dimecres, 23 de novembre de 2022

CALAF - MERCAT I CASTELL


De Barcelona:
 
116 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics el farem a l’àrea de servei de Montserrat, situada a l’autopista C-16 de Barcelona cap a Manresa.

Com arribar-hi:

Aquesta és una sortida que és imprescindible fer-la en dissabte que és el dia que hi ha mercat.

Per arribar-hi haureu de localitzar l’autovia C-58 de Barcelona a Terrassa i a Terrassa s’empalma amb l’autopista C-16 en direcció cap a Manresa. Deixeu la via ràpida per la sortida 49 Manresa Sud.

Cal seguir els indicadors que porten a l’autovia C-55 i continuar en direcció a Solsona. A pocs quilòmetres empalmareu amb l’autovia C-25 (Eix Central). S’han de seguir els indicadors de Cervera - Lleida. Haureu de deixar l’autovia per la sortida 107 i dirigir-vos al poble de Calaf. Arribant al poble queda a la dreta un aparcament on es pot deixar el vehicle. A pocs metre hi ha un supermercat, el Marcat de Calaf comença al carrer Raval de Sant Jaume situat a l’esquerra del supermercat.

Història:

Després de diversos intents d’establir una frontera segura entre el riu Ebre i les terres musulmanes, els comtes catalans decideixen situar la l´ínia de frontera en els rius Llobregat i Cardener iniciant la construcció de torres de defensa i castells, a la zona de la Segarra. Pel costat musulmà varen fixar les seves fronteres al oest de la frontera cristiana i a la vegada repoblaren les seves terres amb tribus berbers.

No es tenen escrits que confirmin el moment en que aquestes terres passaren a mans del cristians, però es creu que va ser Guifré el Pilós l’artífex de la conquesta a finals del segle IX. Durant diversos anys les terres de frontera de la Segarra foren atacades  i arrasades per Almanzor. Per aquest motiu entre els anys 1010 i 1015 el comte Ramon Borrell les cedí per la seva repoblació al bisbe de Vic.

A l’any 1093 sota la protecció del castell de Calaf s’establí un nucli de població encerclat per unes muralles fetes amb materials senzills. Ja aleshores  es celebrava a les afores de la muralla un mercat que fou el naixement del mercat de Calaf, on es feien intercanvis entre els habitants de la comarca de la Segarra i les altres properes.

La vila es desenvolupà als voltants del castell gràcies als privilegis que els atorgaren els comptes de Cardona, aprofitant la protecció de les muralles del castell. Al seu interior s’accedia per diversos portals dels quals encara se’n conserven dos, el portal de l’Hospital i el de Xuriguera, restaurats el 1584.

Durant el segles XVII i XVIII Calaf es convertirà en un important centre comercial cerealístic, ramader i a la vegada es comercialitzarà amb Amèrica i Orient. És a partir d’aquesta època quan el Mercat de Calaf es transforma en el més important de les comarques del centre de Catalunya.

Amb l’arribada del ferrocarril al segle XIX, juntament amb l’explotació minera, el creixement de la industria tèxtil, i la terrissaire faran a Calaf uns canvis radicals de model econòmic.

En els anys i segles successius Calaf participa gairebé amb tots els esdeveniments polítics i militars de l’època, la guerra de Successió Espanyola, les guerres Carlines, la guerra civil de 1936 - 1939. Un dels fets que va afectà més a la població de Calaf va ser la pesta  bubònica o pesta negra durant tot un any, fent una mortaldat del 40% de la població.

Visita:

Després de deixar el vehicle a l’aparcament municipal començarem la visita pel carrer Raval de Sant Jaume. En aquest carrer és on es fa cada dissabte el anomenat mercat de Calaf, que comença a l’alçada del carrer Geladers fins arribar a la plaça dels Arbres.

A tot el llarg del carrer trobareu parades de fruita, de roba, d’encortits, de pollastres a l’ast i les clàssiques parades dels mercats ambulants.

Quan arribeu a la plaça dels Arbres trobareu a l’esquerra la caseta d’informació i turisme de l’ajuntament de Calaf, punt de partida de les visites guiades pel poble. Per fer la visita cal trucar i fer la reserva al 

Tel. 93 868 08 33.

La visita s’inicia pel carrer Raval de Sant Jaume, durant el recorregut el guia us portarà per diversos carrers on podreu admirar edificis de dues plantes que pertanyen o pertanyien a famílies influents del poble. Passareu per la casa d’en Laureà Figuerola instaurador de la pesseta com unitat monetària, fou ministre de finances del govern espanyol. 

Altres personatges il·lustres de Calaf foren en Pere Jorba i Gascó, fundador dels magatzems Jorba. Apel·les Mestres que va escriure una rondalla que reflexa els trets característics del poble i que dóna lloc a la frase “Això sembla el mercat de Calaf”.

La visita segueix per carrer Sant Jaume fins arribar a la Plaça Gran. Al llarg del carrer Sant Jaume 

podreu admirar diversos edificis senyorials com: la casa Servitje, la casa Mensa, cal Nadal, can Torrescassana, etc. La plaça Gran és una plaça porticada de forma triangular on hi trobareu l’Ajuntament i l’església de Sant Jaume, lloc on fareu una parada per fer-hi una visita. A continuació la visita guiada enfila el carrer del Carme fins arribar al Portal de l’Hospital porta d’entrada al castell.

Des de la part alta del castell es pot admirar una magnífica panoràmica del poble de Calaf i els seus voltants, per això s’entén la necessitat de construir els castells a la part més alta dels pobles i així poder dominar i controlar tota la plana.

Acabada la visita al castell el recorregut segueix pel carrer del Carme, on amb la cruïlla del carrer Sant Jaume trobareu el Portal de Xuriguera l’altre portal d’entrada a la muralla que queda. En aquest punt es pot donar per acabada la visita guiada a Calaf i ara cal retornar a la plaça dels Arbres.

Gastronomia:

La cuina de la zona és la clàssica de les terres de l’interior. Plats potents i amb moltes calories com: l’escudella, cuixa de xai al forn, galtes de porc farcides o estofades, vedella estofada amb bolets, cuixes d’ànec confitades, filet de vedella amb salsa de múrgoles, etc. Tot això, sense deixar de banda una gran varietat d’amanides i entrants.

Les postres són les clàssiques: mel i mató, postra de músic, flam de la casa, xarrups, gelats, etc.

Restaurants:

Ke diví!

Raval de Sant Jaume, 51

Tel. 931 156 058

Calaf

La Cuina del Mercat

Plaça Barcelona, 92

Tel.938 680 232

Calaf

Enllaços:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada