dimecres, 9 de novembre de 2022

CASTELL DE PERALADA


De Barcelona:
 
A 145 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada amb la família o els amics serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva de l'autopista AP-7, a 1 Km abans de la sortida de Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a la Jonquera. A l'alçada de Borrassà deixareu l’autopista per la sortida 4. Enllaçareu amb la carretera nacional A-2 direcció cap a Figueres. Després d’uns 7 Km s'arriba a Figueres. Deixareu a la dreta un desviament que porta a Castelló d’Empúries i Roses i continuar per la A-2. Aproximadament a 1 km d’aquesta sortida en trobareu un altre que porta a Llançà. S'ha de seguir per aquesta carretera N-260 i a pocs minuts trobareu una desviació a la dreta que porta a Peralada.

Arribant a Peralada els jardins del castell queden a la vostra esquerra, separats de la carretera per un mur de pedra d’uns 2,50 metres d’alçada. Seguireu el mur i al final  hi ha una cruïlla amb el Carrer Sant Joan. A partir d’aquest moment ja podreu començar a buscar lloc per aparcar el cotxe, als espais que estan habilitats per deixar-los.

Història:

El poble de Peralada està situat sobre un turó de poca alçada, però suficient per poder controlar part de la plana de l'Alt Empordà. La humanització de la zona ve de molt antic, segons es  dedueix per les restes  arqueològiques que s'hi han trobat.

Les primeres notícies escrites que es tenen de les sagues familiars que varen dominar la zona, són de principis del segle XI, quan Berenguer, segon fill dels comtes d’Empúries, inicià la saga dels vescomtes de Peralada. Més tard serà la família dels Rocabertí la que es farà càrrec del vescomtat fins que, després de 8 segles d'estar en mans de la família Rocabertí, l’any 1899 l’heretat passà a mans d’en Joan Miquel de Sureda.

L’any 1923 el financer barceloní Miquel Mateu i Pla comprà el castell i començà la restauració.

Visita:

Dins del recinte del conjunt monumental del castell de Peralada, s'han de diferenciar dos espais completament diferents.

El primer, és el castell amb una important façana i dues torres rodones d’origen medieval  d’estil renaixentista. A l’actualitat està molt reformat. A l’interior hi ha instal·lat un hotel i un casino.

Un segon recinte arquitectònic compte amb diverses dependències. Una d’elles és el convent del Carme, una construcció del segle XIV, on podreu fer una visita al claustre i a l’església. En aquest últim espai podreu admirar l’altar decorat amb una magnífica col.lecció d’estris de plata de l’escola Cordovesa dels s.XVII i XVIII. Precisament dins de l’espai de l’església es fan els concerts de música de cambra i els recitals.

A continuació la visita passa pel Museu del Vidre on hi podreu veure una gran col.lecció  de més de 2500 peces de totes les èpoques, des de l’Egipte dels faraons fins les del s.XIX. Està considerada una de les més importants del món.

Seguidament pujareu al primer pis de l'edifici central per accedir a la biblioteca. L’accés es fa per una porta de fusta mol treballada. Quan s'entra a la sala, d’una sola nau, quedes  sorprès per la quantitat de llibres que hi ha a les prestatgeries, aproximadament uns 80.000 volums. Entre tots ells es troba una col·lecció de  més de 100 edicions del Quixot, incunables i manuscrits.

Després de passar una bona estona admirant la biblioteca passareu al Museu del Vi, creat als anys 60.  A continuació la visita passa per les antigues caves on s’elaboren els vins de Peralada i us faran una explicació dels diferents processos d’elaboració.

Acabada la visita al Museu del Vi, podreu donar per finalitzada la visita guiada. Per fer una mica de gana per dinar  podeu  passejar pel poble.

A la tarda, després de dinar,  els jardins del castell esperen la vostra visita.

Gastronomia: 

La cuina de l’alt Empordà incorpora una sèrie d'elements que la fan diferent d’altres llocs, la botifarra del perol, els naps o les anxoves.

Un dels plats típics que podeu provar és el Platillo (pèsols amb morro, peus i menuts de porc o xai). També l’oca amb naps és un altre plat típic.  

Per la proximitat a la costa podem parlar, aiximateix, del suquet de peix amb all i oli i de la llagosta a la catalana cuinada amb xocolata.

Restaurants:

Cal Sagristà

c/ de la Rodona, 2

Tel. 972 53 83 01

Peralada

La Muga

Crta. de Castelló, 8

Tel. 972 67 32 96

Vilanova de la Muga

Enllaços:

www.peralada.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada