dimecres, 29 de setembre de 2021

MONESTIR DE SANT JERONI DE LA MURTRA


De Barcelona:
 
A 12 Km.

Punt de trobada:

A causa de la poca distància que hi ha  entre Barcelona i el nostre destí d’avui, el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’aparcament de cotxes situat a 50 metres de la porta d’entrada al monestir. 

Com arribar-hi:

Haureu d'anar a Badalona i localitzar el carrer Prat de la Riba. Seguireu per aquest carrer en direcció cap a Mataró. A la vostra esquerra, i a un nivell més baix, passa l’autopista B-20. Quasi al final del carrer trobareu  a la vostra esquerra un pont que passa per sobra de l’autopista i porta al Centre Assistencial doctor Emili Mira i López. 

Passeu de llarg aquesta cruïlla i continueu per Prat de la Riba. Desprès de fer uns 200 metres i en el moment que el carrer gira a la dreta, trobareu a l’esquerra, una pista forestal i un rètol senyalitzant la direcció a seguir per anar al monestir. Aquesta pista forestal us portarà  directament a l’aparcament  de  Sant Jeroni de la Murtra.

Història:

A la part alta de Badalona, entre l’autopista B-20 i la falda del Parc Natural de la Serralada del Litoral, es troba el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

Les primeres dades que es tenen del cenobi de Sant Jeroni són de l’any 1413, situat inicialment al poble de Sant Pere de Ribes, al Garraf. A causa de diversos problemes de subsistència per la manca d’aigua, a l’any 1416 varen prendre la decisió de fer el trasllat a la part alta del poble de Badalona, gràcies al mecenatge d’en Bertran Nicolau propietari de la finca “La Murtra”.

Al voltant dels murs de la casa de la Murtra construiren el claustre, el refectori, la cuina i altres dependències. En els anys successius el monestir passà per diferents etapes de dificultats econòmiques. Gràcies a la protecció del rei Joan II, pare de Ferran el Catòlic, i a les successives aportacions econòmiques i prebendes del rei Carles I, el monestir de Sant Jeroni de la Murtra consolidà l’assentament religiós. A partir d’aquest moment  s’iniciaren importants obres d’ampliació i restauració del recinte.

El 7 de Novembre de l’any 1492 el rei Ferran el Catòlic és objecte d’un atemptat a la plaça del Rei de Barcelona. A conseqüència d’aquest fet  el rei juntament amb la seva esposa Isabel de Castella, passaren una llarga temporada al monestir. Uns mesos desprès, concretament  a l’abril de 1493, els reis Catòlics reberen en audiència a Cristòfol Colom a l'arribada del seu primer viatge  a Amèrica.

Durant els segles següents, Sant Jeroni passà per diferents etapes de prosperitat i ampliacions de les estances del monestir, entre les que es poden destacar una important biblioteca. 

A l’any 1835 quan la desamortització de Mendizábal el monestir fou assaltat i cremat. Començà aleshores un important abandó de les instal·lacions, fins que el 20 de desembre de 1974 va ser declarat  Monument Històric Artístic d’interès nacional.

A l’actualitat acull la fundació Francesca Güell, i la fundació Catalunya - Amèrica, les quals han participat en la restauració parcial del conjunt del monestir.

Visita:

El conjunt arquitectònic de Sant Jeroni de la Murtra és d’estil gòtic tardà. A un costat i separat uns 7 metres de l’edifici principal hi ha la torre de defensa. És de planta quadrada de 9x9 metres de base i té una alçada de quatre pisos. Està unida a l’edifici del monestir per una galeria. 

La visita al recinte comença a la planta baixa de la torre, punt on haureu de comprar les entrades i unir-vos al grup de visitants.

Després d’una detallada explicació, per part del guia, de la Història del recinte religiós, i de la vida de Sant Jeroni, accedireu al claustre per una magnífica porta d’estil gòtic. El claustre, de dos pisos d’alçada, té unes dimensions considerables. La galeria baixa està formada per arcs en forma de punta, suportats per fines columnes i contraforts cada dues arcades per subjectar el pis superior. 

En els capitells de les arcades es poden veure conjunts de figures que representen els reis benefactors que contribuïren a la construcció del monestir com: el rei Joan II i els reis Catòlics.

Al centre del claustre hi ha una magnífica font en forma d’estrella octogonal, decorada amb cares de lleons. A pocs metres es troba un desenvolupat arbust anomenat Murtra. 

La visita continua per les restes que queden de la iglesia  la qual després de la desa- mortització de 1835 fou cremada i derruïda. A l’actualitat solament en queda una paret lateral i l’absis.

Seguidament el guia us portarà pel jardí a l’altra galeria del claustre fins arribar a les dependències monacals on es troba el refectori. És de planta rectangular i té tres voltes de creuer. Les claus de volta les tanquen uns rosetons policromats que representen escuts heràldics. Darrera de l’altar i separat per una gran vidriera podreu admirar les antigues  bodegues del monestir.

La visita té una durada aproximada d’1 hora 30 minuts.

Gastronomia:

La ruta d’avui la podem classificar com a ruta curta. A la vegada s'ha d'afegir la proximitat als grans nuclis de població com: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, etc. Per això avui no parlarem de gastronomia. Deixaré que trieu anar a dinar a casa o al restaurant.

Restaurants:

Avui no us parlaré de restaurants ja que la proximitat a un nucli tan poblat com Badalona es fa molt dificil recomenar-ne un. 

Enllaços:

www.badalona.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada