dimecres, 24 de novembre de 2021

POBLES DE RUPIT I PRUIT


De Barcelona:
 
A 115 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d’avui serà a l’àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per arribar-hi haureu d’estar atents a les següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà l’autovia C-17 arriba a un petit altiplà. A la dreta trobareu un polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d’alimentació Bonpreu i Esclat. Estigueu atents a l'indicador d'àrea de servei, l’entrada està a uns 200 metres després del polígon industrial.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autovia C-17 en direcció cap a Granollers i Vic. Passareu per Aiguafreda i Tona. Arribant a Vic s'ha d'enllaçar amb l’eix transversal C-25 en direcció  cap a Girona. Haureu de deixar la C-25 per la sortida de Roda de Ter i  us dirigireu cap a Rupit passant per Roda de Ter, Santa Maria de Corcó i Cantonigròs.

Seguint  per la carretera C-153 i a uns 5 quilòmetres de Cantonigròs trobareu un desviament a la dreta que porta a Rupit. Després de fer 1,5 quilòmetres arribareu al vostre destí.

Quan arribeu al poble el primer que trobareu serà un gran aparcament per deixar-hi el vehicle, la barrera està baixada i no trobareu cap caseta per recollir el tiquet. Solament haureu d'acostar-vos-hi amb el cotxe i la barrera s'alçarà. El pagament  es fa a la sortida en una màquina. Enfront de la sortida dels vehicles hi ha l'Oficina de Turisme on us donaran tota la informació per  visitar el poble i les rodalies.

Per anar a Pruit haureu de retornar a la carretera C-153 i dirigir-vos en direcció cap a Vic. A uns 500 m trobareu un desviament a la dreta que condueix al centre del poble format pel cementiri, l'edifici de l'antic Ajuntament i l'església romànica de Sant Andreu de Pruit.

Per arribar al Santuari de la Mare de Déu del Far haureu de seguir per la carretera 

C-153 en direcció cap a Olot. Arribant al Coll de Condreu trobareu un desviament a la dreta que porta al santuari. Després de fer uns 5 quilòmetres arribareu a l'aparcament.

Història:

El poble de Rupit està situat a 845 m d'altitud, gairebé en el centre geogràfic que hi ha entre la serra de Collsacabra i les Guilleries, a tocar dels cingles d'Ayats i de la Garrotxa. El municipi de Rupit està format per dos nuclis de població. Rupit com a centre turistic i administratiu i Pruit que és  un conjunt diseminat de masies al voltant de l'església de Sant Andreu de Pruit. Aquest dos nuclis de població es fusionaren l'any 1977 com un sol municipi.

A uns 3 quilòmetres del poble de Rupit en direcció cap a Tavertet hi ha l'església de Sant Joan de Fàbregas restaurada per la Diputació de Barcelona l'any 1978. Aproximadament sobre l'any 900 en aquest lloc també existia un castell. 

Als voltants de l'any 1000 la casa dels Cardona construiren un castell sobre un majestuos roquer situat en el centre del poble de Rupit, segons els documents de l'any 1044 que esmenten el castell de la roca.

Es creu que "rupes", nom de roca en llatí, deribà posteriorment en el nom de Rupit. A raser del castell es començaren a construir les primeres cases. Al s.XVI diverses famílies de nobles s'intal·laren al poble.

Durant els s.XVI i XVII Rupit tenia una de les poblacions més importants de la zona i a la begada una nombrosa comunitat d'artesants i comerciants. En els carrers del  centre podreu apreciar sobre el dintell de les cases, nombroses pedres amb grabats que testimonien els diferents oficis que hi havia.

Visita:

Després de recollir els fulletons  turístics de Rupit  podreu iniciar la visita del poble atravessant el Pont Penjat. Aquest element fou construït l'any 1945 per artesans del mateig poble amb l'objectiu de comunicar  les dues ribes de la riera de Rupit que encercla el poble. L'accés al pont està a tocar de la piscina municipal situada a la dreta de l'aparcament. Passada l'experiència de travessar un pont penjat arribareu a unes escales que us conduirant directament al centre del poble.

A l'esquerra hi ha el carrer Barbacana on hi podreu veure l'edifici de la Ferreria que té un portal dovellat que està reproduït en el poble Espanyol de Barcelona. La casa fou construida l'any 1711.

Refareu el camí fins arribar de nou a les escales del pont, seguint pel carrer Manyà i la plaça del Bisbe Font. En aquest punt trobareu a l'esquerra el carrer Fossar. És un carrer costerut amb graons fets a la mateixa roca. A l'inici del carrer hi ha a la dreta l'entrada al cementiri, tancat amb una reixa de ferro. A l'esquerra les façanes de les cases, de pedra, representen la particular arquitectura de Rupit. Algunes de les cases d'aquest carrer com: Can Lo. Fossar al núm 2, Can Betes al núm 11 i Can Banús al núm 23, estan representades al Poble Espanyol de Barcelona.

Al final del carrer Fossar hi trobareu la plaça dels Cavallers. A tocar d’aquesta plaça podreu veure la roca on hi havia el castell, del que no en queda rès. Ara, cal retornar a la plaça del Bisbe Font i seguir la visita pel carrer Església on hi trobareu l'església de Sant Miquel. És un edifici barroc amb elements neoclàssics en forma de creu llatina. Fou construida a finals del s.XIII i  va dependre de Sant Joan de Fàbregas fins l'any 1878, moment en el que Rupit aconseguí la condició de parroquia.

A pocs metres de l'església trobareu la plaça Major on està l'edifici de l'ajuntament. Al final del carrer Palau es troba l'edifici de la notaria Soler, regentada per aquesta família durant quasi 500 anys. Té un portal dovellat coronat amb escút barroc i un Sol com a simbol de la casa.  Al costat hi ha la data de 1608.

El següent objectiu serà visitar l'església de Sant Joan de Fàbregas i el Salt de Sallent. Per aixó cal sortir de l'aparcament amb el vehicle i girar a la dreta en direcció a l'accés del Pont Penjat. Seguireu recte i sence deixar la pista forestal asfaltada,  peró molt estreta, arribareu a Sant Joan. Per anar al Salt de Sallent pregunteu al personal que hi ha a la masoberia de l'església.

Acabada la visita a Rupit i rodelies és el moment de fer una escapada al veïnat de Pruit i al Santuari de la Mare de Déu del Far. El santuari del Far està situat just a la borera del cingle del Far. Des d'aquest punt podreu admirar unes fantatiques vistes de la  comarca.

L'antiga capella de la Mare de Déu del Far fou destruïda pels terratrèmols del s.XV i reconstruida de nou. L'església del santuari és d'una sola nau i té un sostre d'arc apuntat d'estil gótic. Fou restaurada l'any 1970 i adosat a un costat de l’església hi ha un restaurant.

Gastronomia:

La cuina de la zona és la tradicional catalana amb una variada selecció d’especialitats com: amanida de faves, capdells amb fruits secs i mató, peus de porc guisats amb naps, espatlla de be al forn, estofats de vedella, bacallà a la llauna, cua de bou amb castanyes, graellades de carn, etc.

De postres: les  postres de músic, gelats variats, pomes al forn, mel i mató, etc.

Restaurants:

L'Hort d'en Roca

Plaça Era Nova,7

Tel 938 522 029

Rupit

Can Marçal

c. Manyà,3

Tel. 938 522 014

Rupit

Enllaços:

www.rupitpruit.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada