dimecres, 1 de març de 2023

CASTELL D'HOSTALRIC


                                                                           De Barcelona: A 60 Km

Punt de trobada:

El punt de trobada d’aquesta excursió serà a l’àrea de servei del Montseny, situada a uns 5 quilòmetres abans de la sortida 11, Sant Celoni-Montseny.

Com arribar-hi:

Per arribar al poble d’Hostalric i a la vegada al castell haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Cal deixar la via rapida per la sortida 10, destinació Hostalric i Blanes.

Haureu de dirigir-vos a Hostalric Centre per l'avinguda Coronel Estrada, fins arribar a la Plaça dels Bous. Aquesta plaça està habilitada per aparcament, lloc on haureu de deixar el vostre vehicle.

Dels dos extrems de la plaça surten el carrer Major i el carrer Ravalet. Començareu a caminar per aquest últim carrer fins arribar a l’edifici de l'Ajuntament, no teniu pèrdua, enfront de la porta i en el costat dret del carrer hi ha la Torre dels Frares.

En el patí interior de l'Ajuntament trobareu l'Oficina de Turisme on us donaran tota la informació necessària per fer la visita del castell i de la muralla.

Història:

El poble d'Hostalric està situat sobre d’un turó de roca basàltica de 186 metres d’alçada sobre el nivell del mar i al costat esquerra de la llera del riu Tordera. El castell fou construït sobre les restes d’un assentament iber. 

Des de ben antic la situació geogràfica del castell permetia el control de les vies de comunicació entre els pobles de l’interior i la costa. Una de les vies més importants era l’anomenada pels romans Via Augusta que comunicava Girona amb Barcelona i  Tarragona. A l’actualitat l’autopista AP-7 segueix en molts trams aquesta famosa ruta. 

La primera dada documentada del castell d’Hostalric és de l’any 1106, en la que es fa referencia del jurament de fidelitat del vescomte de Cabrera a Ramon Berenguer III de Barcelona.

Els vescomtes de Cabrera eren els propietaris del castell d'Hostalric juntament amb els castells de Blanes i Montsoriu, aconseguint així un extens domini de terres que abastava des de la costa al sud, les planes de la Selva a l'est, les terres de la Vall del riu Tordera a ponent i les terres dels pobles de la falda del Montseny al nord.

Hostalric guanyà rellevància política i econòmica en el moment en què els vescomtes varen fer del poble el centre administratiu de totes les seves terres. 

A causa de la situació geogràfica i el valor militar del turó, el castell s'implicà en quasi totes les guerres importants de l’edat mitjana. Va participar a l’any 1640 a la guerra contra el rei Felip IV. També participà a la guerra de successió de Felip V i a la guerra de la Independència contra l’exèrcit francès.

Visita:

A l'oficina de turisme podreu contractar la visita autoguiada al castell. Us facilitaran una clau per obrir i tancar les diverses portes que anireu trobant al llarg del recorregut per l'interior del castell. També us donaran un fulletó on trobareu les explicacions detallades dels diferents punts interessants del recorregut i un distintiu turístic que haureu de deixar en el vehicle per no pagar l’aparcament.

Abans de marxar de l’Oficina de Turisme pregunteu pels horaris de visita de la Torre dels Frares que està enfront de l’Ajuntament. Amb tota la documentació i la clau del castell haureu d'iniciar la caminada retornant a la Plaça dels Bous. A l'altre extrem de la plaça hi trobareu el carrer Major i per aquest carrer s'ha d'iniciar la pujada en direcció al castell.

Passada la Plaça de la Vila trobareu a la dreta una reixa que dóna accés a quatre torres:  la torre de Barcelona, la torre d'Ararà, la torre de Tuïes Negres i la torre d’en Cais. Podreu accedir a les quatre pel passeig de guaita recentment restaurat i fer una ullada pels merlets a la banda baixa de la muralla.

Acabada la visita a les torres de la muralla seguireu caminant pel carrer Major en direcció al Portal de Barcelona, haureu de sortir del recinte emmurallat i continuar per la Via Romana fins arribar al punt d’inici de la visita guiada i porta d’entrada al castell. Tot el circuït fins arribar al castell està molt ben indicat en el mapa que us hauran donat a l'Oficina de Turisme. 

Haureu de pujar per unes escales fetes en  un terraplè que us portaran directament a l’entrada subterrània del castell. Aquesta entrada està guardada per una porta reixada de ferro que s'ha d’obrir amb la clau proporcionada per l'Oficina de Turisme.

Ara és el moment de començar a gaudir de la visita al castell d’Hostalric i seguir amb molta atenció les explicacions del fulletó informatiu. Començareu a veure la cisterna, el fossat, el portal de carros, el cos de guàrdia, el semibaluard de contraguàrdia, el baluard del polvorí, etc.

No deixeu de seguir les recomanacions del fulletó, apagant i encenent els llums o obrin i tancant les portes a mida que anireu  passant per les diferents estances.

Gastronomia:

L’oferta gastronòmica de la zona és molt variada, però sempre sobre la base de la típica cuina de les terres de l’interior de Catalunya amb tocs de cuina moderna.  Diversos plats com: amanides tèbies, coca de bolets de temporada, civet de porc senglar, cargols a la llauna, peus de porc i, a l’hivern, calçotades, poden fer de la trobada amb els amics o la família al voltant de la taula una reunió gastronòmica.

Restaurants:

La Fortalesa

Tel. 972 864 122

Castell d’Hostalric

Enllaços:

www.hostalric.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada