De Barcelona: A 145 Km.
Punt de trobada:
El punt de trobada pot ser a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva que està a l'autopista AP-7 , 1 Km abans de la sortida de Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a la frontera amb França. A l'alçada de Borrassà, Km. 29, hi ha la sortida 4, deixareu l’autopista per aquesta sortida i s'ha d'enllaçar amb la carretera nacional A-2 en direcció cap a Figueres. Després d’uns 7 Km arribareu a Figueres. Deixareu a la vostra dreta un desviament que porta a Castelló d’Empúries i Roses. Continuareu per la A-2 i aproximadament a 1 km d’aquesta sortida en trobareu una altra que porta a Llançà. Cal enllaçar amb aquesta carretera N-260 i, a pocs metres, trobareu una desviació que porta a Vilabertran.
Història i Visita de Vilabertran:
El Monestir de Vilabertran és un dels exponents del romànic català més important de l’alt Empordà.
Les primeres dades que existeixen són de mitjans del segle XI, quan en Pere Rigall fou destinat a l’església de Santa Maria de Vilabertran. A partir d’aquest moment diverses famílies de la zona varen fer donació de terres per la subsistència dels canonges establerts a Santa Maria, que es regien per les normes religioses de Sant Agustí. El primer Abat fou en Pere Rigall que inicià l’any 1080 la construcció d’un convent nou.
El Monestir de Santa Maria passà per diferents etapes de prosperitat. L’any 1295 s’hi celebrà el casament de Jaume II d’Aragó i Blanca de Nàpols. A l’any 1410 el nou Abat manà fortificar el Monestir per defensar-lo dels atacs dels pirates. Posteriorment l’any 1574 va ser ocupat per les tropes Napoleòniques.
Després de la desamortització de Mendizábal de l’any 1835, els canonges que encara hi quedaven abandonaren el recinte per dirigir-se a Albarracín. Passaren els anys i el recinte va quedar abandonat, fins que, després de la Guerra Civil Espanyola, el transformaren en una caserna militar. Entre els anys 1960 i 1980 s’hi varen fer algunes obres de restauració, fins que passà a mans de La Generalitat de Catalunya. A l’actualitat s'hi poden fer visites guiades.
El conjunt dels edificis és d’estil romànic. L’església de planta en forma de creu llatina està formada per una nau central, dues laterals i un transsepte. La nau central està coberta per una volta de canó i reforçada per quatre arcs suportats per columnes. A la capçalera d’aquest espai, i darrera de l’altar, s’aixeca un magnífic absis. A la dreta i esquerra del transsepte dues absidioles complementen les naus laterals. A l’exterior hi ha un campanar de tres pisos amb finestres d’arcs llombards.
El Claustre és el centre de la vida al monestir. És de planta trapezoïdal i està cobert amb una volta de quart de cercle, que a la vegada està suportada per una filera de pilars de dues columnes amb capitells ornamentats. Al voltant del claustre hi ha les sales i dependències del Monestir.
A l’exterior del recinte del claustre i de l’església hi ha el Palau Abacial que fou construït entre els anys 1410 i 1424. A l’actualitat està en plena restauració i no pot visitar-se.
Acabada la visita a Vilabertran us podeu dirigir al Castell de Sant Ferran, a Figueres.
Història i Visita del Castell de Sant Ferran:
A 3 quilòmetres escassos de Vilabertran, i situat dalt d’un turó, es troba el Castell de Sant Ferran. És l’edificació militar més gran de l’Europa del segle XVIII. Té una superfície total de 320.000 metres quadrats. El perímetre de la muralla exterior és de 3.125 metres i el de l'interior és de 2.100 metres.
En el centre del recinte 9 edificis de dues plantes envolten una gran plaça o pati d’armes de 12.000 metres quadrats. Aquest conjunt arquitectònic està rodejat per 93 casamates utilitzades com allotjament i serveis de les tropes. Sota de la plaça d’armes i a 8 metres de profunditat hi ha una de les cisternes més gran del Continent Europeu amb una capacitat de 9.000 m3 d'aigua.
En el subsòl dels edificis de segona línia, els que estan al costat del fossat de llevant, es troben les quadres, dues magnífiques naus amb arcs en volta de canó. Aquestes podien allotjar a un regiment de cavalleria format per 500 cavalls.
A les troneres de les muralles podien instal·lar-s'hi fins a 250 canons i la guarnició mínima de soldats per a fer operativa la fortalesa havia de ser de 4000 homes, malgrat que, en cas necessari, podia allotjar a 12000 soldats.
Les visites al Castell de Sant Ferran estan gestionades per la Fundació de les Fortaleses Catalanes, la qual ofereix tres tipus diferents de vistes.
La Visita Audio-guiada amb una durada aproximada de 1 hora, és un recorregut circular degudament senyalitzat pel recinte interior de la muralla i que consta de 14 punts d’interès. Sempre ajudats per una audio-guia.
La Visita Convencional es fa amb la companya d'un guia i es tracta d'un recorregut per l’interior de la fortalesa. Té una durada aproximada de 1 hora 30 minuts.
La Catedral de l’Aigua és probablement una de les visites més distretes. Comença amb un itinerari pel fossat de la fortalesa d’uns 2,5 quilòmetres que es fa amb vehicles tot terreny i inclou una visita a les galeries subterrànies del castell.
Finalment s'arriba a la plaça d’armes. En el subsòl d’aquest gran espai hi ha quatre cisternes de grans dimensions, situades a 8 metres per sota de la superfície de la plaça i amb una capacitat conjunta de 9.000 m3.
Des de la plaça s'accedeix a una de les cisternes on hi fareu un recorregut per l’interior d’aquest gran recinte d’aigua amb una embarcació zodíac. La visita té una durada total de 2 hores.
Gastronomia:
La cuina de l’alt Empordà incorpora una sèrie d'elements que la fan diferent d’altres llocs, en la que intervenen productes com: la botifarra del perol, els naps o les anxoves.
Com a plats típics podreu degustar el Platillo (pèsols, morro, peus i menuts de porc o xai). L’oca amb naps és un altre dels plats típics.
A causa de la proximitat amb la costa es pot parlar del suquet de peix amb all i oli, i també de la llagosta a la catalana cuinada amb xocolata.
Restaurants:
Cal Sagristà
C/ de la Rodona, 2
Tel. 972 53 83 01
La Muga
Crta. de Castelló, 8
Vilanova de la Muga
Tel. 972 67 32 96
Enllaços:
www.monestirs.cat
www.lesfortalesescatalanes.info
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada