De Barcelona: A 52 Quilòmetres
Punt de trobada:
Aparcament del cremallera de Montserrat a Monistrol de Montserrat.
Com arribar-hi:
Hi ha dos opcions
a) Sortida de Barcelona per la Diagonal. a l’alçada de Sant Feliu de Llobregat us desviareu a la dreta per agafar l'autovia A-2 direcció cap a Lleida. Passareu per Sant Andreu de la Barca i Martorell. A uns 5 Km arribareu a la sortida d’Abrera on s'empalma amb la carretera C-55 direcció cap a Monistrol de Montserrat i Manresa.
Quan arribeu al poble de Monistrol us dirigireu a l’estació del tren cremallera, suficientment ben indicat per no perdre's. Haureu d'aparcar el cotxe i comprar els bitllets per pujar amb el tren cremallera fins al Monestir de Montserrat.
b) L’altre opció per arribar a l’estació del tren cremallera i possiblement la més divertida és la següent.
Agafar el transport públic, metro o autobús, per anar a l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la Pl. d’Espanya de Barcelona. Allí agafareu el tren fins a Monistrol de Montserrat, i en la mateixa andana de l’estació fareu el canvi al tren cremallera.
Visita:
El recorregut del cremallera pel costat nord-est de la muntanya farà que descobriu un paisatge i vistes panoràmiques diferents de la Vall del Llobregat.
El tren us deixarà enfront de les escales que porten a la plaça Abad Oliva. Deixareu per a la tarda la visita al recinte religiós i anireu directament a l’estació del funicular que puja a Sant Joan.
El funicular de Sant Joan salva un desnivell d’uns 200 metres per arribar a l’estació superior o Pla de les Taràntules, punt de partida de nombroses excursions.
Abans de començar el recorregut fins a Sant Jeroni s'ha de visitar el centre d’informació del Patronat de la Muntanya de Montserrat, situat en un local sobre l’estació del funicular, on hi ha una petita botiga de venda de records, guies d’excursions i una exposició de fotografies i mapes topogràfics de la muntanya de Montserrat.
El camí a Sant Jeroni comença sota les escales que porten al centre d’informació. A pocs metres de l’inici podreu admirar una bonica panoràmica del monestir.
L’itinerari no té cap dificultat i els primers 500 metres voreja la muntanya per un camí menjat a la roca. Té una amplada d’un metre i està protegit per una barana de cable i pilastres de ferro.
Després d’uns ¾ d’hora de caminada arribareu a l’ermita de Sant Jeroni. Aquí el camí comença a ser més costerut. A pocs metres hi ha les escales que porten directament al mirador de Sant Jeroni, el punt més alt de la muntanya de Montserrat de 1270 metres. La panoràmica és excepcional i en un dia molt clar podreu veure els Pirineus, les comarques de l’Anoia, el Baix Llobregat, el Berguedà, Osona i, fins i tot, el perfil de Mallorca.
La tornada la fareu pel mateix camí, però passada l’ermita de Sant Jeroni i a uns 200 metres, trobareu una cruïlla de camins, en la qual hi ha un pal senyalitzador d’itineraris de muntanya. Seguireu el trencall de l’esquerra que fa baixada, per arribar al monestir. Si continuéssiu recte tornarieu al Pla de les Taràntules.
En aquest punt el camí comença a baixar per un corriol on la frondosa vegetació recorda el bosc mediterrani, amb alzines, pins i falgueres. Durant uns 15 minuts el recorregut passa pel costat nord de la muntanya fins travessar un rierol.
Segueix una petita pujada i després un tram més planer fins arribar al pas dels Francesos on comencen les d’escales. A partir d’aquest punt el camí no deixa de baixar i diferents trams d’escales ens portaran fins la plaça de les pageses.
Pel camí deixareu algunes cruïlles que porten a les ermites més properes al Monestir. El temps de durada de l’excursió és d’unes 2 hores.
Després de dinar no deixeu de visitar el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat i si encara us queda temps es pot fer una visita al museu. És un excel·lent espai inaugurat l’any 1996. Consta de sis parts clarament definides on podreu admirar valuoses obres d’art, des de la més antiga, un sarcòfag egipci del segle XXII a C, a la més recent, una escultura de Josep M. Subirats de l’any 2001. També trobareu una extensa col·lecció d’orfebreria, pintures dels s. XIII al XVII, i del s. XIX al XX, entre les que podem destacar obres de Santiago Rusiñol, Cases, Nonell, Picasso, Dalí, etc.
Gastronomia:
Per dinar a Montserrat no hi ha cap problema. És recomanable el restaurant que està enfront de l’estació del tren cremallera i sota de la plaça de l'Abat Oliva. Es tracte d’un Self-Servis on trovareu els típics plats d'aquests tipus de restaurants: amanides, macarrons, botifarra amb mongetes, carns rostides i a la planxa, guarnicions variades, begudes i cafè.
Enllaços:
www.abadiamontserrat.net
www.ccbages.cat
www.parcsdecatalunya.net
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada