dimecres, 15 de març de 2023

ELS CINGLES DE TAVERTET

De Barcelona: A 108 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d’avui serà l’àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per arribar-hi haureu d’estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà l’autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d’alimentació Bonpreu i Esclat. Estigueu

atents a l'indicador d'àrea de servei, l’entrada està a uns 200 metres després del polígon industrial.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autovia C-17 en direcció cap a Granollers i Vic. Passareu per Aiguafreda i Tona. Arribant a Vic s'ha d'enllaçar amb l’eix transversal C-25 en direcció  cap a Girona. Heu de deixar la C-25 per la sortida de Roda de Ter i  us dirigireu a L’Esquirol passant per Roda de Ter. Entrareu al poble i seguireu els rètols que us portaran a Tavertet.

L’únic accés a Tavertet és la carretera BV-5207 que comença a L’Esquirol i després de fer uns 13 quilòmetres arribareu a una petita esplanada que s’utilitza com a aparcament pels visitants del poble.

Història i Visita:

El riu Ter, el pantà de Sau i el de Susqueda, separen les serres de Collsacabra i les Guilleries.

A la serra de Collsacabra s’hi troben els pobles més emblemàtics del prepirineu: Cantonigròs, Rupit i Pruit, El Far i Tavertet.

La història de Tavertet està documentada des de finals del segle IX, moment en què la zona començà a repoblar-se. De mica en mica la població  va anar creixent fins que,  a mitjans del segle XIV, la pesta negra minvà considerablement els habitants. Després d’aquest fet dramàtic el cens demogràfic augmentà molt lentament. En aquella època l’economia de la contrada estava dedicada principalment al conreu i a la ramaderia.

De nou un fet trasbalsà  la població, la revolució industrial de finals del segle XIX i molta gent marxà per establir-se a les diferents  zones industrials de Catalunya. A l'actualitat la població de Tavertet no arriba als 140 habitants i la majoria de les cases han estat restaurades o construïdes baix unes normes molt estrictes de l’Ajuntament. Estan dedicades  a segones residències i al turisme rural.

Tavertet està situat al cim dels anomenats cingles de Tavertet, a 420 metres d’alçada del pantà de Sau. Per la seva situació, el sender de llarg recorregut GR-2 passa pel poble, motiu pel qual és punt de sortida de nombroses excursions a peu per la zona, fet que ha aprofitat Tavertet i la majoria dels pobles dels voltants per promocionar-se com a destinació turística de muntanya i senderisme.

A pocs metres de l’aparcament hi ha un centre d’informació on podreu recollir documentació dels llocs d’interès turístic i de rutes de senderisme. 

La sortida d'avui és una de les excursions més populars, té una durada de 2 hores entre l’anada i la tornada. Es tracte d’un recorregut molt planer que el pot fer tota la família. 

Abans de començar a caminar en direcció al mirador del castell, podeu fer un recorregut pels 4 carrers del poble, declarat per la Generalitat de Catalunya com a “Bé d’Interès Cultural”.  Enfront de l'Hostal Can Nogué hi ha l’església de Sant Cristòfol, un edifici d’estil romànic del segle XI. En el pas del temps ha sofert diverses modificacions, s’hi va afegir la sagristia, una capella i el campanar fortificat amb una finestra en forma de creu a la part alta. La porta d’entrada està a un costat de l’edifici.

A la part del darrera de l'església, on està l'absis, hi ha un mirador des d’on podreu gaudir de la fantàstica vista del pantà de Sau.

A continuació  cal seguir pel carrer de Sau on hi trobareu a la planta baixa d'una de les cases un museu, molt curiós, de tots tipus d’estris casolans i andròmines. Després de la visita cal seguir  pel mateix carrer i  sortir del poble en direcció al Mirador del Castell.

La pista forestal que porta al mirador comença a l’esquerra, al  final d’una esplanada bastant ampla. Després d’uns 3/4 d’hora de caminada, divisareu al front d'una llarga recta del camí una masia. El camí gira a l’esquerra i en 10 minuts més arribareu al Mirador del Castell. Un parell de bancs per descansar i un plafó d’orientació us ajudaran a gaudir de les vistes panoràmiques de les Guilleries i el pantà de Sau.

Després de contemplar les vistes refareu el camí per tornar a Tavertet.


Gastronomia:

La cuina d’aquestes comarques és la clàssica de la Catalunya Central, feta amb productes de l’horta i animals de corral.

Es poden destacar les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i de vedella i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són  d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.Restaurants:

Hostal Can Nogué

Tel. 938 565 251

Can Miquel

Tel. 938 565 083

Can Baumes

Tel. 938 565 207

Enllaços:

www.tavertet.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada