dimecres, 16 de novembre de 2022

CASTELLS DE MONTCLAR I MONTSONÍS


De Barcelona:
A 140 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'antiga àrea de servei de la Panadella. Haureu de sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533. Podreu triar entre els dos Restaurants que hi ha,  per  fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge sortireu de la via ràpida per anar a La Panadella i esmorzar.

Un cop amb la panxa plena seguireu camí per la A-2 en direcció cap a  Lleida. A l’alçada de Tàrrega sortireu  de l’autovia per agafar la comarcal CAP-14 direcció cap a  Agramunt i Artesa de Segre. A uns 7,5 Km després d’Agramunt hi ha  un desviament a l’esquerra que us portarà al poble de Montclar.

Un cop feta la visita del castell  haureu de tornar a la C-14 per dirigir-vos al Castell de Montsonís que està a 2 Km d'Artesa de Segre. Sols cal seguir els indicadors.

Castell de Montclar la Història i la Visita:

Segons les dades que es tenen, el Castell de Montclar es construí sobre les restes d’una torre de defensa Romana.  En els seus inicis  el castell i les seves terres varen estar en mans dels àrabs fins a la reconquesta.

Com a la majoria dels castells, la torre de l’homenatge era la base des d’on es començaven a construir les diferents parts dels edificis defensius. Posteriorment, com també passava a la majoria dels castells, aquests edificis es transformaven en  residències dels nobles i senyors feudals. Als voltants s’instal·laven els camperols que treballaven a les terres arrendades al senyor del castell a canvi de protecció. 

A Montclar s’han fet diferents restauracions des del 1635 any de la construcció fins  l’ultima de l’any 1970, moment en el que obté l’aspecte actual. 

Segons els historiadors les primeres referències que es tenen del castell són de l’any 981. És el més antic i probablement el més important de la zona. 

Després de la reconquesta el primer propietari senyor de Montclar va ser Arnau Mir un dels principals colonitzadors de les actuals terres de Lleida.

Posteriorment seguint les normes establertes per la noblesa de l’època, diferents unions matrimonials varen fer que el castell passés per les mans de famílies com els Ponç, els Cabrera, els Ribelles, els Despujol i els de Miguel, aquests últims actuals propietaris des de 1986. Aquesta saga familiar prové del Baix Empordà on hi tenien diferents castells, entre ells el de Pùbol.

L’època de major esplendor i riquesa del castell de Montclar fou amb la família dels Ribelles, que aconseguiren unir les propietats dels castells de Montclar i Montsonís.

La visita al castell és guiada i els diumenges al matí comença  a les 11, 12 i  13 hores.  Les primeres que donen la benvinguda són dues armadures. Pujareu per les escales principals i podreu visitar la biblioteca, el gran saló, el menjador, la terrassa on hi ha un pou de recollida d’aigües atribuït als àrabs, la presó, la cotxera i el celler. El recorregut és molt distret.

Castell de Montsonís la Història i la Visita:

Durant la reconquesta i per assegurar les terres conquerides als musulmans, el Comte d’Urgell ordenà construir el castell de Montsonís i afavorir així la colonització de la zona per cristians vinguts de la Catalunya Vella, especialment de la Cerdanya.

Tot seguint la línia divisòria entre la Catalunya Vella i la Nova un seguit de castells com el de Montsonís, Mur, Montclar, Florejacs, etc., defensaren durant 125 anys la frontera fins la conquesta de Lleida l’any 1149.

El Castell de Montsonís és propietat dels Barons d’Albi. Des dels seus inicis,  la bandera de la família oneja a la torre de l’homenatge com indicador de castell habitat. A sobre de la porta d’entrada hi ha l’escut heràldic que està coronat per  un cap de guerrer. Aquest distintiu representa el poder polític i jurídic del Baró a la zona d'influència del castell.

A l'iniciar la visita guiada al castell el primer que trobareu són dues armadures que donen la benvinguda. Una escalinata porta a la planta baixa. A la dreta del vestíbul una porta dóna accés a la sala dels avantpassats. A partir d’aquest punt comença realment la visita. Feu molta atenció a les explicacions de la guia per no perdre cap detall. Passareu pel menjador, la capella, diversos dormitoris, la cuina, la sala del cos de guàrdia, la bodega i la torre de l'homenatge, des d’on podreu admirar les terres que controlava el castell.

Gastronomia:

La cuina d’aquestes comarques és la clàssica de la Catalunya Central, feta amb productes de l’horta i animals de corral.

Es poden destacar les amanides, els embotits, les carns a la brasa, els guisats de porc i de vedella i l'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són  d’esmentar les postres casolanes i una amplia carta de gelats.

Restaurants:

A Montsonís trobareu el restaurant

El Celler de l’Arnau 

Tel. 973 401 118 

Enllaços:

www.castellsdelleida.com
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada