dimecres, 27 d’abril de 2022

MONESTIR DE SANT SEBASTIÀ DELS GORGS

De Barcelona:  A 54 Km.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei la Porta de Barcelona, situada a l’autopista AP-2 en direcció cap a Tarragona i a l’alçada de Sant Andreu de la Barca. 

Com arribar-hi:

Per arribar-hi haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Tarragona. Deixareu la via ràpida per la sortida 27 (Sant Sadurní d’Anoia, Subirats) i us dirigireu a Sant Sadurní. Sense deixar la carretera BV-2244 i després de fer uns 2 quilòmetres arribareu a una rotonda i seguireu en direcció cap a Vilafranca del Penedès. A uns 800 metres en trobareu una altra i seguireu en direcció cap a Vilafranca.

Aproximadament a un 1,5 quilómetres d’aquesta última rotonda trobareu un desviament a l’esquerra que us portarà al poble de Subirats. A uns 2 quilómetres d’aquest desviament I després de passar per sota del pont de l’autopista AP-7, trobareu un desviament que us portarà al poble de Sant Sebatià dels Gorgs, després de fer novament uns 2 quilòmetres.

A l’arribada al poble veureu a l’esquerra una ampla escalinata que porta a l’entrada del monestir. A uns 25 metres a la dreta hi ha una esplanada on hi podreu deixar el vehicle.

Història:

Les primeres dades escrites que es tenen de l’església de Sant Sebastià dels Gorgs són de l’any 1024. En el testament d’Ermengarda filla del comte Borrell II de Barcelona es feia la cessió de terres pel manteniment de l’església i la obligació de mantindré a quatre monjos en el cenobi.

A l’any 1043 passà a ser el monestir més important del territori i a l’any 1052 Sant Sebastià passà a ser un priorat depenent de Sant Victor de Marsella. Passaren els anys i a mitjans del segle XIV el priorat patia una profunda crisi. El prior vivia dins del recinte del monestir mentre que els monjos vivien fora.

Com a conseqüència d’aquest desori, a l’any 1409 una butlla papal desvinculà el monestir dels Gorgs del de Sant Victor de Marsella i l’uní al monestir de Montserrat. S’inicià una restauració de l’església i el campanar aleshores en ruïnes. A l’any 1606 en una nova remodelació escurçaren la nau central aprofitant el portal d’entrada i el timpà.

Posteriorment en els anys 1606 i 1785 els priors de Montserrat realitzaren obres de consolidació. A l’any 1820 l’edifici i les terres foren subhastades a excepció de l’església que passà a ser parròquia del poble.

Visita:

La visita a Sant Sebastià té una durada aproximada d’una hora. Són visites guiades i es poden fer el primer i tercer dissabte de cada mes.  L’horari és a les 11 i a les 12 hores.

L’església és de planta rectangular i d’una sola nau amb un absis d’estil gòtic. A la porta hi ha un timpà amb una representació del pantocràtor envoltat d’àngels. Al costat dret de la nau i a tocar de l’absis una porta oberta al mur dóna accés a l’actual sagristia i base de la torre del campanar que és de planta rectangular i finestres geminades.

Dins d’aquest recinte hi trobareu dos  sarcòfags gòtics i una porta d’accés a un reduït claustre de forma rectangular i amb tres galeries. La quarta quedà absorbida per les obres d’ampliació de la casa que hi ha a tocar del claustre. Al centre una capçalera de pou accedeix a la cisterna. Els capitells estan decorats amb figures d’animals.

A un costat del claustre hi ha una porta d’accés a les antigues dependències del monestir i a una plataforma metàl·lica que passa per sobre d’aquest i que condueix al primer pis del campanar. La visita segueix per una estreta escala de cargol que us portarà a la part alta del campanar. Les vistes des de aquest punt són les més adients per controlar les terres del monestir, però el més interessant és el sostre enteixinat on hi podreu veure fins a cinc motius artístics.

Gastronomia:

És la de les terres de l’interior, però amb diverses varietats culinàries de la zona com: ànec rostit amb prunes i pinyons, conill amb cargols, conill amb figues seques a l’esperit de cava, espatlles de cabrit al forn, macarrons amb ànec, peus de porc a la subiratenca, etc.

De postres les clàssiques: mel i mató, postra de músic, crema catalana, pastissos, gelats, xarrups.

Restaurants:

Cal Pau Xic

Plaça Subirats,11

Tel. 937 993 051

Sant Pau de l’Ordal


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada