dimecres, 6 d’octubre de 2021

MUSEU DE LES MINES DE CERCS


De Barcelona:
 A 84 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada d'avui serà a l’àrea de servei de Montserrat que està a l’autopista C-16 de Barcelona a Manresa,  a uns 38 Km de Barcelona a l'alçada de Vaquerisses.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar  l’autovia C-58  i seguir-la cap a Sabadell, Terrassa i Manresa.

Després de Manresa s'ha de continuar per l'eix del Llobregat  E-9 / C-16 i es passa a prop de les poblacions de Balsareny, Navàs, Puig - reig, Gironella i Berga.

Seguireu per l’eix del Llobregat en direcció al túnel del Cadí. A uns 3 Km del poble de Cercs, un cop passada la central tèrmica, hi ha un desviament a l’esquerra, molt ben indicat, que porta a Fígols.

Atenció! la carretera és estreta, però està ben asfaltada. Hi ha moltes corbes i en pocs quilòmetres s’enlaira gairebé 400 metres. El primer nucli de població que trobareu és la colònia minera de Sant Corneli, primer lloc de parada de l'excursió.

Història i Visita:

A mitjans del s.XIX i principis del s.XX començà a Catalunya l’anomenada Revolució Industrial. Al Berguedà es descobrí l'existència de lignits (carbó) d'alta qualitat, material imprescindible pel funcionament de les màquines de vapor d’aquella època.

La necessitat d’obtenir aquest material promogué la creació de noves mines i l’establiment de colònies de treballadors a la boca de les explotacions. En conseqüència naixeren Sant Corneli, La Consolació i Sant Josep. La companya “Carbones de Berga, S.A.” es convertí en la principal empresa explotadora dels recursos miners de la zona.

Per les necessitats de transportar el carbó fins els consumidors més importants, com la floreixen Industria de les zones de Barcelona i rodalies, es construïren les línies del ferrocarril de via estreta de Manresa a Guardiola de Berguedà i de La Pobla de Lillet a Guardiola de Berguedà. Aquesta última es construí per subministrar carbó a la fàbrica de ciment del Clot del Moro de Castellar de n’Hug. 

A l’any 1991 la colònia minera de Sant Corneli finalitzà la seva activitat. A l'actualitat és l’única de la comarca del Berguedà que manté l'esperit miner, encara molt present en la gent de Cercs i Fígols. El record d'aquell estil de vida i de treball es manté avui  en dia gràcies a la inauguració l’any 1999 del “Museu de les mines de Cercs”.         

L’edifici del museu, fou fins l’any 1930 la seu d’una comunitat de monges que s’encarregava de l’ensenyament, dels menjadors comunitaris i de la guarderia del personal de les mines. Posteriorment fou transformat en biblioteca, cafè, barberia, cinema i habitatges. 

Quan entreu al museu el primer que trobareu serà la recepció, on hi venen les entrades, llibres monogràfics de les mines, postals i records. La visita comença per la sala de la dreta on us explicaran les característiques del carbó que s’extreia de les mines, treballs de manteniment, transport del carbó, sistemes de seguretat i la infermeria. Al fons de la mateixa sala un audiovisual transporta el visitant a la vida minera del Berguedà de primers del s.XX.

La part esquerra del museu dóna a conèixer la vida familiar i social dels miners, l’escola, el dispensari, les reivindicacions laborals dels minaires i la història de l'empresari i fundador de les mines de Fígols. A l’exterior i a tocar del Museu hi ha l’entrada d’un  domicili miner dels anys 40 el qual està decorat amb els mobles i estris de l’època.

Finalitzada la visita al museu, el següent pas a fer serà el recorregut per l’interior de la mina de Sant Romà, on coneixereu mitjançant escenografies, l’evolució de les condicions de treball al llarg de 150 anys.

La visita a l’interior de la mina per un recorregut de 200 de galeria es fa amb un ferrocarril miner restaurat. El trajecte de sortida es fa a peu, acompanyats de monitors que expliquen a la concurrència les diferents etapes de la mecanització dels treballs miners.

Després de dinar, podeu dirigir-vos al jaciment paleontològic de Fumanya, situat a les mines a cel obert de Fígols. Les activitats d’extracció minera varen deixar al descobert una paret de pedra calcària amb unes 400 petjades de dinosaures de diferents especies,  principalment de tiranosaures, grans herbívors  de més de 30 metres de longitud  que es reunien en  grups. Van viure a la zona fa més de 65 milions d’anys.

Gastronomia:

Com altres vegades en aquesta ruta no parlarem de plats. Més aviat parlarem del  “Restaurant”. A 100 metres de l’aparcament direcció al centre del poble, al final d’un carrer que fa pujada, trobareu el restaurant Santa Bàrbara. D’entrada us sorprendrà el soroll i la quantitat de gent que hi trobareu, però passeu de l'ambient i disposeu-vos a gaudir d'un dinar pantagruèlic.

No cal demanar la carta, no en tenen, hi ha  un menú preestablert. Un primer plat de taula d’embotits acompanyat d'amanida, d’escalivada i d’esqueixada. Un segon plat a triar entre tres possibles, no deixeu de provar l'escudella i carn d’olla. Un tercer plat a triar d’entre altres tres.

Per a les  postres, uns bunyols de poma regats amb moscatell, i cafè. La relació preu producte és excepcional. 

Recomanable encarregar taula, sigui el dia que sigui.

Restaurant Santa Bàrbara

Tel. 939 248 179

 Enllaços:

www.elbergueda.orgCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada