dimecres, 8 de juny de 2022

CASTELL DE TALAMANCA


De Barcelona:
A 75 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà  l’àrea de servei de Montserrat, situada a l’autopista C-16 de Barcelona a Manresa, entre les sortides 33 i 41.

Com arribar-hi:

Per arribar a Talamanca haureu de localitzar l’autovia C-48 en direcció a Terrassa. Passada la sortida nord de Terrassa empalmareu amb l’autopista C-16, sense deixar-la passareu per l’àrea de servei de Montserrat i el peatge.

Cal deixar l’autopista per la sortida 54 (Sant Fruitós i Navarcles). A la sortida trobareu una cruïlla amb la carretera N-141c, haure de girar a l’esquerra i dirigir-vos al poble de Navarcles.

Quan entreu al poble de Navarcles haureu d’estar atents als indicadors que porten al poble de Talamanca per la carretera BV-1221.


Arribant al poble de Talamanca el primer que trobareu és el castell amb seva torre circular. L’entrada al castell està per sobre d’un mur d’uns quatre metres a la que s’accedeix per unes escales.

Història:

Les primeres dades escrites que tenim del Castell de Talamanca son de l’any 967, quan el compte Sala, fundador de San Benet de Bages, donar terres a la propietat del castell.

Sobre l’any 1086 el castell, propietat del comtat de Cardona, és novament esmentat dins del testament del vescompte de Cardona Ramon Folc. A principis del segle XII el castell passar a ser propietat dels Talamanca, sen un dels primers propietaris en Bernat de Talamanca.

En els successius segles el castell de Talamanca passar per mans de diversos propietaris fins arribar a la seva implicació a la guerra de successió del 1714. El 14 d’agost de 1714 el marquès del Poal, Antoni Desvalls i de Bergós, que aleshores era el comandant en cap de l’exèrcit català, utilitzar el castell de Talamanca com a centre d’operacions contra l’exèrcit borbònic, aquest tenia el centre de comandament a la masia de la Musarra situada enfront del castell i a l’altre costat de la riera de Talamanca.

Per la seva  situació geogràfica el castell  tenia una gran importància estratègica per poder controlar a l’enemic i la fàcil comunicació amb els pobles de la zona. Fou precisament a la vall situada entre el castell, la riera de Talamanca i la masia de la Musarra on s’inicià la batalla contra les tropes del rei Felip V, malgrat que el terreny és molt abrupte i costerut les tropes del marques del Poal foragitaren a l’enemic, encara que la diferencia d’efectius era considerable.

Com a conseqüència de la pèrdua de la Guerra de Successió i del Decret de Nova Planta, el rei Felip V, va ordenar derruir tots aquells castell i edificis que en un o altre moment de la guerra es destacaren per la seva oposició a les tropes borbòniques.

A finals del segle XVII, els marquesos de Castellvell, reconstruïren el castell com un casal fortificat utilitzant les pedres de l’antiga construcció, es conegut com a Casal dels Marquesos. Al 1976 una família basca de cognom Yoldi comprà el castell, a l’actualitat, gràcies a un acord entre la família propietària, l’Ajuntament i l’Associació d’Amics pel Desenvolupament de Talamanca el castell es pot visitar amb visita guiada.

Visita:

Arribant a Talamanca trobareu a la dreta i enfront del castell un reduït aparcament, a l’esquerra un carrer empedrat amb una suau pendent us portarà directament a la plaça de l’església. A partir d’aquest punt és aconsellable fer una passejada per carrerons del poble.

El nucli urbà no és gaire extens, possiblement amb uns ¾ d’hora de passejada podreu visitar tots el racons, no oblideu la maquina de retratar, la acorada conservació de les cases i carrers requereixen un bon reportatge fotogràfic.

Con ja he dit la visita al castell és guiada i té una durada aproximada d’uns 50 minuts. Les visites s’inicien a la porta del castell que trobareu a la façana que dona a la carretera. Per conèixer els horaris de visita cal entrar al web (www.talamanca.diba.es).

La visita al castell comença en un reduït pati, a l’esquerra visitareu el celler, és un espai d’uns 4x9 metres on les botes de vi ocupen el 50 % de l’espai, la resta s’utilitzava de rebost per els aliments. Dues finestres de reduïdes dimensions il·luminen l’estança.


Deixareu el celler i s’enfilen unes escales que porten a un gran pati on un grup de merlets defensen les terres de ponent, al centre una gran taula de pedra tapa l’accés a la cisterna del castell, molt a prop un pou amb bocana de pedra permet extreure l’aigua de la cisterna. El pati està rodejat per un conjunt d’edificis de planta baixa, un d’ells està preparat per a centre d’interpretació on us reproduiran un vídeo de la història del castell de 10 minuts de durada.

Seguidament pujareu per unes escales de pedra, molt estretes, protegides per un passamà de cadena que porten a la part alta de la muralla, a la base de la torre de defensa i a unes tombes antropomorfes. Des d’aquest punt de la muralla podreu veure el famós camp de batalla de la Guerra de Successió.

A continuació podreu pujar a la torre de defensa. Acabada la visita en aquesta plataforma baixareu de nou per les escales i us portaran a l’Era del castell. Aquest és el punt i final e la visita al castell, la sortida la fareu per la porta de llevant que dona directament al mirador de la Batalla de Talamanca.


Gastronomia:

La cuina de muntanya és denominador comú de totes les terres de l’interior de Catalunya. Les amanides, les carns a la brasa, els estofats de vedella o de porc, els canelons casolans, les esqueixades i escalivades, el pa amb tomàquet i els postres casolans omplen la majoria de les cartes dels restaurants.

Restaurants:

Cal Ros

Tel. 93 827 67 08

Talamanca

Les Voltes de Talamanca

93 827 69 32

Talamanca

Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada