquest és de grans dimensions, té una coberta a dues aigües i sostre amb arcs de volta catalana.
La visita guiada té una durada aproximada de 2 hores.
Gastronomia:
La cuina d’aquesta zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l’horta i animals de corral. Podem destacar-ne les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i de vedella, i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.
Restaurants:
El Racó de la Cigonya
Avda, de Catalunya, 26
Tel. 938 98 11 01
Santa Margarida
Restaurant Arrels
Sant Josep, 16
Tel.938 98 10 31
Santa Margarida
Enllaços:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada