dimecres, 10 de novembre de 2021

MONELLS-MADREMANYA-SANTUARI DELS ÀNGELS


De Barcelona:
 
A 140 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l'àrea de Servei de Maçanet de la Selva que està a l'autopista AP-7,  1 quilòmetre abans de la sortida 9 que porta a Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista AP-7 en direcció cap a Girona. Passat Girona haureu de deixar l’autopista  per la sortida - 6. Després del peatge s'ha de seguir pel  desviament que porta a La Bisbal i Palafrugell.

Passareu pels pobles de Celrà, Bordils i Flaçà. El següent poble que trobareu serà Corçà, situat a uns 3 Km de La Bisbal. Just a la dreta de l’únic semàfor que hi ha en aquest poble, agafareu un trencall que porta directament al poble de Monells. Podreu deixar el cotxe en un dels aparcaments reservats per als visitants.

Per anar a Madremanya i al santuari dels Àngels haureu de continuar per la carretera GIV-6702 en direcció cap a Sant Martí Vell. A uns 4 quilòmetres de Monells trobareu el poble de Madremanya i un desviament a l’esquerra que porta al Santuari dels Àngels que està situat a uns 4 quilòmetres de la cruïlla.

Per anar al Santuari dels Àngels haureu de seguir per la carretera GIV-6702 en direcció cap a Sant Martí Vell. A uns 300 metres de la cruïlla que porta al poble de Madremanya trobareu el desviament que va cap al santuari i a Girona per la carretera GIV-6703. Després d'uns 15 minuts de trajecte arribareu al desviament que condueix a l'aparcament del santuari.

Història:

De Monells no hi ha gaire informació escrita. Se sap que era cap i casal dels vescomtes de Bas i que a les primeries  del segle XII era la seu d’un important mercat setmanal de la comarca. Tant era així, que el rei Jaume I disposà que la Mitgera de Monells (element de pedra amb una cavitat, adossat a una de les columnes de la plaça), es pogués utilitzar com a patró de  mesura per a la venda de gra arreu del Bisbat de Girona.

El poble de Madremanya està situat a l’extrem est de la comarca del Gironès a tocar de la comarca del Baix Empordà. El nucli urbà juntament amb l’església parroquial de Sant Esteve estan situats dalt d’un turó de poca alçada, però molt visible abans d’arribar al poble.

Les primeres dades que es tenen de l’indret de Madremanya són del segle IX i estan associades al Castell de Millàs, però per primera vegada el nom de Madremania (Madremanya) s’esmenta en els escrits de l’any 1053. Com a molts pobles del Baix Empordà s’han robat restes de civilitzacions neolítiques, iberes i romanes. Les restes de ceràmica romana trobades molt a prop del nucli urbà de Madremanya fan pensar en la existència d’un assentament romà, proper a una antiga via de comunicació anomenada “Camí d’Empúries”.  Aquesta via unia Empúries i els pobles de la costa amb la ciutat de Girona.

El Santuari dels Àngels està situat en el punt més alt del massís de les Gavarres a 485 m. d’altura. Les vistes són espectaculars, en un dia clar es poden divisar quasi tots els punts geogràfics de les planes de l'Alt i el Baix Empordà, la plana de la Selva i el Montseny, els Pirineus, la serra de l’Albera i la costa des de Roses fins a Palamós.

La tradició situà en aquest punt un petit temple romà dedicat a la gran mare Cibele, Matre Magna en llatí, nom possiblement adoptat pel poble de Madremanya. Sobre l’any 1409 es va construir una capella dedicada a la Mare de Déu dels Àngels en els terrenys propietat de Guillem de Casademont els quals posteriorment a l'any 1412 els vengué a la capella.

A conseqüència de la gran afluència de peregrins dels pobles propers, de la comarca del Gironès i del Baix Empordà la Confraria de la Mare de Déu dels Àngels decidir iniciar les obres d'ampliació de la capella primitiva i la construcció d'una hostatgeria.

En els successius segles el temple augmentà les capelles i la seva dimensió, malgrat les diverses guerres existents en el territori com la de successió de 1714. A l'any 1809, en plena  Guerra del Francès, mentre Girona era assetjada per les tropes de Napoleó el santuari fou incendiat. Acabada la guerra començà una nova restauració del temple i de l'Hostatgeria, fins arribar l'any 1994 moment en el qual es va poder donar per finalitzada. 

El dia 2 d'agost és la diada de la Mare de Déu dels Àngels i els pelegrins de la comarca omplen l'esplanada del santuari.

Visita:

Monells està dividit per la riera del Rissec. La part antiga del poble, situada a la riba dreta de la riera, té un nucli antic emmurallat de carrers estrets  i porticats. A l’altra banda de la riera hi ha l’església de Sant Genís amb un nucli de població repartit als voltants dels seus murs.

La part més interessant és la del nucli antic. No perdeu detall dels carrers porticats i la plaça porxada. En una de les columnes hi podreu veure La Mitgera (mesura de gra). Monells és uns dels pobles més ben conservats del Baix Empordà i un dels més bonics ja que la restauració de les cases ha estat molt acurada. Us agradarà.

L’accés al nucli de Madremanya el podeu fer per tres carrers, tots ells us conduiran a la Plaça Major punt neuràlgic del poble. Aquí trobareu l’església fortificada de Sant Esteve, l’Ajuntament i l’Hotel restaurant La Plaça.

Al llarg del recorregut que condueix  a la Plaça no deixeu de fer un tomb pels diversos carrers que hi ha al voltant, on els racons, les arcades sota les cases i els edificis us transportaran a l’edat mitjana.

Acabada la visita al poble de Madremanya és hora d'anar al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. Després de deixar el vehicle a l'aparcament comença la visita al conjunt arquitectònic del santuari. Inicieu la visita per la plaça d’accés a l’església la qual té forma rectangular i unes dimensions adients per fer trobades de pelegrins i vallades de sardanes. 

A un extrem de la plaça hi trobareu l'accés al temple del santuari, l'entrada a l'hostatgeria i al restaurant. A l’altre extrem hi ha una magnífica balconada que us permetrà gaudir d'una de les vistes panoràmiques més interessants de les comarques del Gironès, de l'Alt i el Baix Empordà, de la Selva, el massís del Montseny i dels Pirineus.

Gastronomia:

La cuina d'aquesta zona i en particular la dels santuaris de Girona és la tradicional catalana. Està basada amb productes de primera qualitat. Són plats propis de les comarques de l'interior, l’arròs de muntanya, el bacallà amb ceba confitada, el rostit dels Àngels, els pebrots farcits, carpacció amb bolets, carns i verdures a la brasa, etc.

De postres: el pastis de xocolata, el flam fet al santuari, els gelats, els postres de músic, etc.

Restaurants:

Els Àngels

Tel. 972 19 02 05

Sant Martí Vell

Enllaços:

www.pedresdegirona.com

www.santuarisdegirona.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada