dimecres, 22 de juny de 2022

CASTELL DE VERDÚ


De Barcelona: 
A 120 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'antiga àrea de servei de La Panadella. Haureu de sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533. Podreu triar entre els dos restaurants que hi ha,  per  fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l'autovia A-2 i agafar-la en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge sortireu de la via ràpida per anar a La Panadella i esmorzar.

Un cop amb la panxa plena seguireu camí per la A-2 en direcció cap a  Lleida. A l’alçada de Tàrrega deixareu l’autovia per la sortida 510, Tàrrega est. Passareu pel Polígon Industrial de Llevant i a uns dos quilòmetres arribareu a una rotonda on hi ha un rètol gegant de TARREGA. Deixareu la rotonda per la sortida tres i a la dreta us quedarà una gasolinera de Campsa. Haureu de seguir pel carrer Carrasco i Formiguera. 

Després de la primera rotonda l’avinguda passa a ser La Via Lacetània. Haureu de seguir en direcció cap a Tarragona. Al final de la Via Lacetània trobareu l’última rotonda, deixeu-la per la tercera sortida que és el carrer de la Verge de Montserrat i al final del carrer empalmareu amb la carreta C-14 que porta a Tarragona. 

A uns 4 quilòmetres de Tàrrega trobareu una sortida amb els indicadors de Sant Martí de Maldà i Verdú. Haureu de seguir els indicadors que us portaran al poble de Verdú. Arribant al poble mireu de trobar aparcament a la Plaça Major, lloc on hi ha l’Ajuntament.

Història:

La història de Verdú ve de ben antic. Al seu voltant s’han trobat restes del poblat iber dels Estinclells que fou construït dalt d’un petit promontori que ocupava una superfície  de 2.960 m2. També s’hi han trobat restes romanes i medievals.

La població va ser conquerida als sarraïns per Ramon Berenguer I, comte de Barcelona a l’any 1056. Aquest cedí a Arnau Company i a la seva família la castlania de Verdú, que la mantingueren durant 200 anys.

Berenguer Arnau d’Anglesola tingué 4 fills: Guillem Arnau, Níniva, Sibília i Berenguera. Aquesta última, Berenguera, va obtenir el senyoriu de Verdú com a dot de casament amb Guillem II de Cervera. A l’any 1184 Berenguera d’Anglesola va atorgar la carta de població i els terrenys per construir el poble al voltant del castell amb la condició de que els habitants havien de construir les muralles, les torres i els portals de la nova vila amb repobladors procedents de diverses zones.

Guillem III de Cervera, fill de Berenguera, ha passat a la història com el personatge que va hipotecar el castell amb totes les terres i pertinences del poble de Verdú per fer una creuada a Jerusalem. Els diners els obtingué del Monestir de Poblet. Al no poder retornar els diners, a l’any 1227 es va fer l’escriptura de venda a favor del Monestir. La baronia de Poblet en va ser la propietària fins el 1835 quan la desamortització de Mendizàbal.

Durant l’any 1358 el rei Pere III el Cerimoniós concedí al poble de Verdú el privilegi del dret a Fira. Era una fira d’animals de peu rodó que es celebrava per Sant Marc i tenia una durada de deu dies. Dins del marc de la disposició reial el rei Pere III el cerimoniós, concedia a la localitat  la gràcia de organitzar un mercat setmanal cada dimecres.

Verdú es convertí en la fira més important de la comarca d’animals de peu rodó, bestiar de llana i bovins. La fira deixar d’existir a mitjans dels anys 60 del segle XX.

Visita:

El més recomanable per conèixer el poble de Verdú és fer uns visita guiada, aquesta us permetrà veure el castell, l’església parroquial de Santa Maria i el Santuari de Sant Pere Claver. La reserva l’heu de fer a:

Oficina de turisme de Verdú, 

Tel. 973 34 72 16

Turisme@verdu.cat

La visita guiada comença al pati d’armes del castell i seguidament es passa per una bodega de grans dimensions, la sala inferior i la sala intermitja destinada als estables i a magatzem. També es visita la sala notable coneguda com la sala de l’Abad Copons i la torre de l’homenatge restaurada per l’Ajuntament l’any 1988.

Acabat el recorregut pel castell el següent pas serà l’accés a l’església de Santa Maria, datada a finals dels segle XII. El conjunt decoratiu és molt auster seguint les normes de l’Orde del Císter. Inicialment estava formada per una sola nau de dimensions reduïdes, però el creixement de la població, gràcies als mercats setmanals, obligà l’ampliació de l’església amb dues noves naus. La nau central amb una volta de canó apuntada i les dues laterals amb volta de creueria.

A partir del segle XV fins a primers del 2004 els canvis estructurals són notoris i també els decoratius com les pintures que actualment decoren l’altar major, fetes als anys 1955 i 1956 pel pintor targarí Jaume Minguell. L’última actuació decorativa ha estat la instal·lació de vitralls dedicats a Sant Pere Claver, Sant Flavià i Sant Hipòlit.

A continuació la visita guiada segueix pel Santuari de Sant Pere Claver. Després d’aquesta última parada els serveis del guia s’han acabat.

Us recomano fer una passejada per les diverses botigues de ceràmica típica de Verdú.

Gastronomia:

La gastronomia de la comarca de l’Urgell està lligada als productes de la zona tan agrícoles com agràries i ramaderes com: la Cassola de Tros, estofats, carns a brasa, embotits, la coca de recapte o els panadons.

De postres tots els derivats de la mel, melmelades i les típiques orelletes. Sense deixar de banda els clàssics gelats.

Restaurants:

El Terrisser

Carrer Jesus,2

Tel. 973 34 70 94

Verdú - Lleida

Enllaços:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada