dimecres, 15 de juny de 2022

L'ESTARTIT I LES ILLES MEDES


De Barcelona: 
A 133 km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva de l'autopista AP-7 al  Km 86, a 1 Km abans de la sortida de Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 i dirigir-vos cap a Girona. Passat la ciutat de Girona haureu de deixar l’autopista per la sortida 6 i agafar l’autovia C-66 direcció  cap a La Bisbal.

Passareu per Celrà, Bordils i Flaçà. A uns 6 quilòmetres d’aquest últim poble hi ha un desviament a l’esquerra  que porta a Parlavà, Torroella de Montgrí i l’Estartit, punt i final del vostre destí.

Per agafar un dels vaixells amb fons de vidre que porten a les illes Medes, haureu de dirigir-vos al final del passeig marítim en direcció nord. A tocar de l’escullera hi  trobareu el punt on surten les embarcacions que fan el circuit de les illes Medes. Una de les empreses que està més preparada és la Nautilus. Els seus vaixells estan pintats de color groc i les quilles dels catamarans que formen la flota estan preparades per gaudir d’un bon espectacle.

Història:

Entre l’Empordà i l’Empordanet hi ha el massís del Montgrí. És un conjunt de tres muntanyes d’una alçada màxima de 146 metres, perpendicular a la costa. A la plana, envoltant el massís,  hi trobareu els  pobles de l’Escala, Bellcaire d’Empordà, Ullà i Torroella de Montgrí. A la costa, i a la part sud, entre el massís i la desembocadura del riu Ter hi ha  el centre mariner i turístic de l’Estartit.

La història de l’Estartit està lligada a la de Torroella de Montgrí i per tant començaré per donar-vos una curta explicació de la història d'aquesta zona.

En el Massís del Montgrí hi ha el jaciment arqueològic més antic de l’Empordà. Es tracta de la Cova de Cau del Duc, una cova habitada ara fa uns 300.000 anys. Els personatges que habitaven el Massís eren dels anomenats Homus Erectus. La seva activitat era bàsicament caçadora i recol·lectora. Aprofitaven la cova per guarir-se dels animals salvatges.

En aquesta època el Massís de Montgrí estava rodejat per grans extensions d’aiguamolls inundats per les aigües dels rius Ter i Daró. Tot i que la plana no tenia condicions d'habitabilitat, algunes comunitats es començaren a instal·lar en els diferents turons que oferia la geografia de les zones humides.

Un dels assentaments més important és el de la Fonolleda on teòricament, els entesos,  situen el primer nucli urbà estable trobat a l’Empordà. 

Posteriorment alguns grups d'ibers s'establiren a la zona els quals, segons sembla, negociaven amb pobles de la ribera mediterrània. De cop i volta l’estructura social canvia radicalment amb l’arribada dels romans. Aquests, enlluernats per les grans possibilitats de cultiu que oferien les terres, decidiren establir-s'hi i començarem a aparèixer les grans vil·les o hisendes. Començà així l’exportació de productes agrícoles a les grans ciutats i a la metròpolis romana.

Al llarg de segles la zona passà per diferents etapes de prosperitat i decadència, fins que a finals del segle VIII i principis del segle IX, començaren a aparèixer la majoria d'assentaments urbans en el Baix Empordà. Però no fou fins l’any 888 que Torroella va ser esmentada en un document escrit, on apareixia un litigi per unes terres entre el bisbe de Girona i un propietari d’ascendència romana anomenat Adiscus.

En aquesta època, diversos assentaments de pescadors s’instal·laren a la costa de l’Estartit, creant un nucli de població dunes 20 cases. A partir d’aquest moment començà el desenvolupament  d’un nucli urbà, que a mitjans del segle XX s’incorporà al bum turístic de la Costa Brava.

Visita:

La veritable visita o aventura d’aquesta excursió començarà en el moment d’embarcar en un dels vaixells de Nautilus. Després d’uns 15 minuts de navegació arribareu a les illes Medes. Localitzat el punt d’amarratge que les diferents companyes de navegació tenen assignat a les illes, baixareu per torns a la quilla de l’embarcació, on un conjunt de seients col·locats a dreta, a esquerra i enfront d’un gran vidre, us permetrà gaudir uns minuts del magnífic espectacle del fons del mar, en un entorn declarat Parc Natural Protegit de les illes Medes.

No puc explicar-vos l’estranya  sensació d’estar submergit i rodejat d’aigua, admirant uns fons marins plens d’algues Posidònies i envoltats d’una gran quantitat de peixos de diferents espècies com:  serrans, orades, salpes, senyoretes, eriçons de mar i, amb una mica de sort, algun nero o algun congre. Per tant haureu d’experimentar-ho  vosaltres  mateixos. Sort i a gaudir de l’espectacle!  

Gastronomia:

A la majoria de pobles de la costa el producte per excel·lència és el peix. Podreu gaudir-ne en sopes, graellades, mariscades, arrossos de tot tipus i el conegut mar i muntanya (suquet de llagosta i pollastre).

El restaurant recomanat per aquesta sortida està situat en un primer pis d’un edifici que trobareu a pocs metres de l’embarcador del Nautilus. Ofereix un menú i una carta molt extensa i una magnifica vista panoràmica de l’Estartit.

Restaurants:

El Volantí

Cap de la Barra, 1

Tel. 972 75 07 12

Enllaços:

www.costabrava.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada