dimecres, 8 de setembre de 2021

SOLSONA - CIUTAT


De Barcelona:
 
A 102 KM.

Punt de trobada:

Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei de Montserrat que està situada a l’autopista C-16 de Barcelona a Manresa i a l’alçada de Sant Vicenç de Castellet.

Com arribar-hi:

Haureu de localitzar l’autopista C-16 que va de Barcelona  a Manresa. Passada l’àrea de servei de Montserrat i el peatge haureu d’estar atents per deixar l’autopista a la sortida 50 en direcció cap a Manresa Centre, Solsona i Lleida. No deixeu de seguir tots els indicadors que porten a Solsona i enllaçareu amb la C-55 que us  hi portarà directament, però abans es passa per Súria i Cardona. Arribant a Cardona divisareu a l'esquerra la magnífica construcció del castell, situat dalt d’un voluminós penya-segat.

Deixareu a la vostra esquerra el castell de Cardona i desprès de fer uns 18 quilòmetres s'arriba a Solsona. Cal travessar pel pont del riu per trobar a l’esquerra  un aparcament de cotxes. A pocs metres, i enfront del pont, hi ha el Portal del Pont que és l’entrada principal de la ciutat vella des de l’any 1805.

Història:

El Solsonès és una de les comarques que està quasi al centre geogràfic de Catalunya. La capital Solsona, gaudeix de les prebendes de ciutat, gràcies a la titularitat concedida pel rei Felip II.

De ben antic, aquestes contrades, varen estar poblades i influenciades per diferents cultures com: la dels romans, la dels visigots i la dels sarraïns, fins l’inici de la reconquesta dels territoris pel conte Guifre el Pilós sobre l’any 870. En el segle X construïren un castell i una església  i com a la majoria dels nuclis de repoblació  del territori, va ser el punt de partida d’on va néixer la vila.

Passaren els anys i Solsona consolidà la població i les seves institucions com el monestir de Santa Maria. Mentrestant els pobladors de Solsona, molt actius, participaren en diferents esdeveniments de la Història de la reconquesta de Catalunya. 

Participaren en diferents campanyes contra els sarraïns instal·lats a les comarques del Penedès i Lleida. Aquesta participació, portaria a la donació  de terres al Monestir de Santa Maria de Solsona, per part  dels diferents senyors i comtes de la comarca, com els comtes d’Urgell.

Com a la majoria de nuclis de població de l’època, Solsona entrà en diferents etapes de decadència i recuperació econòmica. En el segle XIII obtingué la concessió per a fer un mercat setmanal  i iniciar la construcció d’un nou temple gòtic. Però, la principal davallada fou la derivada de la pesta negra de l’any 1328, que provocà una important mortaldat entre la població de la comarca.

Entre els segles XIV i XV, s’inicià la construcció d’una nova muralla, la de tres fonts publiques. Una d’elles la podreu veure durant la visita a la ciutat. També construïren un hospital. Un dels esdeveniments més importants pel desenvolupament de la ciutat, fou l’any 1593, quan el papa Climent VIII concedí la creació del bisbat de Solsona, a petició del rei Felip II, malgrat l'aferrissada competència amb les ciutats de Manresa i Balaguer, per aconseguir aquest privilegi.

A finals del segle XVIII, s’iniciaren a la ciutat les principals obres arquitectòniques que es poden admirar avui en dia el convent de les monges, el portal del pont, el palau episcopal, dos ponts i el col·legi dels escolapis, entre d’altres.

Degut a la situació geogràfica de Solsona, allunyada dels rius Llobregat i Cardener, mai va poder apuntar-se al carro de la industrialització i més concretament a la industria tèxtil. No obstant això, a mitjans del segle XX Solsona iniciava una nova singladura amb l’establiment, d’alguns polígons industrials a les rodalies de la ciutat i el desenvolupament del comerç a la comarca. Avui dia l’Ajuntament de Solsona ha fet del turisme cultural un dels atractius de la ciutat.

Visita:

La visita al nucli antic de Solsona, cal fer-la amb tranquil·litat. Si heu deixat el vehicle en l’aparcament recomanat al principi, enfront veureu la Porta del Pont, construïda l’any 1805, era la principal entrada al nucli antic. A molts pocs metres de l’entrada trobareu el Pou de Glaç. Les primeres informacions escrites de la seva presencia són de l’any 1683. Aquest pou s'utilitzava per emmagatzemar i comercialitzar el gel durant tot l’estiu i fins el mes de novembre.

Abans d’entrar al recinte, convindria anar a l’oficina de turisme per recollir informació sobre la visita a fer. En el mateix edifici de turisme hi ha el Museu del Ganivet. L'entrada al recinte antic l'haureu de fer per la Porta del Pont. A pocs metres de l'entrada hi ha la Font de l’Església, una de les tres fonts gòtiques construïdes el segle XV.

Seguireu la visita per la Catedral i el Palau Episcopal. Cal dedicar una mica de temps en aquestes dues parades. A la primera  es pot visitar el Claustre, la capella de la Mercè i el Cambril. En el Palau Episcopal es pot visitar el Museu Diocesà i Comarcal, dedicat a la prehistòria i a una important col·lecció d’art romànic, barroc i gòtic.

S'ha de continuar la visita per la plaça Major i la Plaça de Sant Joan on podreu admirar un altre de les fonts de la ciutat, construïda en el segle XV. A la part superior hi ha una capella dedicada a Sant Joan. Dins l’entorn de la plaça hi ha la Torre de les Hores i la Casa Morató.

A continuació dirigireu les vostres passes a la plaça de l’Ajuntament. L’edifici fou construït a principis del segle XVI, per un ric mercader. Molt a la vora es troba el carrer de Sant  Pau, antic Call Jueu. 

Seguint pel carrer del Castell arribareu al Portal del Castell, anomenat així per estar al costat de l'antic castell de Solsona. Fins el segle XVIII aquesta va ser l’entrada principal al  recinte antic. A l’actualitat el castell és un convent de monges.

Des del Portal del Castell, us podeu dirigir per la travessia de Sant Isidre al Portal de Llobera. Va ser construït al segle XVII i es va obrir a la muralla per donar accés als naturals de la vila, durant l’època de la pesta.

Tal com ja he comentat anteriorment, cal fer la visita de Solsona amb molta tranquil·litat i gaudir del fet de passejar pel nucli antic d’una ciutat medieval.

Gastronomia:

La gastronomia de la zona és la clàssica de  l’interior de Catalunya, elaborada amb els productes de la comarca com: els formatges, la caça, les carns de vedella i porc, els embotits d’elaboració artesana, les famoses patates d’Odèn i, quan arriba la tardor, els bolets dels boscos del Solsonès, empleats en una gran varietat de plats.

Restaurants:

Restaurant Bar Castell

C/ Castell, 8

Tel. 973 48 00 78

Enllaços:

www.turismesolsones.com

www.ajsolsona.net


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada