dimecres, 2 de novembre de 2022

CASTELL DE PÚBOL


D
e Barcelona: A 120 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva que està a  l'autopista AP-7,  1 Km abans de la sortida 9 que porta a Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Passat Girona haureu de deixar l’autopista  per la sortida 6. Després del peatge s'ha d'enllaçar amb la carretera C-66 en direcció cap a La Bisbal i Palafrugell.

Passareu pels pobles de Celrà, Bordils i Flaçà. A uns  2 ½ Km de Flaçà en direcció cap a  La Bisbal, hi ha un desviament a la dreta que porta al poble de La Pera. A partir d’aquest punt no perdeu de vista els indicadors que porten a Púbol.

Història:

Les primeres dades escrites que fan referència al poble de La Pera són de finals del segle X, aquestes confirmen que el poble estava sota protecció del monestir de Santa Maria de Ripoll. Posteriorment a principis del segle XI el nucli de Púbol és esmentat en una butlla del Papa Benet VIII, la qual confirmava la propietat del castell i de l’església al monestir de Sant Esteve de Banyoles.

A partir del segle XI i fins principis del segle XIV les terres de La Pera i Púbol passaren per diferents propietaris, un dels últims fou la casa de Llers. En el segle XIV la Batllia de la Pera incorporà dins el seu municipi els nuclis de Pedrinyà i Caçà de Pelràs.

Paral·lelament la Baronia de Púbol passà per diferents propietaris i cognoms familiars, fins els de Miguel, últim Baró de Púbol. El 1968 Salvador Dalí comprà el castell per regalar-l’hi a la seva esposa Gala.

Visita: 

El castell de Púbol és d’estil Gòtic Renaixentista. Està adossat a l’església de Sant Pere que fou construïda el segle XIV. Les primeres referències que es tenen del castell són de l'any 1017. Al llarg dels temps s’han fet moltes modificacions i reformes estructurals. Una de les últimes fou la que realitzà durant tot l’any 1968 el mestre d’obres Emili Puignau, segons les idees de Salvador Dalí.

El jardí és un dels espais més interessant del castell. Dalí va fer construir una piscina en un dels extrems,  on l’aigua brolla per la boca d’un enorme peix, envoltat per una dotzena de busts de Richard Wagner i dues figures femenines d’estil grec de quasi 2 metres d’alçada. En una zona del jardí hi ha unes escultures que representen uns elefants de llargues potes, dissenyats per Salvador Dalí.

Dins del castell la resta de dependències tenen un especial encant, gràcies al disseny del geni de Figueres. Són d’especial rellevància l’antiga cuina transformada en tocador, dues escalfapanxes, diverses pintures i pantalles de TV repartides pel conjunt de l’edifici.

No deixeu de visitar el garatge on hi ha el cotxe Càdillac amb el que Gala va ser traslladada des de Pot Lligat a Púbol per a ser enterrada. Gala morí a Port Lligat  el 10 de Juny de 1982 a  l'edat de 88 anys.

Salvador Dalí quan portava 2 anys vivint a Púbol fou traslladat a l’hospital de Figueres, per curar-li les ferides produïdes en un incendi fortuït a la seva habitació. Després passà a viure a la  Torre Galatea de Figueres, on va morí el 1989.

Gastronomia:

A causa de la seva variada geografia, la cuina Empordanesa disposa d’una gran varietat de productes: els peixos de la costa, les fruites i hortalisses de les planes del prelitoral, les carns, els embotits i els productes làctics de l’interior.

Gràcies a això, els restaurants de l’Empordà ofereixen plats tan saborosos com:

 -Suquet de peix i  graellades

 -L’arròs negre o a la cassola

 -Sèpia amb pèsols

 -Pollastre amb escamarlans

 -Amanides i escalivades

Segur que cada contrada, poble o restaurant us sorprendrà en tot moment amb exquisits plats de creació pròpia.

Restaurants:

Atès l’amplia oferta de restaurants, sols us en recomanaré un parell, situats a les zones de Púbol i Monells.

Can Bosch

Fora Muralla, 5

Tel. 972 488 357

Púbol 

L’Hort del Rector

Església, 2

Tel. 972 630 396

Monells


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada