dijous, 18 de maig de 2023

GUIMERÀ - (Comarca de l'Urgell)

De Barcelona: A 122 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'antiga àrea de servei de la Panadella. Haureu de sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533. Podreu triar entre els dos Restaurants que hi ha,  per  fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge sortireu de la via ràpida per anar a La Panadella i esmorzar.

Un cop amb la panxa plena seguireu camí per la A-2 en direcció cap a  Lleida. A l’alçada de Tàrrega sortireu  de l’autovia per la sortida Tàrrega centre. Passareu pel centre de la ciutat i us dirigireu per la carretera C-14 cap a Tarragona.

A uns 5 quilòmetres de Tàrrega trobareu una sortida amb els indicadors de Sant Martí de Maldà, Guimerà i Vallfogona de Riucorb. Haureu de seguir els indicadors que us portaran per la carretera L-241 al poble de Guimerà.

Arribant al poble mireu de trobar aparcament  a la mateixa carretera o passat el pont del riu Corb.

Història:

Guimerà és un dels pobles de Catalunya amb una arquitectura medieval més ben conservada. Està situat a 550 metres d’alçada i a la vesant sud d’un turó a la dreta del riu Corb. A conseqüència de la pronunciada pendent d’aquesta vesant la visió del poble des del riu és la d’un caramull de cases unes sobre les altres. 

Gràcies en aquesta peculiaritat geogràfica trobareu innumerables racons com: arcs, cases pont, porxos i una variada mostra d’elements decoratius; portalades, finestres i balcons amb sabor medieval molt adients per fer un bon reportatge fotogràfic.

 En el subsòl de la plaça Major hi ha un pou de gel de grans dimensions (no visitable).

Està provat que els inicis del poble són Ibers, ja que la torre de guaita primer edifici de Guimerà, fou construït sobre les restes d’una edificació ibera. Posteriorment es construir al voltant de la torre un Castell que fou ampliat en diverses modificacions. A pocs metres del castell es construí una església d’estil romànic.

A primers del segle XII crearen el primer carrer en direcció a ponent i l’anomenaren carrer Montserè, que feia les funcions del primer camí de ronda.

De primers del segle XIV són les portes de ponent i de llevant primers accessos d’entrada al recinte emmurallat. A partir d’aquest moment nasqué l’entramat urbanístic de Guimerà amb els carrers  de l’Estudi i de la Cendra.

Entre els segles XV i XVIII el centre del poble passà a la plaça Major iniciant així el creixement en direcció al riu. S’obriren els carrers Major, el de la Capella i el de la Goleta que juntament amb el carrer Jussà, el de les Piques i el portal de Baix formen la xarxa del nou nucli urbà.

A pocs metres de la Plaça Major en direcció al portal de Cal Coix i en el carrer Capella hi ha la capella de Sant Esteve, construïda el segle XIV i que fou l’església de l’hospital.

Visita:

La visita la podeu començar pel carrer de La Font. A uns 25 metres trobareu el carrer de la Capella, a l’esquerra hi ha la plaça Major i a la dreta l’església de Sant Esteve. 

Podeu iniciar la visita del poble per l’església de Sant Esteve i deixeu la Plaça Major pel final. Acabada la visita a l’església pugeu per les escales que haureu vist sota la casa del carrer Capella.

Al final de les escales, de bona amplada, s’accedeix al carrer la Goleta. Cal seguir a la dreta en direcció a llevant on trobareu un nou grup d’escales que porten al carrer de la Cendra. Haureu de seguir en direcció a llevant i un nou conjunt d’escales en ziga -zaga us portaran a la plaça de l’Església de Santa Maria.

A l’any 1326 s’inicià la construcció de l’actual església de Santa Maria. És de planta en forma de creu llatina. La nau central té tres voltes de creu i la tanca un absis de forma pentagonal decorat amb un retaule d’alabastre de Josep Maria Jujol. El campanar és de base quadrada i està adossat a l’esquerra de la porta d’entrada. La porta d’entrada està decorada amb quatre arquivoltes gòtiques d’arcs apuntats.

La torre de guaita és l’única construcció que queda en peu del castell de Guimerà que fou reconstruïda a mitjans del segle X. Aquests edificis tenien la funció de vigilància de la comarca i es comunicaven amb altres torres de les planes de Tàrrega i Cervera per senyals visuals. Aquestes torres foren la base dels anomenats castells de frontera, línia imaginaria que separava  les possessions de la Catalunya Nova i els musulmans.

L’accés exterior a la torre era al primer pis i solament es podia accedir per escales de corda o plegables. L’accés a les diferents plantes de la torre es devia fer per escales de fusta.

Al voltant de la torre es construí posteriorment el castell que inicialment era l’expressió més simple d’aquest tipus d’edificacions. Estava format per un edifici de plata quadrada amb murs gruixuts de caràcter defensiu. Generalment a una de les cares de l’edificació s’hi construïa una petita església romànica.

A l’actualitat una escala metàl·lica dóna accés a la porta d’entrada de la torre. Una nova escala de pedra en forma de cargol, adossada a una de les cares de la torre, us portarà fins la terrassa des d’on podreu admirar una bona panoràmica dels pobles propers i de la comarca.

Acabada la visita a la torre podeu iniciar el descens en direcció a la Plaça Major partint de la plaça de l’església en direcció a ponent pel carrer del Nord i de l’Estudi i passant pel passatge d’Angel Guimerà, el carrer de la Cendra, el carrer Major i la plaça Major.

En aquest punt hi trobareu una botiga de queviures, un forn de pa i l’Ajuntament. En el subsòl de la plaça hi ha el Pou de Gel. Una pedra rodona quasi en el centre de la plaça tanca l’accés al pou.

Gastronomia:

La cuina de la zona és la clàssica de les terres de l’interior on els productes de primera qualitat són el denominador comú de tots els plats. Us poden oferir favetes amb cansalada a la vinagreta de menta, paté i esqueixada amb romesco de Guimerà, suprema de pollastre amb rocafort, ous remenats amb gírgoles i gambes, bacallà a la crosta gratinat, etc.

Les postres les de sempre: sorbets de diferents sabors, crema catalana, pastissos i una gran varietat de gelats.

Restaurants:

Hostal Sant Jordi

Carretera de Vallfogona, 2

Tel. 973 30 33 78

Guimerà

Enllaços:

www.guimera.info





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada