dimarts, 12 d’octubre de 2021

BADALONA ROMANA - BETULO


De Barcelona:
 
A 11 Km.

Punt de trobada:

A causa de la poca distància que hi ha al destí d'avui, el punt de trobada amb la família o els amics serà el vestíbul del museu de Badalona, situat a la plaça de l'Assemblea de Catalunya,1

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista del Maresme en direcció cap a Mataró i deixar la via ràpida per la sortida de Badalona Centre. Arribant al primer semàfor s'ha de girar a la dreta per l’avinguda del President Companys. Després de fer uns 200 metres arribareu a la cruïlla amb el carrer del Germà Juli. Girareu a la dreta i a uns 50 metres també a la dreta ja es pot veure el Museu de Badalona.

En aquest punt serà el moment d'intentar localitzar un aparcament pel vostre vehicle.

Història:

Uns dels primers assentaments humans de Badalona i les rodalies foren els poblats ibers que ocuparen el turó de les Malesas i del Boscà a partir del s.VII a.C. Formaven part de la tribu dels laietans, com la majoria dels assentaments ibers del Maresme. En ells hi havia  els poblats de Montgat, el del Castell Ruf i el de Puig Castellar.

A finals del s. III a.C els laietans estaven en plena decadència i començà l’arribada i posteriorment conquesta de la Península Ibèrica per part dels romans. Els romans varen entrar per Empúries l’any 218 a.C i començaren a crear diversos assentaments humans al llarg de tota la costa fins arribar a la comarca dels Laietans on fundaren la ciutat de Bétulo, que en el temps arribà a ser una de les ciutats romanes més importants, fins i tot, més que la seva veïna Barcino (Barcelona).

Bétulo era una ciutat emmurallada de forma rectangular de 410 per 265 metres. Seguia les normes urbanístiques de les ciutats romanes de l’època i disposava d'un gran conjunt de torres de defensa. L’accés a la ciutat es feia per la famosa Via Augusta.

L’arribada dels romans a terres dels laietans modificà la manera de treballar les terres i Bétulo no en va ser una excepció. Els terratinents romans dedicaren els seus esforços al cultiu de la vinya. Gràcies a aquesta dedicació agrícola aconseguiren fer de Bétulo, a finals del s.I a.C, un dels centres exportadors de vi més important de l'Imperi Romà Occidental.

En un dels moments de major ressorgiment econòmic, la ciutat de Bétulo va arribar a tenir una població de quasi 15.500 habitants.

A finals del s.XV dos esdeveniments  posaren a la ciutat de Badalona en primera línia de la història. El primer fou al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, situat a la part alta del municipi i al peu de la serralada del litoral on l’any 1491 els Reis Catòlics donaren el seu suport a Cristófol Colom per l’aventura del decorriment d’Amèrica. El segon fou dos anys després, concretament el mes d’abril de 1493, quan reveren en el mateix monestir a Colom a la tornada del primer viatge a les Índies Occidentals.

Visita:

La visita a les termes romanes de Badalona comença al subsòl del museu. És un espai  d’una superfície aproximada de 3.500 m2. Els visitants accedeixen per unes passarel·les enlairades a les diferents estances de les termes de la ciutat com: el frigidarium, el tepidarium i el caldarium.

El conjunt arqueològic està datat a finals del s.I d.C i s'hi poden observar diverses parets estucades i pintades, les conduccions d'aigua calenta i restes de paviments. Al llarg del recorregut disposareu de panells informatius de cadascuna de les estances. Tot l’entorn està il·luminat i ambientat amb elements museístics, per donar més realisme al conjunt.

La visita segueix per un nou espai museïtzat on podreu contemplar dins d’un conjunt de vitrines una gran quantitat d’objectes trobats a les diverses excavacions fetes a la ciutat de Badalona. D’entre tots s'han de destacar: la Venus de Badalona, la tabola hospitales i les pollegueres de la porta de la ciutat.

A continuació gaudireu d’un audiovisual explicatiu de la vida de la Badalona del s.I. Després passareu per la zona on hi havia el fòrum de la ciutat. Podreu observar-hi  restes d’edificis d’habitatges, amb botigues a la planta baixa, situats ambdós costats d’un carrer menor. També ha quedat al descobert el clavegueram.

Després descobrireu el Decumanus Màximus i el Cardo Màximus. Entre altres restes podreu veure un dipòsit d’aigua, una estança d’una casa, un taller de ceràmica, etc.

Acabada la visita al museu podeu arribar-vos a veure el jardí de Quint Licini. És un espai situat a uns 50 metres del museu que es troba en al subsòl d’un edifici. Un treballat audiovisual us donarà una idea de com eren els jardins de la casa d’aquest noble romà.

Gastronomia:

La ciutat de Badalona està en plena línia de la costa Mediterrània, per això té  una gran varietat d’estils de cuina d’arreu. Podreu trobar en els restaurants de la zona des de la típica cuina marinera, passant per la de l’interior i la importada de moltes procedències.

Restaurants:

No cal recomanar-vos un restaurant en concret ja que podeu arribar-vos al Port de Badalona on trobareu tot tipus de restaurants.

Enllaços:

www.museudebadalona.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada