dimecres, 11 de gener de 2023

SANT MARTÍ DEL MONTNEGRE

De Barcelona: A 62 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb els amics o la família pot ser a l’àrea de servei del Montseny de l’autopista AP-7, situada a l’alçada de Llinars del Vallès desprès de passar Granollers.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i dirigir-vos cap a Girona. A uns 5 quilòmetres desprès de passar l’àrea de servei del Montseny trobareu la sortida 11 que dóna accés a Sant Celoni. S'ha de deixar l’autopista per aquesta sortida. 

Després us dirigireu a Sant Celoni i sense deixar la carretera nacional C-35 us seguireu cap a Hostalric. A la sortida del poble de Sant Celoni haureu d’estar atens per localitzar a la dreta l'edifici dels Bombers de la Generalitat. 

A poca distancia d'aquest edifici un desviament a la dreta us portarà al pont que passa per sobra de l’autopista que condueix directament a una urbanització. Sense deixar el carrer principal i vigilant els indicadors de Sant Martí del Montnegre, enllaçareu amb una pista forestal. Després de fer uns 5 quilòmetres s'arriba al cim del massís del Montnegre on hi ha  l’ermita de Sant Martí i el restaurant on dinareu.

Història:

La serralada del litoral és l’accident geogràfic que separa les comarques del Maresme a la costa i el Vallès Oriental junt amb la Selva a l’interior. Dins d’aquest entorn geogràfic  s'ha de situar el Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

A causa de la particularitat de la meteorologia, situació geogràfica i a la facilitat en trobar aigua, aquesta zona ja va està poblada des de ben antic. Dels seus primers habitants ens queden restes com: el dolmen de  la Pedra Gentil al terme de Vallgorguina, la Roca d’en Toni a Vilassar  de Dalt o les restes d’un poblat Ibèric a la Cadira del bisbe de Premià de Dalt.

La climatologia de la serralada té dos trets diferencials molt interessants. La vessant sud del massís té un clima clarament Mediterrani de temperatures suaus, pluges puntuals i fortes, i humitat nocturna. La vessant nord orientada al Montseny té un clima continental i pluges més continuades i no tan fortes.

Aquests dos tipus de climes propiciaren l'abundància vegetal i a la vegada l’establiment de colònies humanes. Aquestes estaven representades per les 200 masies que van arribar a establir-se dins de l’actual Parc Natural del Montnegre i el Corredor on abundaren les terres de conreu, abandonades en part a partir dels anys 50.

Tot i la poca distància que hi ha entre Barcelona i la Serralada del Litoral aquesta és la gran desconeguda de la gent. Espessos boscos d’alzines, castanyers i pins pinyoners, cobreixen la superfície dels turons i muntanyes. 

Visita:

A causa de l’extensió del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, s'ha de dividir la seva superfície en 3 espais ben definits. A llevant el santuari de Sant Martí de Montnegre prop de Sant Celoni que està situat a 650 metres d’alçada. Al centre el Santuari del Corredor tocant a Vallgorguina situat a 650 metres d’alçada. A ponent  Sant Mateu a tocar de Premià de Dalt, situat a 500 metres d’alçada.

Avui us portaré al Santuari de Sant Martí del Montnegre. Aquesta ermita pertany als Caputxins d’Arenys de Mar i és lloc de recolliment i silenci d’aquesta comunitat.

Geogràficament està quasi el centre del massís del Montnegre i a molt poca distància del cim més alt, el Turó Gros de 755 metres d’alçada. També és punt de pas de la majoria d’excursions que surten de Sant Celoni, Tordera, Pineda de Mar, Hortsavinya i altres pobles dels voltants.

L’ermita està dins d’un recinte tancat. Per accedir-hi haureu de passar per una porta de la tanca  que rodeja el recinte. En el costat esquerra trobareu un edifici de planta baixa i pis on els frares fan l’estada de recolliment.

Aquest espai està obert a tots els cristians que vulguin passar uns dies d’oració i recolliment. Per accedir en aquest servei cal posar-se en contacte amb el convent d’Arenys de Mar,  trucant  al tel. 93 792 06 41.

La casa disposa de 10 places totes amb habitació individual. Els interessats hauran de portar sac de dormir i llençols. Podran disposar de cuina.

Passat aquest edifici i desprès de pujar per una escalinata de 6 graons s'accedeix a la petita plaça mirador on hi ha la porta principal de l’ermita i des d‘on  gaudireu de la magnífica vista del Montseny i rodalies.

En el cas d’interessar-vos, els frares fan una missa cada diumenge a les 12 h. A pocs metres del centre religiós trobareu el restaurant de Sant Martí del Montnegre. És una masia típica de la zona que està restaurada i adaptada per aquest objectiu. Disposa d’un ampli espai d’aparcament i la capacitat del restaurant és d’unes 60 places. Com sempre és recomanable reservar taula per dinar, ja que el nucli urbà més pròxim està una mica allunyat.

Des d’aquest punt podreu arribar-vos a l’ermita de Santa Maria del Montnegre, sols haureu de seguir els indicadors. Després de 1/2 h de caminada per una pista forestal en molt bon estat, arribareu al vostre destí.

Gastronomia:

La cuina d’aquesta zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l’horta i animals de corral.

Cal destacar les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i vedella, i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. Una de les especialitats de la casa és els calamars farcits de botifarra. També són  d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.

Restaurants:

Sant Martí del Montnegre

Camí de Sant Celoni, s/n

Tel. 93 744 01 40

Mòbil. 678 427 781

Enllaços:

www.caputxins.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada