De Barcelona: A 85 Km.
Punt de trobada:
El punt de trobada d’avui serà a l’àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per accedir-hi haureu d’estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà l’autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d’alimentació Bonpreu i Esclat. Haureu d'estar atens a l'indicador de l'àrea de servei. L’entrada està a uns 200 metres desprès del polígon industrial.
Con arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autovia C-17 en direcció cap a Granollers i Vic. Sense deixar l’autovia continuareu en direcció a Ripoll. Vic quedarà a la vostra dreta. A uns 5 quilòmetres hi ha un desviament que porta al túnel de Bracons. Al final d’aquesta autovia trobareu una rotonda. A la dreta és va cap al poble de Bas, a l’esquerra cap a Les Preses i Olot. Arribant al barri de Bonavista d’Olot us topareu amb una rotonda molt amplia. És necessari agafar la primera sortida de la dreta que enllaça amb l’avinguda de Sant Jordi. Sense deixar-la s'arriba a la quarta rotonda on seguireu els indicadors que duen a la Fageda d’en Jordà i Santa Pau.
A uns 6,5 Km d’Olot, després d’una corba, trobareu a mà dreta un aparcament. A un extrem de l'esplanada hi ha el mapa indicador del Parc i un conjunt de rètols assenyalant la direcció al volcà de Santa Margarida.
Història i Visita:
Els vulcanòlegs daten la creació de la zona volcànica de la Garrotxa entre els 10 000 i els 70.000 anys d’antiguitat la qual té una extensió aproximada d’uns 120 quilòmetres quadrats. S’han pogut comptabilitzar fins quaranta cons volcànics que oscil·len entre els 10 i els 60 metres d’alçada. A la vegada, poden arribar a tenir entre els 250 i els 525 metres de diàmetre. Els volcans més importants són el de Santa Margarida i el del Croscat.
Entre els anys 1982 i 1985 les zones de procedència volcànica situades entre els rius Fluvià i Ser foren declarades Parc Natural, inclouen-t'hi també la coneguda Fageda d’en Jordà com a Reserva Natural de flora i fauna. La vegetació de La Garrotxa està formada principalment per Alzinars, fagedes i rouredes.
Com he dit abans iniciarem l’excursió cap al volcà de Santa Margarida seguint els indicadors que hi ha a l’aparcament. El camí és ample i costerut fins arribar a una masia abandonada construïda l’any 1754, segons la inscripció que apareix sobre la porta.
Després d’un petit descans continuareu el camí, cada vegada més dificultós per la característica del paviment fet de grava volcànica i relliscosa, però amb una mica de cura es pot pujar amb tranquil·litat.
Quan el camí comença a ser planer vol dir que estem arribant a la carena del volcà. Molt a prop, a uns 20 metres, trobareu unes escales que porten al camí que voreja l’olla del volcà fins arribar al centre. A mesura que anireu baixant a l'olla del volcà l’ermita romànica de Santa Margarida de La Cot es farà més visible.
Des de l’ermita situada al centre del cràter podreu admirar el perímetre de les parets de 2 quilòmetres de llargada i una casa construïda amb pedra volcànica, de característiques arquitectòniques actuals, amagada entre la vegetació. Després de fer una passejada pel prat que envolta l’ermita serà el moment de tornar al lloc de partida, gaudint del paisatge i l'ombra del camí.
Acabat de dinar i per arrodonir el dia podreu fer una visita al volcà del Croscat. Aquesta vegada per estalviar-vos fer una caminada com la que heu fet al matí haureu d'arribar-vos fins el càmping La Lava.
Per anar-hi cal tornar a l'aparcament del volcà de Santa Margarida i a uns 500 metres passat l'aparcament, si es ve de Santa Pau, o a 500 metres abans, si es ve d'Olot, trobareu el desviament que porta al càmping.
Dins del recinte s’organitza un trenet turístic que sense massa esforços us portarà fins les grederes del Volcà del Croscat. Durant una estona podreu passejar per la base del volcà, seguint un itinerari senyalitzat.
L’extracció de materials volcànics a través dels anys a deixat un senyal considerable al costat nord del volcà. Gràcies a aquesta ferida, podreu veure l’alçada d’aquest cràter que arriba a 185 metres. És el més alt de la Garrotxa i de la Península Ibèrica.
Gastronomia:
La Cuina Volcànica és una marca gastronòmica de cuina amb molta força i fonament. Es fa amb els productes criats a les fèrtils terres volcàniques on creixen tot tipus de hortalisses i en particular els típics fesols, la patata, el nap o la castanya que acostumen acompanyar el porc, el senglar o els cargols. No deixeu de provar aquesta cuina.
Restaurants:
Cal Sastre
Tel. 972 680 411
Santa Pau
Can Xel
Tel. 972 262 241
Santa Pau
La Francesa
Tel. 972 262 241
Santa Pau
Enllaços:
www.olot.org
www.turismegarrotxa.com
www.garrotxa.com/santapau
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada