dimecres, 8 de març de 2023

SANT PERE DE TORELLÓ - SANTUARI DE BELLMUNT

De Barcelona: A 89 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d’avui serà l’àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per arribar-hi haureu d’estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà l’autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d’alimentació Bonpreu i Esclat. Estigueu

atents a l'indicador d'àrea de servei, l’entrada està a uns 200 metres després del polígon industrial.

Com Arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autovia C-17 que va de Barcelona a Ripoll. Passareu per Granollers i sense deixar-la us dirigireu a Vic.

Un cop passat Vic i sense deixar la carretera C-17, passareu per Sant Hipòlit de Voltregà. A uns 5 Km de Sant Hipòlit  direcció cap a Ripoll, hi ha un desviament a la dreta que porta a Torelló.

Entrant a Torelló cal fixar-se bé en els indicadors que porten a Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló. Un cop arribat al poble de Sant Pere, i continuant pel carrer principal, trobareu en el segon o tercer carrer i a la vostra esquerra un rètol indicador  que hi diu cementiri. Deixareu el cementiri a la dreta i s'ha de continuar per una carretera de paviment una mica deficient que  porta al  Santuari de Bellmunt.

Història i Visita:

Aquesta ruta es podria classificar com  una ruta d’altura. El santuari està a 1246 metres d’alçada. Algunes de les parts més lnteressants d'aquest recorregut són les diferents vistes panoràmiques que  es veuen a mesura que es puja al santuari.

Començareu a pujar per la carretera amb una mica de cura, ja que en el recorregut segur que trobareu més d’un ciclista. La primera parada la fareu a la capella de Sant Roc, petita construcció de pedra arrebossada amb morter de calç i pintada de color rogenc.

Seguireu pujant fins arribar a una petita esplanada dedicada a l'aparcament. En aquest lloc s'ha de deixar  el cotxe i començar a peu una petita excursió d’uns 10 minuts fins el cim de la muntanya. Aquí hi ha  un edifici on estan integrats la capella del santuari, un refugi i un restaurant.

Des de l’esplanada de l'aparcament surt una carretera molt estreta que porta directament al santuari, però està reservada únicament pels vehicles que portin persones incapacitades, pel servei del refugi o pel manteniment de les antenes de comunicació que hi ha en un petit turó al costat de l’esplanada del santuari.

La primera menció escrita de l’ermita de la Mare de Déu de Bellmunt data de principis de l’any 1200, suposadament construïda sobre les restes  del castell de Sa Reganyada. Molt ha plogut des de llavors i l’edifici del santuari ha sofert varies ampliacions i reformes.

Al llarg dels anys el conjunt arquitectònic ha patit moltes agressions, incendis, inclemències del temps com fortes tempestes i llamps, a causa d'estar situat a més de 1200 metres d’alçada. 

L’edifici on es troba l’ermita té dos nivells. En el primer, desprès de pujar per unes escales, hi trobareu un bar-restaurant que té servei d’esmorzars i dinars. Pujareu un altre tram d’escales i s'accedeix a una terrassa d’uns 30 metres quadrats, des d’on podreu admirar una de les panoràmiques més boniques dels Pirineus, la plana de Vic, el Lluçanès i les serres de  Puig D’estela, Puigsacalm, Santa Magdalena i Milany. 

A un dels extrems de la terrassa hi ha la porta d’accés a l’ermita de la Mare de Déu de Bellmunt, d’una decoració molt senzilla.

Després de visitar-la, podreu arribar-vos per un caminet costerut fins les antenes de comunicació, des d’on  podreu tenir una perspectiva més amplia del conjunt arquitectònic del santuari. 

Si després de la visita al santuari si encara us queda temps per l’hora de dinar, podríeu anar a Sant Vicenç de Torelló i visitar l’església romànica del poble, construïda a finals del segle XI. A la dreta de l’absis s’hi construí la torre del campanar, de base quadrada i tres pisos d’alçada.

Gastronomia:

La gastronomia de les terres de l’interior de Catalunya tenen totes un denominador comú de plats que incorporen la carn de porc i vedella com element principal. Cal destacar-ne alguns dels més típics: les galtes de porc guisades  o a la brasa, els peus de porc guisats amb bolets, la sopa de caldo i la carn d’olla, la vedella amb bolets, l’espatlla de xai al forn, taules d’embotits i amanides.

Postres casolanes i les postres de músic, a la majoria de les cartes.

Restaurants:

Com sempre, us recomano que encarregueu taula.

El Molí

Camí de Vilardell s/n

Tel. 93 859 05 53

Sant Viçens de Torelló


Fonda Vilaseca

Colònia de Vila-seca, 12

Tel. 93 859 11 25

Sant Viçens de Torelló


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada