dimecres, 11 de maig de 2022

CASTELLS DE FLOREJACS I DE PALLARGUES


De Barcelona:
 
A 130 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d'avui serà a l'antiga àrea de servei de la Panadella, que està en el quilòmetre 533 de l’autovia A-2. Podreu triar entre els dos Restaurants que hi ha  per  fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:

Haureu de sortir de Barcelona per la Diagonal en direcció cap a Molins de Rei, a l’alçada de Sant Joan Despí haureu de desviar-vos a la dreta per agafar l’autovia A-2 en direcció cap a Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge es pot sortir de la ruta per anar a La Panadella i esmorzar.

Un cop amb la panxa plena caldrà seguir el camí per la A-2 en  direcció cap a Lleida. Passat  Cervera, sortireu de l’autovia per enllaçar amb la carretera L-203 en direcció cap a Agramunt. Després de fer 9 Km trobareu un desviament a la dreta que porta al poble de Les Pallargues, on hi ha el castell.

Per anar a visitar el castell de Florejacs, s'ha de sortir del poble de Pallargues i dirigir-se a Guissona. Molta atenció, abans d’arribar al poble hi ha una rotonda, s'ha de seguir  pel desviament de l’esquerra en direcció cap a Pons.

A 6 Km de Guissona un desviament a l’esquerra us portarà, després de fer 4 Km més, a Florejacs.

Història i Visita:

El castell de Pallargues fou construït sobre un turó que dominava totes les terres de la contrada. Posteriorment i com a la majoria dels castells, construïren cases al seu voltant.

També, com a la majoria dels castells, la propietat passà per diferents famílies al llarg de la història com: els Concavella, els Argençola, els Rocaverti i els Rovira, actuals propietaris.

La principal particularitat d’aquest castell és la cura com s’ha fet la restauració. Es pot dir que és un dels pocs edificis medievals on s'aprecia la sobrietat de la construcció i l’adequació dels diferents elements per fer del castell una estança còmoda.

Durant la visita guiada visitareu a la planta baixa: les quadres, la cuina i la sala d’armes. A l’entrada un gran bloc de pedra, de forma rectangular i buidat, s’utilitzava com a safareig.

Una escala amb graons de pedra porta al primer pis on hi ha una gran sala, anomenada sala dels capítols, la qual té un sostre alt en forma de volta. Les diverses estances tenen una decoració molt sòbria.

Al voltant de la sala hi ha diverses portes, dues d’elles donen accés a una petita capella dedicada a Sant Miquel, i una altra a un antic dormitori.

La visita continua per una terrassa on hi ha  una cisterna que recull l’aigua de la pluja. A un costat de la terrassa una escala de cargol us portarà al subterrani on hi visitareu  la presó, el pou de gel i el celler.

El castell de  Florejacs fou construït a primers del s. XI. Va ser construït per l’Arnau Mir de Tost, curiosament aquest castell ha estat sempre propietat de la mateixa família.

El castell de Florejacs i les cases del poble formen  part d’un conjunt medieval, i  estan integrades en el traçat de les antigues muralles.

Com a conseqüència de les diferents reformes, del castell primitiu sols en queda la torre quadrada de vigilància, la presó, el celler i el passadís secret. La resta de les estances foren modificades per adaptar-les i fer-les habitables a les diferents èpoques, com podreu apreciar-ho en el transcurs de la visita a la zona oberta al públic.

L’accés al recinte emmurallat es pot fer per dues portes d’entrada. L'entrada principal, està a la part baixa de la torre de vigilància, té forma de túnel i condueix a una petita plaça on hi ha la porta d’entrada al castell.

Gastronomia:

La comarca de la  Segarra té una gastronomia pròpia i amb fonament. Són típiques les graellades de carn acompanyades d’escalivada, conill amb herbes, faves a la segarrenca i les diferents varietats de caça com: la perdiu estofada o la llebre amb xocolata. El licor típic de la comarca és la ratafia de Guissona.

Restaurants:

Calo Mines

Santa Margarida, 6

Tel. 973 55 16 59

Guissona

Fonda Santesmasses

Carrer de la Font, 11

Tel. 973 55 00 31

Guissona

L'Àrea de Guisson

Es troba a l’entrada del poble venint de Florejacs.

Us haureu  de coure el menjar vosaltres mateixos. 

Val la pena visitar-la.

Enllaços:

www.turismesegarra.com

www.castellsdelleida.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada