De Barcelona: A 128 Km.
Punt de trobada:
Avui el punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva de l'autopista AP-7 , a 1 Km abans de la sortida de Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Passat Girona deixareu la via ràpida per la sortida - 6 i després del peatge haureu d’enllaçar amb la carretera C-56 en direcció cap a Banyoles i Besalú.
Història i Visita:
Ja de ben antic Besalú ha estat punt de comunicació i d’influència entre les comarques del Pla de l’Estany, la Garrotxa i l’Alt Empordà.
Però, no va ser fins el segle IX , quan el comte Guifre el Pilós reordenà el territori del Comtat de Girona i concedí a Besalú el títol de comtat independent, aconseguint així una gran influència territorial i comercial que anava des de les Valls de Camprodon, passant per les terres de Banyoles, fins arribar a Figueres.
No podem perdre de vista la influència econòmica de Besalú des de l’any 1207 amb un mercat on s’hi reunien els comerciants, pagesos i artesans del comtat.
El primer comte independent fou Miró I. Els següents Guifre II, Sunifred, Morro Bonfill (comte - bisbe fundador de tres esglésies a Besalú), Oliva Cabreta, Bernat I, Guillem I, Guillem II, Bernat I i, per últim, Bernat II que, per contracte matrimonial, el comtat de Besalú entra a forma part de la casa de Barcelona.
Diversos són els punts d’interès turístic de Besalú, els quals aniré enumerant a continuació.
-Primer parlarem de la Cúria Reial, un edifici del segle XIV que durant molts anys fou la seu del Palau de Justícia i la Cort Reial.
-L’hospital de Sant Julià del segle XII,
-L’església de Sant Vicenç, de planta quadrada, fundada l’any 977 pel comte Miró Bonfill (comte - bisbe).
-La Casa Cornellà, important edifici del romànic civil Català del segle XII, de planta irregular i pati central, des d’on es pot accedir a totes les estances tot i que és de propietat particular i no es visita.
-Monestir de Sant Pere, fundat l’any 977 pel comte-bisbe Miro Bonfill, a l'actualitat sols resta l’església.
-El Call Jueu i el Miqvé (banys jueus de purificació).
L’oficina de Turisme de Besalú compta amb un servei de visites guiades. Molt recomanable per conèixer a fons tots aquests punts turístics.
Per contractar amb aquest servei, haureu de telefonar amb una mica d’antelació, al Tel. 972 591 240.
Santuari de la Mare de Déu del Mont:
Per anar al Santuari de la Mare de Déu del Mont, haureu d'agafar la carretera que va de Besalú cap a Figueres i desprès de 12 Km, trobareu un desviament a l’esquerra que porta a Lladó. Us dirigireu cap aquest poble, però haureu d’estar molt atens al desviament que trobareu aproximadament a 1 Km a l’esquerra, aquest porta directament al Santuari. És una carretera una mica estreta, però està asfaltada i porta fins el cim.
Els orígens del Santuari de la Mare de Déu de Mont, estan lligats al Monestir de Sant Llorenç de Sous, situat a 900 metres d’alçada i a 1 Km abans del cim del Mont.
Les primeres dades que existeixen de Sant Llorenç són del segle IX, al seu lloc hi havia un petit edifici que depenia del Monestir de Sant Aniol d’Aguja.
Durant el segle X un grup de monjos del Monestir de Sant Aniol s’establiren a Sant Llorenç de Sous, i passà a ser una abadia. Però, durant la seva existència la comunitat no va superar mai la dotzena de monjos.
Després d’estar en actiu alguns segles, el monestir cau en decadència. A conseqüència dels terratrèmols de 1427 i 1429, l’abandonen definitivament. A l’actualitat es troba en runes, però pot visitar-se.
Fou la comunitat de Sant Llorenç qui a meitat del segle XIV construïren una ermita al cim de la serra del Mont.
A conseqüència del constant pelegrinatge de la gent de la comarca, durant els segles XVII i XVIII s’inicià la construcció d’un hostal que fou restaurat per última vegada l’any 2002.
Actualment disposa de 10 habitacions, 4 per al personal i 6 per a l’hostatgeria, les quals tenen calefacció i bany. També disposa d’un restaurant per a 100 persones, biblioteca i un dormitori dedicat a museu, on Jacint Verdaguer hi passà un mes i mig de la seva vida. Durant aquesta estada escrigué fragments del seu poema Canigó.
L’església de la Mare de Déu del Mont és d’estil romànic de principis del segle XIV. El sostre, de volta angular, dóna pas al cambril de la Verge amb un arc del mateix estil, suportat per un parell de columnes d’estil corinti.
El campanar de planta quadrada sobresurt de la façana principal i té la mateixa alçada que la capella, per poder fer front als forts vents que ocasionalment bufen en aquella alçada.
Per finalitzar la visita al Santuari, és imprescindible passar-vos una bona estona gaudint de la fantàstica panoràmica que es divisa des d’aquest punt.
Gastronomia:
La cuina d’aquesta zona per la seva proximitat a la Garrotxa, hem d'incloure-la dins la marca de la Cuina Volcànica, sense deixar de banda la cuina tradicional de les terres de l’interior.
- Peus de porc farcits
- Ànec amb peres
- Conill a l’agredolç
- Farcellets de carn
Restaurants:
Cúria Reial
Plaça de la Llibertat, 15
Tel. 972 590 263
Pont Vell
Pont Vell, 28
Tel. 972 591 027
La Cassoleta
Ctra. d’Olot,20
Tel. 972 590 300
El Santuari de la Mare de Déu del Mont
Tel. 972 19 30 74
Enllaços:
www.marededeudelmont.com
www.besalu.net
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada