dimecres, 18 de gener de 2023

SANT HILARI SACALM


De Barcelona:
 
A 85 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb els amics o la família serà a l’àrea de servei del Montseny que està a l’autopista AP-7, a l’alçada de Llinars del Vallès després de passar el peatge de Granollers.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i agafar-la en direcció cap a Girona. A uns 5 quilòmetres després de passar l’àrea de servei del Montseny hi ha la sortida 11 que dóna accés a Sant Celoni. S'ha de deixar l’autopista en aquest punt i després del peatge us dirigireu a Sant Celoni. Sense deixar la carretera nacional C-35 el poble queda a l'esquerra i seguireu fins arribar a la Batllòria. Aquí haureu d’estar atens al desviament que porta als pobles de Breda i Arbúcies per la carretera GI-552. Després de passar aquest últim poble i de fer 10 quilòmetres per una carretera en bon estat, però amb algunes corbes, arribareu al poble de Sant Hilari Sacalm.

Història:

El poble de Sant Hilari està situat en el cor de l’imponent massís de Les Guilleries. Té una població de 6.000 habitants i és el municipi més poblat de la zona i a la vegada un dels més extensos.

Les primeres notícies que es tenen del nucli de població de Sant Hilari són de finals del segle X. A partir d’aquest moment el poble passà per diferents etapes de creixement, fins que a mitjans del segle XIX començà a desenvolupar-se, a la Catalunya de l’època, la cultura dels balnearis i les aigües termals i curatives. 

És just a partir d'aquest moment quan Sant Hilari començà a explotar les aigües minerals que brollen d’una multitud de fonts que té el municipi, com a conseqüència de la situació geogràfica i característiques geològiques del massís de Les Guilleries.

Però, el desenvolupament econòmic del poble no depenia solament de l’aigua, ja que  una important industria relacionada amb el món de la fusta, com són les explotacions forestals i la torneria, contribuïren en gran manera, fins els nostres dies, a l’expansió econòmica del poble.

A l’actualitat l’explotació de les aigües minerals està encapçalada per la marca Font Vella, la primera marca a nivell espanyol. A la vegada la indústria de la fusta segueix mantenint el seu nivell de producció. Per altra banda l’hoteleria  i el turisme, en decadència des de principis dels anys 70, comencen a tenir un nou impuls. Avui Sant Hilari disposa d’una oferta hotelera molt interessant amb dos Hotels, un Balneari, tres Hostals i cinc Cases Rurals.

Visita:

La ruta turística  d’avui consistirà a visitar algunes de les fonts de les moltes que hi ha a Sant Hilari. Just a l’entrada del poble trobareu l’indicador de la Font del Ferro. Sols haureu de seguir els indicadors, està en el centre d’una petita plaça rodejada de frondosos arbres. Per accedir al brollador s’ha de baixar per unes escales. En el centre del recinte de la font hi ha una paret de pedra amb un rètol a la part superior que hi diu “Font del Ferro”. Arran de terra una canonada de ferro deixa sortir l’aigua. Proveu-la i entendreu el motiu del seu nom.

Després d’aquest primer tast d’aigua s'ha de pujar novament al cotxe i sense deixar el carrer principal enllaçar amb la carretera GI-542. A uns 2 quilòmetres s'arriba al Balneari de la  “Font Picant”.

Passada la porta d’entrada queda a l’esquerra l’edifici de serveis. A pocs metres trobareu l’aparcament rodejat d’espessa vegetació. En el centre d’aquest espai enjardinat hi ha alguns arbres centenaris que donen ombra a la reduïda plaça. En un extrem està l’edifici del Balneari. 

A l’aparcament hi ha un arbre amb un rètol que indica el recorregut per  visitar les diferents fonts del recinte.

En un costat de la plaça una porta oberta a una paret de xiprers dóna accés a un camí que voreja un rierol. A 30 metres trobareu la font de Sant Josep emmarcada dins d’un entorn ombrívol. 

El conjunt arquitectònic que decora la paret de la font, format per columnes amb pedestals i capitells d’estil romàntic, us transportarà a principis del segle XX. A dreta i esquerra del brollador uns forats de 20x20 cm estan destinats per guardar-hi els gots dels visitants assidus a la font.

Després de fer unes fotos cal tornar a la plaça de l'aparcament i continuar el recorregut de les fonts. Passareu pel costat esquerra del Balneari fins localitzar la font de Santa Escolàstica. Haureu de baixar dos trams d’escales per arribar a la font. 

El brollador està a l’interior d’una petita mina. A l’exterior hi ha un banc per seure. Després de deixar el recinte de la font i de fer una passejada per l’entorn del Balneari és el moment de tornar al poble de Sant Hilari. 

Com a la majoria dels pobles és imprescindible fer una passejada sense presa pel nucli antic. Acabat el passeig podeu arribar-vos al brollador de la Font Vella, sols haureu de seguir els rètols indicadors. A l’extrem nord de la planta embotelladora d’aigua hi ha una font oberta al públic. Com gairebé a totes les fonts del poble, aquesta està instal·lada en un frontal de pedra. Per accedir al brollador també haureu de baixar per un tram d’escales. Sovint s'hi troben alguns veïns del poble omplin garrafes d’aigua.

Gastronomia:

La cuina d’aquesta zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l’horta i animals de corral.

Podem destacar-ne les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i vedella i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.

Restaurants:

Fonda Rita

Dr. Morales, 17-32

Tel. 972 86 80 09

Enllaços:

www.turisme.santhilari.net


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada